Logo image
Logo image

Kampylobakteeri-infektiot ja niiden ominaispiirteet

3 minuuttia
Kampylobakteeri-infektiot ovat yleisin ripulin syy maailmanlaajuisesti. Ne oireilevat monin tavoin, kuumeesta vatsavaivoihin. Jatka lukemista ja opi niistä lisää!
Kampylobakteeri-infektiot ja niiden ominaispiirteet
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Kampylobakteeri-infektiot, jotka tunnetaan myös kampylobakterioosina, ovat tutkimusten mukaan yleisin ripulin syy maailmanlaajuisesti ja aiheuttavat niistä jopa 14 %.

Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että ruokaperäiset sairaudet – mukaan lukien kampylobakterioosi – vaikuttavat yhteen kymmenestä ihmisestä maailmanlaajuisesti joka hetki. 

Näitä sairauksia aiheuttavien bakteerien torjunta ei ole ainoastaan hygieniakysymys, vaan se voi pelastaa pitkällä aikavälillä myös paljon ihmishenkiä, erityisesti maissa joissa on kehno terveydenhuolto. Pysy kuulolla – tämänpäiväisessä artikkelissa keskustelemme lisää kampylobakteeri-infektioista.

Mitä ovat kampylobakteeri-infektiot?

Ensin on tähdennettävä, että nimi kampylobakteeri ei viittaa mihinkään yksittäiseen bakteerilajiin, vaan bakteerien sukuun, johon kuuluu ainakin 12 ihmiselle tautia aiheuttavaa lajia. Yleisin kaikista on Campylobacter jejuni, joka aiheuttaa näistä infektioista jopa 90 %.

Tämä taudinaiheuttaja on yksi yleisimmistä syistä ripuliin esimerkiksi Suomessa ja Yhdysvalloissa. Suomessa kampylobakteerin aiheuttamia ripulitauteja todetaan joka vuosi 4 000 – 5 000. Yhdysvalloissa C. jejuni vaikuttaa arvioiden mukaan 2,4 miljoonaan ihmiseen vuosittain. Vuosien 2013 ja 2017 välillä siellä ilmeni yli 29 epidemiaa, mikä vahvistaa sen, että kampylobakterioosi on yleinen ongelma.

Some figure
Kampylobakteerisuvun lajeista 12 on haitallisia ihmiselle. Merkittävin infektion oire on ripuli.

Tiedätkö, mitkä ovat 5 yllättävää kodin bakteeripesää?

Mistä kampylobakteeri-infektiot johtuvat?

Yleensä kampylobakteeri-infektio johtuu pastöroimattoman maidon, raa’an tai huonosti kypsennetyn lihan tai siipikarjan kulutuksesta. Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan jo 500 taudinaiheuttajasolun nieleminen voi johtaa infektioon ihmisessä.

Kampylobakteerit valloittavat ohutsuolen solut käyttäen samankaltaista mekanismia kuin tietyt salmonellabakteerit, aiheuttavat niissä vaurioita ja muuttavat nesteiden imeytymistä. Tämä saa aikaan tyypillisen oirekuvan, josta kerromme tarkemmin alempana.

Merkittävimmät tartunnanlähteet ovat:

 • Huonosti kypsennettyjen lihatuotteiden, pääosin siipikarjan, syöminen
 • Pastöroimattoman maidon juonti
 • Puhdistamattomassa vedessä olevat bakteerit
 • Kontakti tartunnan saaneisiin lemmikkeihin tai maatilan eläimiin

Pääasialliset oireet

Yleisin kampylobakteeri-infektion oire on ripuli, joka voi joskus olla veristäkin. Se ilmenee yleensä 2-5 päivän kuluessa bakteerin tarttumisesta ja loppuu yleensä itsestään 6 päivän kuluttua. Muitakin oireita esiintyy, kuten:

 • Krampit ja vatsakipu
 • Kuume ja uupumus
 • Pahoinvointi ja oksentelu

Yhdysvaltain kansallisen lääketieteen kirjaston mukaan joillekin tartunnan saaneille ihmisille ei kuitenkaan koskaan puhkea selviä oireita.

Kampylobakterioosista johtuvat kuolemat ovat melko harvinaisia. Se on hengenvaarallinen pääosin pienille vauvoille, iäkkäille ja immuunipuutteisille ihmisille, kuten HIV-potilaille.

Diagnoosi

Diagnoosi on helppo tehdä, kun oireita esiintyy. Potilaalta on otettava ulostenäyte, josta tulee tehdä ulosteviljely suolisto-oireita aiheuttavien bakteerien eristämiseksi ja tunnistamiseksi. On olemassa myös muita, nopeampia testejä, joiden avulla mikro-organismin perimä voidaan tunnistaa.

Kampylobakteeri-infektioiden hoitovaihtoehdot

Tautien hallinta- ja ehkäisykeskusten (CDC) mukaan kampylobakteeri-infektiot häviävät yleensä itsestään 3-6 päivän kuluessa ensimmäisten oireiden ilmaantumisesta. Potilaille suositellaan runsasta nesteiden juontia ripulin mukana menetettyjen elektrolyyttien korvaamiseksi.

Lääkkeitä ei useimmiten tarvita, koska niiden liiallinen käyttö voi johtaa resistenttien bakteerikantojen syntyyn. Itselääkintää ei näin ollen suositella, ja antibiootteja määrätään vain kaikkein vakavimmissa tapauksissa.

Some figure
Kampylobakteeri-infektioiden pääasiallinen oire on ripuli, joten ensisijaisen hoidon tulisi olla nesteen juomisen lisääminen.

Kuinka näitä infektioita ehkäistään?

Kuten kaikissa ruokaperäisissä sairauksissa, ruoan oikeaoppinen käsittely on paras ehkäisykeino kampylobakteeri-infektioita vastaan. CDC neuvoo myös joitakin muita varotoimia:

 • Pese kädet ennen minkään ruoan käsittelyä ja kosketettuasi mahdollista tartunnanlähdettä, oli kyseessä sitten infektion saanut ihminen tai eläin.
 • Pilko raa’at hedelmät ja vihannekset ja liha eri leikkuulaudoilla.
 • Kypsennä kaikki eläinperäinen ruoka riippumatta siitä, onko sitä aiemmin pakastettu.
 • Juo aina pastöroitua maitoa ja mehua.
 • Älä missään olosuhteissa juo puhdistamatonta vettä.

Lue lisää ripulista: Krooninen ja akuutti ripuli: syyt ja hoito

Vielä lopuksi

Kampylobakteeri-infektiot ovat johtava ripulin syy maailmanlaajuisesti, ja C. jejuni -laji on levinnein koko maapallolla. Useimmat epidemioista johtuvat raa’an lihan syömisestä sekä pastöroimattoman maidon ja puhdistamattoman veden juomisesta.

Paras varotoimi kampylobakterioosin torjumiseksi on syödä hyvin puhdistettua ja kunnolla kypsennettyä ruokaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että eläin- ja kasviperäisiä raaka-aineita ei sekoiteta keskenään, lihat altistetaan korkeille lämpötiloille ennen syömistä ja kädet pestään tietysti aina ennen ruoanlaittoa ja sen aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Campilobacteriosis, protocolo para la vigilancia en la comunitat valenciana. Recogido a 13 de noviembre en http://chguv.san.gva.es/documents/10184/189524/Campilobacteriosis.pdf/7821b3c4-5321-44d4-85dd-e627a0a8de0c#:~:text=La%20campilobacteriosis%20es%20una%20zoonosis,diarrea%20en%20todo%20el%20mundo.
 • Campylobacter, OMS. Recogido a 13 de noviembre en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/campylobacter
 • Epidemiología, Transmisión y Control de Campylobacter spp, grupomontevideo.org. Recogido a 13 de noviembre en http://grupomontevideo.org/ndca/casaludanimal/wp-content/uploads/2017/07/Epidemiolog%C3%ADa-Transmisi%C3%B3n-y-Control-de-Campylobacter-spp.pdf
 • Campilobacteriosis, biblioteca nacional de medicina de EE. UU. Recogido a 13 de noviembre en https://medlineplus.gov/spanish/campylobacterinfections.html
 • Campylobacter, CDC. Recogido a 13 de noviembre en https://www.cdc.gov/campylobacter/diagnosis.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.