Logo image
Logo image

Kalsiumkaseinaatti: ominaisuudet ja käyttötavat

3 minuuttia
Kalsiumkaseinaatti on monikäyttöinen maitoproteiinista johdettu yhdiste. Tällä kertaa keskustelemme sen ominaisuuksista ja käyttötavoista.
Kalsiumkaseinaatti: ominaisuudet ja käyttötavat
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Oletko jo kuullut kalsiumkaseinaatista? Kalsiumkaseinaatti on maitoproteiinista johdettu aine. Haluatko tietää, mihin sitä käytetään? Lue aiheesta lisää alta.

Kalsiumkaseinaatti on kaseiinista johdettu yhdiste, jolla on korkea biologinen arvo. Se onkin melko suosittu urheilulisäravinteissa, erityisesti sellaisissa jotka stimuloivat lihassynteesiä.

Mitä tarkalleen ottaen on kalsiumkaseinaatti?

Kalsiumkaseinaatti on siis suola, jota valmistetaan erottamalla maidon tärkein proteiini.

Some figure

Yleensä tämä prosessi tapahtuu erityisiä entsyymejä lisäämällä tai käyttämällä esimerkiksi etikkaa ja sitruunamehua, koska nämä kykenevät vähentämään maitotuotteiden happamuutta, mikä johtaa kaseiinin koaguloitumiseen ja juoksutteen muodostumiseen.

Kun tämä käsitellään kalsiumhydroksidilla, saadaan kyseistä suolaa.

Kalsiumkaseinaatin ominaisuudet

Kalsiumkaseinaatin painosta noin 90 % on proteiinia. Lisäksi se sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, mistä ovat peräisin sen korkea biologinen arvo ja ravitsemuksellinen laatu.

Lisäksi se sisältää merkittävän määrän kalsiumia ja vain alle 1 % rasvaa. Siinä on pienissä määrissä myös fosforia ja rikkiä. Se ei käytännössä katsoen sisällä lainkaan laktoosia.

Kaseinaatit ovat yleisesti ottaen lämmönkestäviä aineita, jopa kestävämpiä kuin useimmat muut proteiinit. Lisäksi niillä on kyky reagoida veden ja rasvojen kanssa, minkä vuoksi ne ovat tehokkaita emulgointiaineita. 

Nämä ominaisuudet tekevät näistä suoloista hyvin monikäyttöisiä lisäaineita lukuisissa elintarvikkeissa.

Käy lukemassa myös: Ovatko proteiinipirtelöt oikeasti hyödyksi?

Kalsiumkaseinaatti: mihin sitä käytetään

Tämän yhdisteen tunnetuin käyttötarkoitus on urheilulisäravinteissa. Tähän on syynä se, että kaseiiniproteiinilla on antikatabolinen vaikutus, eli se estää lihasten hajoamista.

Some figure

Nauttimisen jälkeen kalsiumkaseinaatti imeytyy hitaasti elimistöön, ja sitä mukaa kun elimistö sulattaa sitä, käynnistyy aminohappojen aineenvaihdunta ja tämän myötä proteiinisynteesi. Näin sen kulutus saa aikaan merkittävän kylläisyydentunteen.

Useat tutkimukset ovat todenneet, että heraproteiinit ja kaseinaatit auttavat tuottamaan kylläisyydentunteen lihavilla ihmisillä ja myös täyttämään proteiinin saantia koskevan suosituksen sairaalapotilailla, jotka tarvitsevat kyseistä ravintoainetta normaalia enemmän.

Koska kyseessä on lisäravinne, se on hyödyksi myös sellaisille ihmisille, jotka harrastavat painonnostoa, kovatehoista liikuntaa tai jotka haluavat saada erottuvat lihakset. Yleensä sen käyttöä suositellaan ennen nukkumaanmenoa ja treenin jälkeen.

Kalsiumkaseinaattia ei kuitenkaan kannata alkaa syömään kysymättä asiasta ensin pätevältä ammattilaiselta, koska sen kulutus edellyttää ruokavalion huomioimista kokonaisuudessaan eikä siitä ole mitään hyötyä yksinään, erityisesti jos proteiinin päivittäinen saantisuositus ei täyty.

Käyttötavat elintarviketeollisuudessa

Kaseinaatteja käytetään elintarvikkeissa muiden lisä- ja säilöntäaineiden tapaan. Tämän suolan tarkoituksena on pidentää elintarvikkeiden käyttöikää, lisätä niiden ravintoarvoa ja muokata niiden koostumusta. Joitakin sitä sisältäviä tuotteita ovat:

 • Jäätelöt
 • Keksit
 • Leipä
 • Pikakeitot
 • Kahvikermat
 • Aamiaismurot
 • Leivonnaiset ja kakut
Some figure

Kalsiuminsaanti

Koska kalsiumkaseinaatti koostuu pääasiassa kalsiumista ja siinä on hyvin vähäinen määrä laktoosia, sitä voivat ongelmitta käyttää kalsiuminlähteenä myös laktoosi-intoleranssia potevat ihmiset. Tämä ehkäisee kalsiumin häviämistä kudoksista ja auttaa osaltaan vahvistamaan luita ja hampaita.

Kenen ei tule käyttää kalsiumkaseinaattia?

Useat tutkimukset antavat viitteitä siitä, että kaseiinilla on merkittävä tulehdusta lisäävä kyky, minkä vuoksi jotkut ihmiset voivat olla sille ja sen johdannaisille allergisia.

Kaseiiniallergia

Allergisilla ihmisillä elimistö tunnistaa tämän proteiinin vieraaksi yhdisteeksi ja vapauttaa histamiinia sitä neutraloidakseen. Tästä voi olla seurauksena muun muassa ripuli, kutiseva kurkku, nenän tukkoisuus ja silmien kirvely.

Kalsiumkaseinaatti ja vegaanit

Kalsiumkaseinaatti on peräisin lehmänmaidosta, minkä vuoksi se ei sovi vegaaniruokavaliota noudattaville ihmisille eikä niille henkilöille, jotka mistä tahansa syystä eivät syö maitotuotteita. Tästä syystä heidän on luettava kuluttamiensa tuotteiden (kuten kahvin, pikakeittojen ja keksien) pakkausmerkinnät varmistuakseen siitä, että ne eivät sisällä kalsiumkaseinaattia.

Lue myös: Kasvijuomat: mitä etua niistä on terveydelle?

Mitä kalsiumkaseinaatista tulee muistaa?

Kalsiumkaseinaatti on suosittu lisäaine useissa päivittäin käytetyissä elintarvikkeissa. Ja koska se on myös urheilulisäravinne, voit käyttää sitä silloin jos yrität saada lisää lihasmassaa.

Pidä mielessä, että ennen sen käyttöä sinun on varmistettava asiantuntijalta, ettei sen käytölle ole kohdallasi mitään esteitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Weiss-Steider, B., Córdova, Y., Aguiñiga-Sánchez, I., Ledesma-Martínez, E., Domínguez-Melendez, V., & Santiago-Osorio, E. (2019). El caseinato de sodio y la caseína α inhiben la proliferación de la línea celular mieloide de ratón 32D clone 3 (32Dcl3) mediante el TNF-α. Biomédica39(2), 291-299.
 • Armendariz-Anguiano, A. L., Jiménez-Cruz, A., Bacardí-Gascón, M., & Pérez-Morales, M. E. (2010). Efectividad del uso de suplementos de proteína en entrenamientos de fuerza: Revisión sistemática. Archivos Latinoamericanos de Nutrición60(2).
 • Reyna, N., Moreno-Rojas, R., Mendoza, L., Parra, K., Linares, S., Reyna, E., & Camara-Martos, F. (2016). Using whey proteins and caseins as dietetic supplements in regulation of satiating effect of overweight women. NUTRICION HOSPITALARIA33(1), 47-53.
 • Caseinato de calcio: estructura, propiedades, obtención y usos. Disponible en: Lifeder.com

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.