Kaikki vaihdevuosi-iästä
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza
Vaihdevuodet ovat naisen luontaiseen ikääntymisprosessiin kuuluva fysiologinen vaihe. Jokainen nainen kokee vaihdevuodet eri tavoin, sillä se riippuu perintötekijöistä, ruokavaliosta, elämäntavoista, sosiaalisesta ympäristöstä ja siitä, kuinka kulttuurissa vaihdevuosiin suhtaudutaan. Lue kaikki vaihdevuosi-iästä tästä artikkelista!
Sana menopaussi viittaa ajankohtaan, jolloin naisen kuukautiset loppuvat kokonaan. Termi “klimakterium” (vaihdevuodet) taas tarkoittaa vaihetta, jossa naisen lisääntymiskyky katoaa munasarjojen toiminnan heiketessä.
Mitä vaiheita vaihdevuosiin kuuluu? Kaikki vaihdevuosi-iästä
Tarkkaa vaihdevuosi-ikää on vaikea määritellä. Tulee muistaa, että se on 5–15 vuoden mittainen prosessi, johon kuuluu asteittainen estrogeenitason lasku munasarjojen toiminnan heikkenemisen seurauksena.
Vaihdevuosiin kuuluu:
- Premenopaussi. Ajanjakso, jossa ensimmäiset merkit munasarjojen toiminnan laskusta ilmaantuvat. Se voi ulottua kahdesta kahdeksaan vuoteen.
- Menopaussi. Tässä vaiheessa kuukautiset loppuvat kokonaan, kun ne ovat ensin puuttuneet suunnilleen 12 peräkkäistä kuukautta. Tämä tapahtuu yleensä noin 50 vuoden iässä, mutta se voi tapahtua myös ennen 40 vuoden ikää (tunnetaan varhaisena menopaussina).
- Postmenopaussi. Tämä tarkoittaa menopaussin jälkeistä ajanjaksoa, jossa kaikki estrogeenivajeen oireet ilmaantuvat.
Tunnetko vaihdevuosioireet?
Jotkut oireet ovat yleisiä useimmille vaihdevuosi-ikäisille naisille. Joissakin tapauksissa oireet saattavat heikentää merkittävästikin naisen elämänlaatua. Jotkut kärsivät unettomuudesta, ärtyisyydestä, ahdistuksesta sekä fyysisestä ja psyykkisestä uupumuksesta.
Myös kuumia aaltoja, selittämätöntä hikoilua, sydämentykytyksiä sekä nivel- ja lihaskipuja saattaa esiintyä. Kuumat aallot ja hikoilu ovat yleisimpiä oireita ja niistä kärsii 60–80 % naisista.
Näistä oireista voi kärsiä sekä yöllä että päivällä, ja ne johtuvat lämmönsäätelytoiminnan muuttumisesta. Niihin kuuluu äkillinen kuumuudentunne ja lämpötilan nousu, erityisesti ylävartalossa, kasvoilla ja päänahassa.
Kannattaa lukea myös: Vaihdevuosien kuumat aallot: mitä tehdä?
Aineenvaihdunnan muutokset
Vaihdevuosien aikana aineenvaihdunnan muutokset voivat saada rasvan määrän lisääntymään kehossa. Myös sen jakautuminen kehossa muuttuu, ja sitä on pääasiassa vatsan seudulla.
Urogenitaaliset häiriöt
Yleisiä oireita ovat kuukautiskierron muutokset, joita ilmenee jo ennen kuin kuukautiset loppuvat kokonaan. Nämä muutokset vaikuttavat sekä kuukautiskierron säännöllisyyteen että kuukautisten kestoon.
Kaikki vaihdevuosi-iästä: emättimen muutokset
Estrogeenivaje aiheuttaa monia muutoksia emättimessä, mukaan lukien:
- Emättimen limakalvojen oheneminen (emättimen atrofia) ja kimmoisuuden heikkeneminen.
- pH-arvon muuttuminen, joka johtaa emättimen happamuuden vähenemiseen.
- Emättimen bakteerikannan muutokset
- Emättimen kosteuden väheneminen ja libidon lasku
Lue lisää vaihdevuosista: Kuivat silmät vaihdevuosien aikana
Virtsateiden muutokset
Joitakin vaihdevuosien aikaisia virtsateiden muutoksia voivat olla:
- Urogenitaalinen atrofia, joka lisää virtsatietulehdusten riskiä
- Toistuva tai äkillinen virtsaamistarve
- Ponnistusvirtsankarkailu
Osteoporoosi ja kardiovaskulaarinen riski
Estrogeenitason lasku nostaa osteoporoosin riskiä. Osteoporoosi on sairaus, jossa luiden mineraalitiheys ja massa vähenevät, mikä kasvattaa hiusmurtumien ja isompien murtumien riskiä.
Estrogeenivaje saa myös LDL-kolesterolin nousemaan ja HDL-kolesterolin laskemaan, mikä nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Vaihdevuosioireiden hoito
Joillakin naisilla on vain lieviä oireita, joita eräiden perussuositusten noudattaminen saattaa lievittää. Toisissa tapauksissa oireet ovat niin häiritseviä, että naisen on pakko hakea niihin apua lääkäriltä. Kun tulet vaihdevuosi-ikään, sinun on mentävä lääkäriin selvittämään, hyödyttäisikö jokin tietty hoito sinua vai ei. Tässä muutamia vaihtoehtoja:
- Hormonikorvaushoito. Tätä hoitomuotoa käytetään naisilla, joilla on varhaiset vaihdevuodet, jotka kärsivät häiritsevistä vaihdevuosioireista, ja jos naisella on riski sairastua osteoporoosiin. Naisen tarpeista riippuen käytetään estrogeenihoitoa tai estrogeeni-keltarauhashormoni-yhdistelmähoitoa.
- Fytoestrogeenit (kasviestrogeenit). Nämä ovat kasviperäisiä aineita, joilla on estrogeenivaikutuksia. Näitä ovat esimerkiksi isoflavonit, jotka ovat kaikkein tehokkaimpia fytoestrogeeneja. Ne eivät kuitenkaan juuri hyödytä emättimen kuivuuden, ahdistuksen tai unettomuuden hoidossa.
Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Nouseeko paino vaihdevuosien aikana?
Kaikki vaihdevuosi-iästä: suosituksia
Oireiden lievittämiseksi vaihdevuosi-iän saapuessa, sekä osteoporoosi- ja sydän-verisuonitautiriskin pienentämiseksi, suosittelemme seuraavia:
- Syö monipuolisesti ja tasapainoisesti varmistaen, että saat riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia.
- Harrasta säännöllistä liikuntaa.
- Käytä voiteita emättimen kuivuuden hoitoon.
- Pidä huoneen lämpötila matalana ja vältä kuumia juomia.
- Vältä tupakointia sekä vähennä kahvin ja alkoholin kulutusta.
- Käy säännöllisissä lääkärintarkastuksissa.
Vaihdevuosi-ikään saapuminen tarkoittaa myös tiettyjen muutosten ja oireiden ilmaantumista, jotka saattavat heikentää elämänlaatua huomattavastikin.
Muista, että niitä kaikkia voidaan kuitenkin lievittää. On tärkeää kääntyä terveydenalan ammattilaisen puoleen ja käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa sellaisten sairauksien ehkäisemiseksi, jotka tyypillisesti liittyvät tähän elämänvaiheeseen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Luzardo, L. F., Pérez Gómez, E., Castro Lobo, C., Zúñiga, R., & Uribe Botero, G. (1970). Climaterio y menopausia. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia.
-
Pavón De Paz, I., Alameda Hernando, C., & Olivar Roldán, J. (2006). Obesidad y menopausia. Nutricion Hospitalaria.
-
Menopausia ¿Qué conocen las mujeres? (2007). Horizonte Médico.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.