Julkkikset lopettavat sosiaalisen median käytön suojellakseen mielenterveyttään

Analysoimme sosiaalisen median vaikutuksia joidenkin kuuluisuuksien kokemusten perusteella, jotka ovat sulkeneet sosiaaliset verkostonsa niiden negatiivisen vaikutuksen vuoksi. Tiesitkö näistä tapauksista?
Julkkikset lopettavat sosiaalisen median käytön suojellakseen mielenterveyttään
Elena Sanz

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 07 huhtikuuta, 2023

Jotkut sanovat, että jos et ole sosiaalisissa verkostoissa, et ole ketään, mutta nämä julkkikset ovat näyttäneet ennennäkemätöntä esimerkkiä päinvastaisella käytöksellään: lopettamalla sosiaalisen median käytön huolehtiakseen mielenterveydestään. Selvitä, mitkä julkkikset lähtivät sosiaalisesta mediasta!

Viimeisimmän Global Digital -raportin mukaan sosiaalisten verkostojen käyttäjien kokonaismäärä oli 4,7 miljardia heinäkuussa 2022.

Nämä ihmiset lataavat päivittäin jos jonkinlaista sisältöä ja ovat vuorovaikutuksessa yhteisönsä kanssa. Julkkikset  saavat sosiaalisessa mediassa ylistystä ja onnitteluja, mutta myös paljon kritiikkiä, koska heidän elämästään tulee julkista.

Herääkin kysymys: kuinka paljon sosiaaliset verkostot vaikuttavat ihmisten mielenterveyteen? Vastaamme tähän useiden julkkisten kokemuksen kautta.

Nämä julkkikset lopettivat sosiaalisen median käytön

Sosiaalisen median käytön lopettamista ja matkapuhelimen käytön vähentämistä on kutsuttu termein sosiaalinen detox tai digitaalinen detox. Useat julkkikset ovat tehneet sen. Heidän joukostaan löytyy Tom Holland, Adele (kansikuvassa) ja Selena Gomez. Kerromme alla heidän syistään etääntyä seuraajistaan.

Tom Holland

Tom Holland lopetti sosiaalisen median käytön.
Tom Holland sanoi hyvästit sosiaalisen median seuraajilleen videolla, jossa hän ilmaisi, miltä heidän mielipiteensä saivat hänet tuntemaan.

Elokuussa 2022 Spidermanin suurella näytöllä eloon herättänyt näyttelijä Tom Holland myönsi, että digitaaliset alustat olivat haitallisia hänen hyvinvoinnilleen.

Hän korosti, että hän tunsi olonsa emotionaalisesti vaikuttuneeksi, kun hän luki asioita itsestään internetissä, ja hyvästeltyään Instagram-yhteisönsä (yli 67 miljoonaa seuraajaa) videolla, hän poisti tilinsä. Monet kollegat tukivat ja onnittelivat häntä hänen päätöksestään.

Selena Gomez

Selena Gomez lopetti sosiaalisen median käytön.
Vuonna 2016 alkaneen kriisinsä yhteydessä Selena hylkäsi sosiaaliset verkostot suojellakseen mielenterveyttään.

Selena Gomez oli antanut meille saman viestin jo ennen Hollandia, vuonna 2017, kun hän poisti Instagram-tilinsä jouduttuaan hakkeroinnin uhriksiSelenalla oli ollut yli 300 miljoonaa seuraajaa. Hän kuitenkin puhui tapahtuneesta vasta huhtikuussa 2022.

“Olen onnellisempi. Olen enemmän läsnä, olen enemmän yhteydessä ihmisiin. Se saa minut tuntemaan oloni normaaliksi. Ennen keskityin paljon negatiivisiin kommentteihin, enkä tuntenut oloani hyväksi.”

– Selena Gomez ohjelmassa Good Morning America

Adele

Adele katosi myös sosiaalisista verkostoistaan joksikin aikaa eronsa jälkeen. Tällä hetkellä hän pitää vain Instagram-tiliään, jossa hänellä on yli 50 miljoonaa seuraajaa. Hän julkaisee sisältöä kuitenkin vain harvoin. Tämä on järkevää, koska hän paljasti, että se ei ole oikeastaan edes hänen.

Tämä ei kuitenkaan ollut paljastavin asia. Laulaja kertoi, että peruttuaan Las Vegasin kiertueen hän loi salaisen Twitter-profiilin tarkistaakseen, mitä aiheesta puhuttiin, mutta löysi niin monia negatiivisia kommentteja, että ne lopulta järkyttivät häntä.

Muita julkkiksia, jotka ovat lopettaneet sosiaalisen median käytön, koska he uskovat niiden vaikuttavan mielenterveyteensä, ovat Ed Sheeran, Millie Bobby Brown, Harry Styles, Kendall Jenner, Justin Bieber, Lizzo ja Kanye West.

Mikä on sosiaalisten verkostojen ja mielenterveyden suhde?

Sen lisäksi, että Global Digital Report 2022 paljastaa kuinka monella ihmisellä on profiilit sosiaalisissa verkostoissa nykyään, se totesi, että ihmiset viettävät keskimäärin 2 tuntia ja 27 minuuttia päivässä digitaalisilla alustoilla. Tämä vaihtelee kuitenkin maan mukaan.

Esimerkiksi Nigeriassa keskiarvo on 4 tuntia ja 7 minuuttia, kun taas Kolumbiassa se on 3 tuntia ja 46 minuuttia. Vähiten omistautuneita ovat Japani (51 minuuttia), Saksa (1 tunti ja 29 minuuttia), Iso-Britannia (1 tunti ja 48 minuuttia) ja Espanja (1 tunti ja 53 minuuttia). Tietysti eroja on myös ihmisten välillä.

Vaikka me olemme yhteydessä toisiin ihmisiin tätä kautta, emme ole alttiina vain hyville ja mielenkiintoisille kokemuksille, vaan myös negatiivisille puolille, jotka voivat vaikuttaa meihin. Tieteelliset tutkimukset ovatkin osoittaneet, että Facebook ja muut sosiaaliset verkostot lisäävät nuorten masennuksen oireita.

Sosiaaliset verkostonsa sulkeneet julkkikset ovat todenneet, että päätöksen takana oli heidän mielenterveytensä suojelu.

Mutta miksi näin tapahtuu?

Asiantuntijat ovat huomauttaneet, että sosiaaliset verkostot voivat edistää erilaisia negatiivisia kokemuksia. Jotkut näistä ovat seuraavat:

  • Eristäytyminen
  • Nettikiusaaminen
  • Pelko menettää jotain
  • Masennus ja ahdistus
  • Tyytymättömyys elämään
  • Tyytymättömyys omaan ulkonäköön

Yksi tutkimus, johon osallistui yliopisto-opiskelijoita, paljasti sosiaalisten verkostojen kielteisten vaikutusten mahdolliset syyt. Niissä vietetty aika ja kommunikaatiomuodot ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat olennaisesti psykoemotionaaliseen hyvinvointiin.

Tämä johtuu siitä, että nuoret luovat näillä alustoilla itsetietoisuutta ulkoisten ja sisäisten kokemusten perusteella. Tutkimus korostaa, että nämä viestintämuodot eivät tule muuttumaan. Siksi on välttämätöntä löytää parempia tapoja käyttää niitä.

Ennaltaehkäisy, terveyden edistäminen ja psykoemotionaalinen hyvinvointi ovat tekijöitä, joiden tulisi olla keskustelun keskipisteessä. Kun näin on, ja kun on ymmärretty kuinka sosiaaliset verkostot voivat vaikuttaa ihmisten mielenterveyteen, on yhä yleisempää ja ymmärrettävää huomata, että jotkut julkkikset ja muutkin ihmiset lopettavat sosiaalisen median käytön.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barrón- Colin M, Mejia-Alvarado CA. Redes sociales y salud mental: vivencias digitales de alumnos de
    la FES-I UNAM. Cuidarte. 2021; 10(19): 00-00. DOI: http://dx.doi.org/10.22201/fesi.23958979e.2021.10.19.78044
  • Braghieri, Luca; Levy, Ro’ee; Makarin, Alexey (2022) : Social Media and Mental Health, CESifo Working Paper, No. 9723, Center for Economic Studies and ifo Institute (CESifo), Munich.
  • Digital 2022 Global Overview Report. We Are Social – Hootsuite. 2022.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.