Jännetuppitulehduksen hoitokeinot
Jännetuppitulehduksen hoito on yksi traumatologin yleisimmistä tehtävistä. Se on jännetulehduksen lisäksi yksi tavallisimmista jänteisiin liittyvistä vammoista.
Jänteet ovat kuituisia kudostyyppejä, jotka yhdistävät kehon lihakset ja luut toisiinsa. Ne ovat kehon eri osien liikkumisen kannalta välttämättömiä.
Jännetuppitulehduksen esiintyminen on hyvin yleistä urheilijoiden lisäksi myös muun väestön keskuudessa. Jännetuppitulehdus on tärkeää hoitaa ajoissa, jotta vahingoittunut jänne ei menetä toimintaansa tulevaisuudessa.
Mikä on jännetuppitulehdus?
Jännetuppitulehdus tarkoittaa sitä, että jänteitä suojaava ja peittävä alue (jännetuppi) tulehtuu. Normaaleissa olosuhteissa tämä rakenne tuottaa jännetuppinestettä, joka pitää jänteet kosteina.
Kun alueeseen kuitenkin kohdistuu jokin vamma, voi se muuttaa nesteen tuotantoa. Tuppi itsessään voi myös tulehtua. Molemmissa tapauksissa jännetuppitulehdus johtaa siihen, että jänne ei enää toimi niin kuin sen pitäisi ja se menettää hyödyllisyytensä.
Jännevammat voivat aiheuttaa häiriöitä liikkumisessa. Jos vahingoittunut jänne on esimerkiksi osa olkapääniveltä, ei käsivarsi todennäköisesti pysty liikkumaan. Potilas saattaa myös kokea voimakasta kipua liikkeen aikana.
Jännetuppitulehduksen aiheuttajat
Tämä sairaus voi johtua lukuisista eri syistä. Yleisesti ottaen lääkärit erottavat akuutin ja kroonisen jännetuppitulehduksen toisistaan sairauden keston mukaan. Kumpikin aiheuttaa kipua tunnusteltaessa sekä rajoittaa liikkumista.
On tärkeää painottaa aikaisemmin mainitsemaamme seikkaa, että kyseessä ei ole ainoastaan urheilijoiden sairaus. Jännetuppitulehduksesta voi kärsiä kuka tahansa. Suuri osa tapauksista tapahtuu kuitenkin yksilöille, jotka tekevät jatkuvasti toistuvia liikkeitä.
Sitä esiintyy myös pitkittyneissä asennoissa pysymisessä, kuten jos ihminen seisoo kauan aikaa paikoillaan. Jännetuppitulehdus voi johtua myös kalsiumin puutteesta, kihdistä tai jopa korkeasta kolesterolista.
De Quervainin jännetuppitulehdus on yksi tämän sairauden parhaiten tunnetuista tyypeistä. Se vaikuttaa ranteen jänteisiin, jotka osallistuvat peukalon liikkeeseen. Joillakin ihmisillä tämä sairaus voi johtua infektiosta.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Olkapään jännetulehdus: oireet, aiheuttajat ja hoito
Mitä jännetuppitulehduksen hoito pitää sisällään?
Jännetuppitulehduksen hoito vaihtelee pääosin sen aiheuttajan mukaan. Tavoitteena on vähentää kipua ja tulehdusta. Levon tulisikin olla potilaan ensimmäinen hoitokeino.
On paras välttää liikuttamasta vahingoittunutta aluetta niin paljon kuin vain mahdollista. Joissakin tapauksissa lääkärit tekevät jänteestä liikkumattoman siteiden tai kipsin avulla. Lääkehoitoon kuuluu myös yleensä tulehduslääkkeiden käyttäminen.
Ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden (NSAID), kuten ibuprofeenin, käyttö on esimerkiksi yleinen hoitomuoto. Jos kipu ei katoa, saattaa lääkäri turvautua jopa kortikosteroideihin. Kylmäsiteen laittaminen vahingoittuneelle alueelle auttaa myös lievittämään tulehdusta. Kun vamman syynä on infektio, voidaan jännetuppitulehduksen hoitoon sisällyttää myös antibiootteja.
Manuela Bertránin yliopiston julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, kuinka ihonalainen sähköinen hermostimulaatio on myös yksi vaihtoehto De Quervainin jännetuppitulehduksen hoitoon. Tässä menetelmässä keskitytään kivun lievittämiseen.
Toisessa, Fronteran yliopiston julkaisemassa tutkimuksessa väitetään kehon ulkopuolisten sokkiaaltojen parantavan prosessissa esiintyvää tulehdusta. Kummatkin ovat uusia menetelmiä, jotka ovat osoitus jännetuppitulehduksen hoidossa tapahtuneesta edistyksestä.
Muita suositeltavia keinoja hoitaa jännetuppitulehdusta
Jännetuppitulehduksen perushoito voi parantaa tilannetta, mutta toipuminen ei välttämättä ole vielä täydellinen. Kuntoutus ja fysioterapia ovat monissa tapauksissa välttämättömiä alueen parantamiseksi ja vahvistamiseksi. Pysyvät heikkoudet ovat haitallisia, varsinkin urheilijoilla, joiden täytyy jatkaa harjoittelua ja pysyä aktiivisina.
Kuntoutus ja fysioterapia auttavat myös ehkäisemään tulevia vammoja syntymästä. Joissakin tapauksissa sairaudesta voi tulla toistuva ja leikkaus on siten ainoa vaihtoehto. Leikkaustoimenpiteet vaihtelevat ja riippuvat kirurgista, joka valitsee parhaiten sopivan vaihtoehdon tapauskohtaisesti. Artroskopia on yleensä eniten käytetty toimenpide, joka perustuu pieniin viiltoihin. Ne jättävät pienen arven ja niillä on vähäinen vaikutus kudoksiin.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Luonnollisia hoitokeinoja jännetulehdukseen
Jännetuppitulehduksen ehkäisy
Vaikka tämä sairaus voikin johtua eri syistä, voidaan sitä ehkäistä kuitenkin yleisillä toimenpiteillä. Tärkeintä on välttää toistuvien liikkeiden tekemistä päivittäisessä elämässä. On myös tärkeää muistaa vahvistaa lihaksia nivelten vakauden parantamiseksi.
Lämmittely urheillessa ja harjoitusten soveltaminen yksilöllisten kykyjen mukaan on tärkeää mahdollisten tulevien vaurioiden ehkäisemiseksi. Kehon liiallinen ponnistelu on usein piilevä tekijä monien vammojen takana ja se voi johtaa kivuliaisiin seurauksiin.
Infektiosta johtuvan jännetuppitulehduksen ehkäisemiseksi on tärkeää huomioida oma hygienia sekä parantaa haavat oikealla tavalla. Käythän kuitenkin lääkärissä, mikäli oireet viittaavat mikrobeihin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- HOSPITAL PRÍNCIPE DE ASTURIAS. ALCALÁ DE HENARES. MADRID. (n.d.). Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano. Retrieved August 30, 2020, from https://d-nb.info/1180450094/34
Tenosinovitis. (n.d.). Retrieved August 30, 2020, from http://stjosepheureka.myhospitalwebsite.com/apps/HealthGate/Article.aspx?chunkiid=121150 - Bielefeldt Astudillo, D., & Bascour-Sandoval, C. (2019). Application of extracorporeal shock waves in stenosing tenosynovitis: Case report. Fisioterapia, 41(5), 299–302. https://doi.org/10.1016/j.ft.2019.07.001
- MANEJO FISIOTERAPEUTICO DEL DOLOR POR MEDIO DE MODALIDADES TERAPEUTICAS EN TENOSINOVITIS DE QUERVAIN. (n.d.). Retrieved August 30, 2020, from https://www.redalyc.org/pdf/304/30415059006.pdf
- Pérez Apaico, Greith Leisdy. “Tenosinovitis de estiloides radial (de quervain): enfoque en terapia física.” (2018).
- Martín, Dr Fernando Romero, CA Móstoles ASEPEYO, and Av de Portugal. “Determinación de la Contingencia en la Tenosinovitis de Quervain.” (2009).
- Oñate, A. Castel. “Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano.” Revista Iberoamericana de Cirugía de la Mano 38.02 (2010): 185-189.
- Botero, Lucas Giraldo, and Laura Vásquez Salinas. “Aproximación artroscópica de tenosinovitis traumática de la vaina sinovial tarsiana: reporte de caso.” Revista CES Medicina Veterinaria y Zootecnia 5.1 (2010): 77-84.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.