Mitä on jalkaterapia?

Jalkaterapia on vähän tunnettu hoito jalkojen ongelmien ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Usko tai älä, ihmiset ottavat harvoin jalkojensa terveyden vakavasti, koska he todella uskovat, ettei jaloilla ole juurikaan vaikutusta heidän kokonaisvaltaiseen terveydentilaansa.
Mitä on jalkaterapia?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Jalkaterapia on edelleen tuntematon suurelle osalle ihmisistä, etenkin nuoremmalle sukupolvelle. Se viittaa toimenpiteisiin jalkojenongelmien hoitamiseksi sekä korjaamiseksi. Sen tarkoitus on pääasiassa jalkojen terveyden hoitaminen ja ylläpitäminen, vaikka se varmasti parantaa myös jalkojen esteettistä ulkonäköä.

Jalkaterapia on tapa, joka auttaa jalkojamme pysymään terveinä. Ei ole harvinaista, että ihmiset kiinnittävät vähän huomiota jalkoihinsa, vaikka ne ovat olennainen osa kehoamme. On outoa, että ihmiset eivät ole ymmärtäneet jalkojen terveyden merkitystä.

Jalkojen terveyden laiminlyönti on iso virhe. Jalkaterapeuttien mukaan ihmisten tulisi käydä jalkaterapeutin vastaanotolla vähintään kerran vuodessa. Tämä johtuu siitä, että jalkojen pitäminen hyvässä kunnossa parantaa elämänlaatua. Jalkaterapia voi tehdä juuri sen.

Mitä on jalkaterapia?

Tämä on jalkahoito jalkojen mahdollisten muutosten, kuten kynsien aiheuttamien ongelmien, kovettumien ja muiden poikkeavuuksien korjaamiseksi. Se auttaa myös estämään sopimattomien jalkineiden käytöstä aiheutuvaa epämukavuutta.

Jalkaterapian päätavoitteena on välttää jalkakipuja ja ehkäistä vammojen pahenemista niin, että ne aiheuttavat vakavia ongelmia. Tämä menettely mahdollistaa myös sairauksien, kuten jalkasienen tai papilloomien, havaitsemisen.

Jalkojen hoitomenetelmiin kuuluu kynsien asianmukainen trimmaus ja hyperkeratoosin delaminoituminen – kovettumien, kuten kallusten tai helomien, poistaminen ja jalkojen kosteutus.

Jalkaterapia auttaa jalkojen terveydessä.

Yleisimmät hoitotoimenpiteet

Yleisimmät toimenpiteet, joita jalkaterapian aikana tehdään, ovat:

  • Terapeuttinen kynsien leikkaus ja viilaus. Kynsissä on usein poikkeavuuksia rakenteen, värin ja muiden asioiden suhteen. Jalkaterapeutti voi korjata ne leikkaamalla ja viilaamalla kynnet. Näin vältetään tulehduksesta tai infektiosta johtuva kipu.
  • Kovettumien hoito. Kovettumat ovat pyöreitä, kovia vaurioita. Ne johtuvat keratiinin kertymisestä ja aiheuttavat kipua kävellessä. Siksi ne vaikeuttavat kenkien käyttämistä.
  • Hyperkeratoosin delaminoituminen. Tämä johtuu ihon paksuuntumisesta, joka johtuu solujen kertymisestä kyseiselle alueelle. Se voi sisältää helomia tai kalluksia ja papilloomia tai syyliä – hyvänlaatuisia kasvaimia.
  • Sisäänkasvaneiden varpaankynsien hoito.
  • Kosteuttava ja rentouttava jalkahieronta.

Milloin ja miksi sinun tulisi käydä näissä hoidoissa?

Aikuiset tarvitsevat useimmiten jalkojen hoitoa, mutta kaikenikäiset ihmiset voivat hyötyä siitä. On kuitenkin harvinaista, että lapsi tarvitsee näitä hoitoja. Ammattilaiset neuvovat käymään jalkahoidossa kerran vuodessa.

Jalkaterapian tarkoitus on korjata jo olemassa olevia ongelmia, mutta sillä on myös ennaltaehkäisevä tarkoitus. Tämän vuoksi jalkaterapiaan tulisi hakeutua säännöllisesti. Tietyt jalkojen muutokset voivat jäädä muuten huomaamatta, ja on parempi käsitellä ne aikaisin.

Kaikki jalkojen muutokset, kuten syylät, kovettumat, epämuodostuneet kynnet tai kipu, voivat aiheuttaa vakavampia ongelmia. Myös jotkut systeemiset sairaudet, kuten diabetes, vaativat omistautunutta jalkojenhoitoa.

Jalkaterapiaan sisältyy hierontaa.
Jalkaterapia suojaa erittäin tärkeää osaa kehostamme: jalkoja.

Muista nämä asiat

Jotkut ihmiset sekoittavat jalkaterapian pedikyyriin, mutta ne ovat kaksi eri asiaa. Ensimmäinen on jalkaterapeutin tai erikoislääkärin suorittama lääketieteellinen hoito, kun taas toinen on kosmeettinen toimenpide. Jälkimmäinen on vain pinnallista puuttumista jalan esteettisiin ongelmiin.

Lääketieteellinen hoito ei vain käsittele esteettisiä ongelmia, vaan mahdollistaa myös muiden sairauksien havaitsemisen. Nämä sairaudet voivat aiheuttaa suuria ongelmia tai jopa muuttaa kävelyä jollakin tavalla. On olemassa poikkeavuuksia, kuten diabeetikon jalka, plantaarifaskiitti, jänetulehdus ja kynsien sisäänpäin kasvaminen, jotka vain lääkäri voi hoitaa.

Jalkaterapia on toimenpide, joka kestää yleensä noin puoli tuntia. Palautuminen on nopeaa ja sen vaikutus melkein välitön – noin kaksi päivää. Ammattilaiset suosittelevat käymään jalkaterapeutilla vähintään kerran vuodessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Morcillo, F. F. (1976). La quiropodia como concepto podológico. Revista española de podología, (53), 19-20.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.