Sisäänkasvaneen kynnen hoito ja sisäänkasvun ehkäisy

Noin 15 % ihmisistä kärsii sisäänkasvaneista kynsistä jossakin vaiheessa elämää. On siis tärkeää tietää sen riskitekijät ja huolehtia jaloista asianmukaisella tavalla kynnen sisäänkasvun ehkäisemiseksi.
Sisäänkasvaneen kynnen hoito ja sisäänkasvun ehkäisy

Viimeisin päivitys: 05 kesäkuuta, 2020

Kynnen sisäänkasvua tapahtuu useimmiten isovarpaassa, mutta sitä voi esiintyä muissakin varpaissa tai sormissakin. Se tapahtuu siten, että kun kynsi kasvaa, se tunkeutuu varpaan ihoon, mikä johtaa kipuun ja tulehdukseen. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miten sisäänkasvaneen kynnen hoito voidaan toteuttaa, sekä miten kynnen sisäänkasvua voi ylipäätään ehkäistä.

Kynnen sisäänkasvun ehkäisy

Ennen kuin voit edes ehkäistä kynnen sisäänkasvua, täytyy sinun ensin tietää mikä sen aiheuttaa. On olemassa kaksi tälle ongelmalle altistavaa tekijää:

  • Synnynnäiset tekijät: Ne määrittyvät henkilön jalanmuodon mukaan. Yleisimpiä muutoksia ovat leveät kynnet ja erilainen varpaan tai kynnen muoto.
  • Ulkoiset tekijät: Nämä ovat ulkoisia mekanismeja, jotka saavat kynnen takertumaan kiinni varpaan ihoon. Yleisin syy on kynsileikkurien väärinkäyttö, vääränlaiset kengät sekä muut vauriot.

Ehkäisyssä keskitytään laukaisevien tekijöiden välttelyyn, joten sinun tulisi noudattaa näitä ohjeistuksia:

1. Käytä oikeanlaisia kenkiä

Liian kapeiden kenkien käyttäminen lisää varpaisiin kohdistuvaa painetta, varsinkin iso- ja pikkuvarpaaseen. Tämä voi saada kynnen uppoutumaan ihoon aiheuttaen kipua ja tulehdusta. Sinun tuleekin siis käyttää tarpeeksi leveitä kenkiä ja välttää korkokenkiä, sillä ne aiheuttavat painetta varpaisiin jalan kaltevuuden ja terävän kärjen vuoksi.

Toinen kynnen sisäänkasvua edistävä tekijä on olla askellusta kenkiä valitessa. Kävelytapasi voi nimittäin vaikuttaa kynnen sivuosaan. Voit ehkäistä ongelmaa tutkimalla askelmaasi ja valitsemalla kengät omien tarpeidesi mukaan. Voit myös tarvittaessa käyttää erityisiä pohjallisia paineen vähentämiseksi kärjestä.

Sisäänkasvaneen kynnen ehkäisy: älä käytä korkokenkiä.

2. Oikeanlainen hygienia ja kynsien leikkaus

Yleisin syy sisäänkasvaneen kynnen syntyyn on vääränlainen kynsien leikkaustapa. Tämän ehkäisemiseksi sinun tulee noudattaa vinkkejä, joilla hoidat jalkoja ja huolehdit päivittäisestä hygieniasta. Sinun tulee myös noudattaa ohjeita, joilla leikkaat kynnet, jotta se ei johda tämän ongelman syntyyn:

  • Laita jalat lämpimään veteen, jotta kynnet pehmenevät ja jotta niiden leikkaaminen on helpompaa.
  • Oikea tapa kynsien leikkaamiseksi on leikata ne suorassa linjassa. Jos pyöristät sivureunoja, kasvavat ne eteenpäin ihoa kohti tunkeutuen sen sisään.
  • Viilaa kynnet varovasti, jotta et jätä mitään rippeitä, jotka voivat päästä ihon sisään.
  • Käytä suoria ja tarkkoja kynsileikkureita tai saksia, ei taivutettuja.
  • Sinun tulee kuivata jalat niiden liottamisen tai suihkussa käymisen jälkeen ja olla pitämättä niitä märkinä liian pitkään.
  • Sinun tulee myös käyttää sopivaa saippuaa ja pestä kaikki alueet, joihin likaa voi kertyä.

Sisäänkasvaneen kynnen hoito

Sisäänkasvaneen kynnen ehkäisy: kuivaa jalat hyvin.

On tärkeää pitää jalat kuivina sisäänkasvaneen kynnen ehkäisemiseksi.

Sisäänkasvaneeseen kynteen on kahdenlaista hoitokeinoa:

Perinteinen hoito

Voit valita tämän hoidon, jos et kärsi granuloomasta. Kyseessä on verisuonten muodostama punertava kuhmu, joka yleensä vuotaa verta, kun sitä hierotaan.

Tässä hoidossa kynnen reunaan tehdään tasainen leikkaus sen kynnen osan poistamiseksi, joka on juuttunut kiinni ihon sisään. Laita sen jälkeen laastari päälle, jotta haava sulkeutuu ilman infektiota. Käytä myös tekniikoita, jotka edistävät kynnen oikeanlaista kasvua. Voit kysyä niistä lääkäriltäsi.

Kirurginen hoito

Jos perinteinen hoito ei riitä tai sinulla on granulooma, tulee sinun turvautua ambulatoriseen leikkaukseen. Sisäänkasvaneen kynnen poistamiseen on useita tekniikoita, mutta yleisin tapa on poistaa kynsi kokonaan tai osittain yhdessä infektion kanssa. Tällä varmistetaan, että ongelma poistuu pysyvästi.

Jos sinulla on kysymyksiä aiheeseen liittyen, varmista, että keskustelet niistä lääkärin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.