Itsekkään ihmisen ominaisuudet
Tunnistatko itsekkään ihmisen, kun olet hänen edessään? Epäiletkö koskaan, että saatat olla se, joka on itsekäs? Tunnistatko itsekkään ihmisen ominaisuudet?
Itsekeskeisten ihmisten ominaispiirteet on helppo havaita. Ihmissuhteiden ylläpitäminen on usein monimutkaista näille ihmisille, mutta itsekkyydestä on itse asiassa joitain etuja.
Jacinto Benaventella, espanjalaisella näytelmäkirjailijalla oli tapana sanoa, että ihmisten pitäisi olla hieman ahneita omien tarpeidensa suhteen parantaakseen ympäröivää maailmaa. Tämän päivän artikkeli kertoo, kuinka tunnistaa itsekäs ihminen ja tutkia, milloin on enemmän kuin hyväksyttävää olla sellainen.
Mitä on itsekkyys?
Aloitetaan määrittelemällä se, The Merriam-Webster määrittelee itsekkyyden “huolestuneeksi liiallisesti tai yksinomaan itsestään: oman edun, nautinnon tai hyvinvoinnin etsiminen tai keskittyminen muihin välittämättä”.
Itsekkäät ihmiset eivät halua jakaa, vaan haluavat kaiken itselleen. Heillä on monia konflikteja ihmissuhteissaan. Tämä johtuu siitä, että jakaminen ja anteliaisuus ovat perusta yhteistyölle muiden kanssa.
Hassua, mutta voimme havaita itsekkyyttä vain muissa. Itse asiassa useimmat ihmiset puoltavat omia itsekkäitä asenteitaan valittaen samalla muiden itsekeskeisyydestä.
Itsekkään ihmisen ominaisuudet
Nyt tiedät hieman enemmän siitä, mitä itsekkyys on, joten tiedät todennäköisesti jo kuinka tunnistaa itsekäs ihminen. Katso alta joitain merkittävimmistä ja pohdi, tuleeko joku tietty henkilö mieleen lukemisen jälkeen.
Itsekäs ihminen yrittää käyttää muita hyväkseen
Itsekkäät ihmiset eivät välitä polkea ympärillään olevia saadakseen haluamansa, olipa kyseessä sitten kulutus tai tilanteen hyödyntäminen siirtyäkseen ylemmäs työssä. Loppujen lopuksi ainoa asia, jolla heille on merkitystä, on he itse, heidän omat tunteensa.
He eivät koskaan jaa
Itsekäs ihminen jakaa vain, kun heillä ei ole vaihtoehtoja ja he eivät pidä siitä ollenkaan. On harvinaista, että he lainaavat mitään muille ja löytävät aina tekosyyn olla lainaamatta.
Itsekäs ihminen on asiantunteva manipulaattori
Manipulointi on vakava ongelma ja suhteet itsekkääseen ihmiseen päättyvät yleensä huonosti. Tämä johtuu siitä, että he ajattelevat vain itseään ja käyttävät pääasiassa muita.
Heiltä puuttuu empatia
Itsekäs ihminen ei välitä muista, koska heiltä puuttuu empatiaa. Siten he ovat nöyryyden vastakohta ja ovat itse asiassa vakuuttuneita siitä, että maailma pyörii heidän ympärillään. Heidän itsensä tärkeys saa heidät uskomaan, että muut ovat onnekkaita kun saavat tehdä asioita heidän puolestaan.
Itsekäs ihminen ei luota muihin
Tämä ominaisuus on jotenkin hauska. Itsekkäillä ihmisillä ei ole empatiaa ja he käyttävät muita omaksi hyödykseen ja ovat melko epäluottavaisia. Se voi kuitenkin olla vain tekosyy oikeuttaa toimintansa.
Onko itsekkyydestä mitään hyötyä?
Itsekkäänä olemisessa on etuja, ja sinun tuleekin ajatella ensimmäisenä itseäsi joissain tilanteissa. On todellakin aikoja, jolloin sinun täytyy priorisoida omat tunteesi ja tehdä päätöksiä niiden perusteella.
Katsotaanpa joitain esimerkkejä:
- Se auttaa asettamaan rajoja, koska jotkut eivät tiedä niiden olemassaolosta eivätkä edes ymmärrä, että he voivat hyödyntää muita. Itsekkyys näissä tapauksissa estää sen tapahtumasta.
- Omien prioriteettien kunnioittaminen on tervettä. Itse asiassa asiat päättyvät huonosti, jos et tee sitä. Itsestäsi pitää aina huolehtia ensin.
- Työskentelet paremmin, olet itsevarmempi työssäsi ja pääset jopa johtotehtäviin, kun itsekkyytesi on tervettä. Tämä johtuu siitä, että et pelkää pyytää ylennystä, jos ansaitset sen. Välität myös itseluottamuksesi muille kollegoillesi.
- Kehostasi ja mielestäsi huolehtiminen ja tarpeidesi priorisointi ei tee sinusta huonoa ihmistä. Päinvastoin! On olemassa sellainen asia kuin terve itsekkyys.
Itsekkyyden hallinta
Kuten näet, tietty määrä itsekkyyttä voi olla positiivista ja jopa tervettä.
Itse asiassa olo ja mielenrauha voivat johtaa parempiin ihmissuhteisiin ja ammatilliseen täyttymykseen. Tasapaino on kuitenkin avainasemassa, on ok olla hieman itsekäs, varmista vain, ettei se riistäydy käsistä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Almeida, T. D., & Dourado, L. M. (2018). Consideraciones sobre el amor, los celos y el egoísmo: una revisión integrativa de la literatura brasileña. Boletim-Academia Paulista De Psicologia, 38(95), 179-190.
- Lluch Llopis, Ú. (2020). Una aproximación a la ética de Schopenhauer. Las nociones de egoísmo y compasión.
- Pinilla-Rodríguez, D., & Sánchez-Recio, P. (2020). El egoísmo en el pensamiento de Thomas Hobbes. Interpretación y racionalidad cooperativa. Cinta de moebio, (69), 241-254.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.