Iskiaskivun kotihoito
Iskiashermo eli lonkkahermo on kehon pisin ja paksuin hermo. Se kulkee alaselästä molempiin jalkoihin. Joskus iskiasoireita esiintyy vain jaloissa, mutta ei alaselässä. Tällöin iskiaskivun kotihoito on tärkeää.
Epämiellyttävä pakotus voi tuntua missä kohdassa tahansa iskiashermoa. Kipu voi olla esimerkiksi lievää särkyä tai terävää polttavaa kipua. Istuminen pitkiä aikoja paikallaan pahentaa oireita. Yleensä iskias oirehtii kerrallaan vain toisessa alaraajassa. Joillakin potilailla saattaa ilmetä tunnottomuutta yhdessä jalassa ja kipua toisessa. Joskus kipu estää toteuttamasta päivittäisiä askareita normaalisti ja liikunnan harrastaminen voi olla kokonaan poissa laskuista. Jatka lukemista ja kerromme sinulle miten iskiaskipua voi hoitaa luonnollisesti.
Iskiashermoa kannattaa lepuuttaa kun se oireilee. Vaikka iskiaskivun kotihoito on tärkeää, muista myös käydä lääkärin juttusilla mikäli kivut ovat kovat tai kehittyvät nopeasti. Joskus oireiluun tarvitaan lääkehoitoa. Seuraavilla ohjeilla voi helpottaa iskiaksen oireilua luonnollisesti:
Hoitava mehu perunasta ja selleristä
Tällä perunasta ja selleristä valmistetulla juomalla on todettu olevan iskiaksen oireilua helpottava vaikutus. Juoman valmistukseen tarvitset mehustimen. Mehusta noin 280 millilitraa perunaa ja selleriä. Nauti päivittäin.
Pajusta valmistettu uute
Paju sisältää salisiini-nimistä ainetta, josta suosittu kipulääke aspiriini valmistetaan. Juurikin kipua lievittävän ominaisuutensa takia paju sopii myös nautittavaksi uutteena ja se toimii erityisen hyvin hermoperäiseen kipuun. Kaada puoli litraa vettä kattilaan, lisää pala pajunkuorta ja anna kiehua 15 minuuttia. Poista liedeltä, siivilöi ja nauti tilkka 8 tunnin välein.
Iskiaskivun kotihoito nokkosesta
Nokkonen auttaa rentouttamaan iskiashermoa ja helpottaa kipua. Suosittelemme valmistamaan nokkosuutteen, joka kaadetaan kylpyveteen. Voit valmistaa uutteen joko keittämällä nokkosteetä litran verran ja kaatamalla sen kylpyveteen, tai käyttämällä kevyesti keitettyä tuoretta nokkosta. Voit myös hieroa käsitellyn nokkosen suoraan kipukohtaan – tämä helpottaa sekä tulehdusta että kipua. Suorita hoito kahdesti päivässä.
Timjami ja oregano tulehdukseen
Timjami ja oregano sopivat iskiaksen hoitoon, sillä niillä on kummallakin tulehdusta rauhoittava vaikutus. Sekoita lusikallinen timjamia, oreganoa ja nokkosta litraan vettä, anna kiehua 15 minuuttia ja poista liedeltä. Anna jäähtyä 5 minuuttia. Siivilöi ja nauti kahdesti päivässä.
Valkosipuli auttaa kipuun
Raaka valkosipuli kohentaa verenkiertoa ja pitää veren lämpimänä. Tämä auttaa huomattavasti kivun lievittämisessä. Nauti raaka valkosipuli pilkottuna salaatissa tai leivän päällä.
Haude humalasta
Erittäin tehokas iskiaskivun kotihoito on kuumahaude. Kokeile humalasta valmistettua kuumahaudetta, joka hillitsee tulehdusta ja kipua. Kiehauta kourallinen humalaa vedessä kymmenen minuutin ajan ja kääräise se sitten puhtaaseen sideharsoon suoraan keitinvedestä. Paina haude suoraan kipukohtaan ja peitä pyyhkeellä tai vastaavalla, jotta lämpö ei pääse heti karkaamaan.
Kuuma vesi
Yksinkertaista mutta toimivaa: kuuma vesi hoitaa kipua tehokkaasti. Käytä kuumavesipulloa tai kaada juomapulloon kuumaa vettä vedenkeittimestä tai hanasta, kääräise pieneen pyyhkeeseen ja paina kipukohtaan. Toteuta kuumahoito kolme kertaa päivässä.
Muista liikkua
Vaikka liikunta ei ehkä heti ensimmäisenä ole mielessä, kun iskiaskipu alkaa, on tärkeää muistaa liikunnan merkitys kuntoutuksessa. Lepo on ensisijainen hoito iskiaskipuun, mutta pitkällä aikavälillä liiallinen lepo voi itse asiassa pahentaa oireita. Lepää siis kaksi päivää, mutta liiku sen jälkeen normaalisti: kävelyä, pyöräilyä, uintia. Älä kuitenkaan suorita kovin rasittavia urheilusuorituksia tai nostele painavia esineitä kuuteen viikkoon.
Rentoudu hieronnalla
Säännöllinen hieronta voi ehkäistä lihaskramppeja, jotka liittyvät iskiakseen. Käy hierontaterapeutilla äläkä anna asiasta tietämättömien hieroa kipukohtiasi, tämä voi nimittäin pahentaa ongelmaa. Suunnittele hieronta-aikataulu yhdessä hierojasi kanssa. Hieronta rentouttaa lihaksia, lievittää kipua ja poistaa jännityksen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Valat, J. P., Genevay, S., Marty, M., Rozenberg, S., & Koes, B. (2010). Sciatica. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2009.11.005
- Highfield, E. S., & Kemper, K. J. (1999). White Willow Bark ( Salix alba ). Biochemistry.
- Porcuna, J. L., Nouveau, A., & G., P. (1993). La Ortiga. Australian Journal of Medical Herbalism.
- Folcarà, S. C., & Vanaclocha, B. (2000). Usos terapéuticos del tomillo. Revista de Fitoterapia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.