Logo image
Logo image

Ihon kovettumien poisto luonnollisin keinoin

3 minuuttia
Hohkakivi on erittäin hyvä tuote ihon kuolleiden solujen poistamiseksi. Sitä voi käyttää kovettumien hoidossa esimerkiksi rentouttavan jalkakylvyn jälkeen. Vielä parempi vaihtoehto on käsitellä ihoa ensin luonnollisilla tuotteilla, jotta hohkakivi voisi toimia mahdollisimman tehokkaasti.
Ihon kovettumien poisto luonnollisin keinoin
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Ihon kovettumiin voidaan lukea känsät ja muut ihon kovettuneet alueet, joita ilmestyy yleensä varpaisiin tai muualle jalkateriin. Kovettumia syntyy silloin kun jalkoihin (tai kämmeniin) kohdistuu liikaa painetta, jolloin puolustusmekanismi suojaa ihoa rakkuloilta tai haavaumilta,  jotka saattaisivat tulehtua ja aiheuttaa ongelmia elimistölle. Ihon kovettumien poisto on mahdollista tehdä myös kotona ja luonnollisia menetelmiä käyttäen – jatka lukemista, niin saat tietää aiheesta lisää!

Vaikka aluksi känsät tai kovettumat eivät aiheutakaan varsinaista kipua tai ärtymistä, saattavat ne ajan kuluessa muuttua kivuliaiksi, ja esimerkiksi kävely tai muu tavallinen toiminta saattaa hankaloitua kovastikin.

Moni tekee kovettuman huomatessaan sen virheen, että repäisee tai nyppii ihoa päästäkseen eroon tästä epämiellyttävästä ja kuivasta alueesta. Tämä voi kuitenkin olla hyvin haitallista, sillä se saattaa olla kivuliasta sekä avata ihon tulehduksille, jotka tekevät ongelman vielä vakavammaksi.  Tämän vuoksi olisikin kannattavaa etsiä vaihtoehtoisia tapoja kovettumien poistamiseksi. Ihon kovettumien poisto vie aikaa, joten kovettumien hoidon suhteen on hyvä olla kärsivällinen.

Vaikka on olemassa paljon erilaisia kotihoitoja joita voi käyttää kovettumien ja känsien luonnolliseen poistoon, on tietyissä tilanteissa parempi kääntyä ensin lääkärin puoleen. Jos sinulla on diabetes tai jokin sellainen sairaus, joka estää normaalia verenkiertoa, on suositeltavaa olla varovainen ja kysyä lääkärin mielipidettä. Ihmiset, jotka eivät kärsi edellä mainituista terveysongelmista voivat huoletta kokeilla seuraavia kotiohjeita, joilla ihon kovettumien poisto onnistuu luonnollisesti kotioloissa.

Ihon kovettumien poisto ja ehkäisy luonnollisia keinoja käyttäen

Some figure
  • Ensimmäiseksi sinun tulisi vähentää jalkojasi ärsyttävien kenkien käyttöä. Näin pystyt välttämään kovettumien syntyä sekä tekemään hoidosta helpompaa. Usein on niin, että kenkä on liian tiukka etenkin varpaiden päissä, ja tämä aiheuttaa helposti kovettumia. Jos et vaihda huonoja kenkiä jaloillesi paremmin sopiviin kenkiin, tulee sinun olemaan vaikeaa poistaa kovettumasi täydellisesti. Kävelymukavuuden lisäksi kenkien tulisi olla hyvin tuulettuvat. Olisi myös hyvä käyttää sukkia aina silloin kun käytät kärjestä umpinaisia kenkiä.
  • Pidä aina jalkojesi iho puhtaana ja kuivana. Jos jalkasi ovat taipuvaiset hikoamaan, älä myöskään unohda jalkadeodorantin ja sukkien käyttöä.
  • Kun takanasi on raskas päivä, kannattaa antaa jalkojen rentoutua niitä varten valmistetussa kylvyssä. Tähän tarvitaan vain kuumaa vettä ja nestesaippuaa. Anna veden vaikuttaa 10 minuutin ajan, jotta voisit elvyttää väsyneet jalkasi.

Ihon kovettumien poisto luonnollisin menetelmin

Hohkakivi

Tämän hoidon tehdäksesi sinun kannattaa liottaa jalkojasi kuumassa vedessä 20 minuutin ajan. Tämän jälkeen voit käyttää hohkakiveä rapsuttaaksesi tai hiotaksesi kovettumia siten, että liikutat kiveä puolelta edestakaisin alueiden kohdilla.

Huuhtele kiveä aina välillä ihoa käsitellessäsi, jotta irtoava iho huuhtoutuu pois. Jatka käsittelyä niin kauan kuin tarpeellista, jotta saat normaalin, pehmeämmän ihon näkyviin. Ole kuitenkin varovainen, että et raavi tervettä ihoasi. Kun iho on kovettuman alueella taas tavallisen näköistä, tulee sinun lopettaa hiominen.

Valkosipuli ja sitruuna

Some figure

Tämä sitruunaan ja valkosipuliin perustuva hoito auttaa poistamaan kuollutta ihoa kovettuman alueelta, ja samalla se pehmentää ihoa, jotta sitä olisi helpompi käsitellä kovettuman poistamiseksi.

Ainoa asia, joka sinun tarvitsee tehdä, on sekoittaa teelusikallinen kuivaa kamomillaa sitruunamehuun ja murskattuun valkosipuliin. Laita tätä seosta sitten kovettuneelle alueelle, anna vaikuttaa 20 minuutin ajan, ja huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä.

Ruokasooda eli natriumbikarbonaatti

Tämä on edullinen ja helposti saatavilla oleva tuote, joka sopii erinomaisesti häiritsevien ja kivuliaiden kovettumien tai känsien poistoon.

Sinun tulee yksinkertaisesti sekoittaa 3 ruokalusikallista ruokasoodaa lämpimään veteen ja antaa jalkojesi liota nesteessä 30 minuutin ajan.

Hoito sitruunasta, sipulista ja suolasta

Some figure

Tämä hoito on hyödyksi bakteerien ja kovettumiin kerääntyneiden kuolleiden ihosolujen poistamiseksi. Sitruuna ja sipuli puhdistavat alueen ihoa syvältä, kun taas suola auttaa kuorimaan aluetta luonnolliseen tapaan.

Leikkaa palanen sipulia ja laita se kovettuman päälle. Laita sitten lisäksi muutama pisara sitruunamehua ja hiukan suolaa. Peitä alue laastarilla tai kääreellä, joka pystyy pitämään ainekset paikoillaan koko yön ajan. Toista sitten sama käsittely joka ilta, ja jatka niin kauan kuin sinun tarvitsee poistaa kuolleita ihosoluja.

Tomaattihoito

Toinen tapa pehmentää ja poistaa kovettumia luonnollisesti on hyödyntää tomaatin mahtavia ominaisuuksia. Tämä luonnontuote auttaa pehmentämään kovan ihoalueen sekä tekee sen poistamisesta helpompaa. 

Tarvitset vain hiukan tomaatin hedelmälihaa, jota tulee laittaa kovettuman kohdalle. Laita sitten päälle laastari, ja anna vaikuttaa koko yön ajan. Toista käsittely joka päivä juuri ennen kuin menet nukkumaan.

Kuten huomaat, känsien ja ihon kovettumien poisto ja ehkäiseminen luonnontuotteita ja luonnollisia menetelmiä käyttäen on yksinkertaista ja edullistakin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sabine, P. M. (1999). Taking care of your feet. Accident and Emergency Nursing. https://doi.org/10.1016/S0965-2302(99)80050-2
  • Clark, A., & Hessler, J. L. (2015). Skin Care. Facial Plastic Surgery Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.fsc.2015.04.002

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.