Logo image
Logo image

Hypokalsemia on äänetön terveysongelma

3 minuuttia
Hypokalsemian oireet jäävät usein huomaamatta. Tällä kertaa kerrommekin kyseisestä sairaudesta tarkemmin, jotta voisit tunnistaa sen oireet helpommin. Näin voit paremmin arvioida, milloin on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen.
Hypokalsemia on äänetön terveysongelma
Maricela Jiménez López

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Hypokalsemia on pääasiassa naisia koskettava sairaus. Sen aiheuttaa kalsiumin puute veressä, ja tämä häiriö aiheuttaa paljon muitakin oireita kuin vain osteoporoosia. Hypokalsemian oireisiin kuuluvat käsivarsien ja jalkojen kihelmöinti, vaikeudet keskittyä, lihaskipu ja jopa sydämentykytykset.

Tämän sairauden pahin puoli on kuitenkin se, että oireiden tuoma elämänlaadun aleneminen voi tapahtua ilman mitään selkeää syytä. Siksi haluammekin tällä kerralla kertoa muutamasta olennaisimmasta syystä hypokalsemiaan, jotta voisit paremmin torjua sitä omalla kohdallasi.

Muista, että jos sinulla on mitään kysymyksiä tai tunnet olosi epämukavaksi, kannattaa kääntyä aina lääkärin puoleen. Hypokalsemia voidaan nimittäin helposti tunnistaa yksinkertaisella verikokeella.

Katsotaan siis seuraavaksi tarkemmin hypokalsemian syitä ja oireita – jatka lukemista, ja saat tietää, milloin kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen!

Mitä hypokalsemia on?

Hypokalsemiassa on kyse epätasapainosta yhdessä veren tärkeimmistä tekijöistä, nimittäin kalsiumissa.

Kalsiumia tarvitaan muuhunkin kuin hampaiden ja luiden pitämiseen vahvoina. Tämä mineraali on käytössä ympäri kehoa erilaisissa prosesseissa, ja nämä prosessit ovat vastuussa ihmisen terveydestä ja hyvinvoinnista.

 

Some figure
  • Kalsium auttaa eräitä hormoneja suorittamaan toimintojaan munuaisissa ja suolistossa.
  • Tämä mineraali on elintärkeä sen kannalta, että ihmisen veri voi hyytyä kunnolla.
  • Kalsium on tärkeä tekijä myös siksi, että se välittää hermoimpulsseja sekä on osana lihasten supistumista.
  • Sillä on rooli monen elintärkeän entsyymin aktivoinnissa ihmisen kehossa.
  • Sitä käytetään solukalvoissa hapen ja ravinteiden vaihdannan edistämiseksi.
  • Tämä mineraali tehostaa elintärkeiden vitamiinien imeytymistä kehoon, kuten esimerkiksi B12-vitamiinin imeytymistä.

Hypokalsemian oireet

  • Stressi ja ahdistus ovat yleisiä oireita. Sinulla saattaa alkaa ilmetä ongelmia päivittäisten vastuidesi hoitamisessa – koet vaikeuksia keskittyä sekä tunnet olosi sekavaksi tai huolestuneeksi.
  • Toinen oire, joka kuuluu kaikkein yleisimpiin tämän sairauden seurauksiin, on kihelmöinti. Sitä saattaa ilmetä kasvoilla tai raajoissa, ja tämä kihelmöinti tuntuu lähes siltä kuin sinulla olisi muurahaisia ihosi alla.
  • Uupumus, lihasten kramppaaminen ja käsien tunnottomuus.
  • Hampaiden ongelmat, kuten niiden heikentyminen.
  • Hiusten haurastuminen, mikä voi johtaa hiustenlähtöön.
  • Hypokalsemian oireet näkyvät myös iholla, ja näitä ovat etenkin kuivuus, ekseema ja ihotulehdus.
  • Myös kynnet voivat olla heikot.

 

Some figure

Mikä aiheuttaa hypokalsemiaa?

Yksi kaikkein tavallisimmista syistä hypokalsemiaan on D-vitamiinin vähäinen saanti. Tämän mineraalin puute vaikuttaa esimerkiksi lisäkilpirauhasiin, ja kehosi on vaikea säädellä kalsiumia koskevaa aineenvaihduntaansa.

On kuitenkin olemassa monia erilaisia syitä hypokalsemiaan, ja vain asiantuntija voi selvittää ne. Seuraavassa on pääasiallisia syitä:

  • Krooninen munuaishäiriö
  • Magnesiumin puute
  • Tietyt lääkkeet (nestettä poistavat lääkkeet, hormonihoidot ja antibiootit) voivat myös aiheuttaa ongelmia kehon kalsiumin käsittelyssä.
  • Jos saat liikaa kofeiinia tai juot paljon hiilihapollisia juomia, riskisi saada tämä sairaus lisääntyy.

Kuinka hypokalsemiaa hoidetaan?

Oikea hoito hypokalsemiaan on asia, jonka voi määritellä vain lääkäri, ja ensin tuleekin selvittää ihmisen henkilökohtaiset tarpeet.

Yleisesti ottaen tätä sairautta hoidetaan suun kautta kalsium- ja D-vitamiini -ravinnelisien avulla.

Tavoitteena on pitää kalsiumin määrä normaaleissa rajoissa. Ongelma kalsiumravinnelisiä koskien on kuitenkin se, että seurauksena saattaa olla munuaiskivien muodostumista, mikäli niiden käyttö jatkuu pitkään.

Voidaanko hypokalsemiaa estää?

Ensinnäkin hypokalsemiaa koskien kannattaa pitää mielessä eräs asia: koskaan ei tulisi ottaa kalsiumravinnelisiä ilman, että siihen on lääkärin suositus. Vain lääkärisi voi päättää, onko kalsiumin runsaampi saanti omalla kohdallasi tarpeellista. Oman itsesi diagnosointi ja hoito eivät tässä tapauksessa ole suositeltavia, ja itse asiassa ne ovat jopa vaarallisia.

Koska et voi tietää omia kalsiumin tasojasi mikäli et ensin käy lääkärin suorittamissa kokeissa, ei tule ottaa riskiä siitä, että alat lääkitä itse määrittelemääsi alhaista kalsiumin tasoa lisäravinteiden avulla.

On siis aina paras vaihtoehto kääntyä lääkärin puoleen, jotta saisit oikean diagnoosin ja sellaisen hoidon, joka sopii juuri omiin tarpeisiisi.

 

Some figure
  • Tässä kohtaa haluaisimme myös muistuttaa, että maito ei ole ainoa mahdollinen kalsiumin lähde. Tätä mineraalia löytyy nimittäin myös palkokasveista, kuten esimerkiksi linsseistä ja kikherneistä. Kananmunat, pähkinät ja parsakaali ovat myös sellaisia tuotteita, josta löytyy suuri määrä kalsiumia.
  • Suosituksena on yksinkertaisesti terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää kaikkia elintärkeitä ravinteita.
  • Jotta voisit estää hypokalsemiaa kehittymästä, on tärkeää pitää yllä D-vitamiinin tasoja sekä varmistaa myös magnesiumin kunnollinen saanti.
  • Älä unohda liikuntaa! Jos käyt kävelyillä ja saat hiukan aurinkoa, pystyt auttamaan kehoasi yhdistämään D-vitamiinia omin avuin.

Kerran vielä haluamme todeta tämän: jos epäilet että sinulla on hypokalsemia, käy lääkärin vastaanotolla diagnosoitavana. On tärkeää että asiantuntija kertoa sinulle, tarvitaanko juuri omalla kohdallasi lisäravinteita tämän terveysongelman vuoksi.

Muista myös se, että kilpirauhasen terveyden vaaliminen on myös tärkeä asia, sillä tällä elimellä on suuri rooli kehon kalsiumin käytössä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.