Logo image
Logo image

Humusaineiden ominaisuudet ja hyödyt kasveille

3 minuuttia
Humusaineiden lisäämisellä viljelykasveihin on useita hyötyjä maan laadun parantamiseksi ja juurien vahvistamiseksi. Tutustu humusaineiden ominaisuuksiin täällä.
Humusaineiden ominaisuudet ja hyödyt kasveille
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 09 tammikuuta, 2024

Maatalouspelloilla on yhä vähemmän orgaanista ainesta, joka ravitsee ja edistää istutusten kehitystä. Tämä johtuu useista tekijöistä, kuten maan liikakäytöstä, kemikaalien käytöstä tai metsäkadosta. Humusaineet ovat välttämättömiä kasvien kasvulle.

Nämä ovat tärkeimpiä substraatteja, jotka muodostavat suurimman osan orgaanisesta aineksesta. Ne ovat peräisin kemiallisista ja biologisista ilmiöistä, joissa orgaanisesta jätteestä peräisin olevat pienet molekyylit sekoittuvat.

Tutustu humusaineiden suuriin hyötyihin maaperän hedelmällisyyden ja kasvien kasvun kannalta.

Mitä humusaineet ovat?

Humusaineet muodostuvat molekyylien seoksesta, ja se on fotosynteesin ohella yksi tärkeimmistä biologisista tapahtumista kasvien kehityksessä. Se tapahtuu syvällä maaperässä kasvien ja vihannesten pitkään kerääntyneistä orgaanisista jäänteistä.

Humusaineet muodostavat 65-75 prosenttia orgaanisesta aineksesta, mikä antaa niille kyvyn muuttaa maaperän hedelmällisyyttä. Niitä voi esiintyä komposteissa, turpeessa ja leonardiitissa. Viimeksi mainitusta orgaanisesta aineksesta saadaan yleensä humusta eli humusaineita, joilla on parempi kauppalaatu.

Lue tämäkin: Tiedätkö, mitä on hidas puutarhanhoito?

Some figure
Komposti, turve ja leonardiitti ovat humusaineiden lähteitä.

Humusaineiden ominaisuudet

Humusaineet ovat mikrobiologisen prosessin tulos, jolla on monimutkaiset ominaisuudet. Yleensä ne jaetaan kolmeen osaan:

 1. Fulvohapot
 2. Humushapot
 3. Humiinit

Ne ovat väriltään mustaa tai ruskeaa, ja luokittelu riippuu komponenttien liukoisuudesta. Kasvien osalta humushapot vaikuttavat hitaammin mutta kestävällä tavalla. Fulvohapot taas vaikuttavat nopeammin, mutta vähemmän pitkävaikutteisesti, ja ne imeytyvät todennäköisemmin lehtiin ja juuriin.

Humusaineiden hyödyt kasveille

Humusaineiden käyttö kasvien kasvun edistämiseksi on tehokasta ja auttaa vähentämään teollisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä. Tämä on osoitettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa, kuten Havannan maatalousyliopiston tekemässä tutkimuksessa.

Se osoittaa, että humusaineet ovat toimiva vaihtoehto ilmastonmuutoksen seurausten torjumiseksi luonnollisilla ja ympäristöystävällisillä tuotteilla. Humus on keskeisessä asemassa sekä maaperän hedelmällisyydessä että kasvien ravinnonsaannissa.

Imeytyminen

Yksi tärkeimmistä eduista, joita humusaineilla on kasveille, on ravinteiden imeytymisen parantuminen. Tämä mahdollistaa kasvillisuuden tehokkaamman kehityksen ja tukee fysiologisia prosesseja.

Resistenssi

Yleisimpiä ongelmia, joille viljelykasvit altistuvat, ovat tuholaisten lisääntyminen, taudit ja ilmasto-olosuhteet. Humusaineet lisäävät kasvien luonnollista vastustuskykyä näitä ongelmia vastaan.

Juuret

Juurten kehitystä edistetään myös parantamalla orgaanisen aineen laatua. Humus stimuloi hapensaantia ja vahvistaa juurten pystysuoraa kasvua.

Laatu ja ulkonäkö

Yleisen kasvun parantamisen lisäksi saavutetaan myös laadukkaita satoja. Kasvuston väri, maku ja koko paranevat. Toisaalta myös ulkonäkö ja estetiikka paranevat.

Siemenet

Humusaineet parantavat ja lisäävät siementen itävyyttä. Tuloksena on kasvuston lisääntynyt kehitys ja parempi sato.

Some figure
Humusaineet parantavat siementen kasvua ja itävyyttä.

Humusaineiden hyödyt maaperälle

Jatkuva maataloustyö sekä muun muassa teollisten ja epäorgaanisten lannoitteiden käyttö johtavat siihen, että maaperän orgaanisen aineksen pitoisuus on alhainen. Tämä johtaa tuottavuuden heikkenemiseen, minkä vuoksi humusaineiden käyttö vaikuttaa ratkaisulta, jolla on monia etuja maaperän laadun kannalta:

 • Juuret: Humusaineet parantavat ja vahvistavat juurien kasvua.
 • Eroosio: Ne toimivat maaperän eroosiota vastaan.
 • Myrkylliset aineet: Humusaineet vähentävät niiden esiintymistä maaperässä.
 • pH: Ne edistävät maaperän happamuuden säätelyä.
 • Ravinteet: Ne edistävät makro- ja mikroravinteiden imeytymistä.
 • Laatu: Ne edistävät kemikaalien, kuten sinkin, raudan ja kuparin, laatua.
 • Mikro-organismit: Humusaineet edistävät niiden esiintymistä ja mikrobitoimintaa yleensä.
 • Imeytyminen: Ne parantavat energian imeytymistä ja helpottavat maaperän lämpenemistä.

Hiekkamailla humusaineet lisäävät ravinteiden ja veden pidättymistä päällystämällä hiekkahiukkaset. Savimailla ne puolestaan lisäävät ilmavuutta, mikä tekee alustasta pehmeämmän. Tämä lisää ravinteiden ja veden imeytymistä.

Lue lisää: Vältä näitä 7 puutarhanhoitovirhettä ja saa kasvisi kukkimaan keväällä

Humusaineiden sisällyttäminen viljelykasveihin

Kun otetaan huomioon kaikki niiden maaperälle ja kasveille tuomat edut, ei ole epäilystäkään siitä, etteikö humusaineiden sisällyttäminen viljelykasveihin olisi hyödyllistä. Sadot paranevat nopeasti ja maaperän laatu paranee vähitellen.

Jos maaperän olosuhteita halutaan parantaa suoremmin, suositellaan korkeamman humushappopitoisuuden sisältävää ainesta. Toisaalta, jos halutaan vaikuttaa kasviin, ratkaisussa olisi asetettava etusijalle fulvohapot.

Markkinahintojen osalta on olemassa halvempia vaihtoehtoja, yleensä kasvijätteitä, ja kalliimpia vaihtoehtoja. Jälkimmäiset vastaavat kaivosuutoksia, joissa aineet ovat säilyneet muodostumassa satoja vuosia ja ovat peräisin leonardiitista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.