Hoito rinoplastian jälkeen

Rinoplastia on nykyään hyvin turvallinen leikkaus, joka harvemmin vaatii sairaalaan jäämistä pidemmäksi aikaa. Komplikaatioiden riski on matala, mutta niiden välttämiseksi tulee noudattaa huolellisesti annettuja ohjeita. Tässä artikkelissa kerromme hoidosta rinoplastian jälkeen.
Hoito rinoplastian jälkeen

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Rinoplastia eli nenäleikkaus on nykypäivänä yksi kysytyimpiä leikkauksia sekä miesten että naisten keskuudessa. Useimmiten toimenpiteeseen halutaan esteettisistä syistä. Tällaista on hoito rinoplastian jälkeen.

Monissa tapauksissa rinoplastia voi kuitenkin olla välttämätön toimenpide terveydellisistä ja elämänlaatuun liittyvistä syistä. Useimmiten rinoplastia ei aiheuta komplikaatioita, sillä se on turvallinen toimenpide, voisi sanoa jopa rutiinileikkaus. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö leikkauksen jälkeen ilmenisi epämukavuutta tai tarvittaisi hoitoa aivan kuten minkä tahansa muunkin kirurgisen toimenpiteen jälkeen.

Hyvä lopputulos riippuu juurikin myös leikkauksenjälkeisestä hoidosta. Vaikka operaatio ei ole kovinkaan monimutkainen, se vaatii jokaiselta potilaalta huolellista lääkärin ohjeiden noudattamista.

Katsotaanpa tätä tarkemmin.

Mikä on rinoplastia?

Nenäleikkaus on yksi kysytyimpiä toimenpiteitä.

Rinoplastia on siis kirurginen toimenpide, joka tehdään nenän ulkomuodon muuttamiseksi, sen toiminnallisen ongelman korjaamiseksi tai molempien syiden vuoksi. Kun tarkoituksena on korjata nenäkäytävien poikkeavuus ja muuttaa samalla nenän ulkonäköä, leikkausta kutsutaan septoplastiaksi.

Rinoplastialla voidaan muokata nenän luuta, rustoa, ihoa tai näitä kaikkia kerralla. Leikkauksella ei haeta pelkästään uutta nenän muotoa, vaan se auttaa harmonisoimaan kasvoja kokonaisuudessaan. Tämän vuoksi kaikki kasvonpiirteet otetaan huomioon nenää muokatessa.

Rinoplastialla voidaan kasvattaa tai pienentää nenän kokoa. Sillä voidaan muokata myös nenänkärkeä, pienentää nenäsieraimia tai muuttaa nenän ja ylähuulen välistä kulmaa. Ei-kirurginen rinoplastia on yksi vaihtoehto nenän muodon muuttamiseksi veitseen turvautumatta.

Erilaiset toimenpiteet

Rinoplastiaa on pääasiassa kahdentyyppistä: avo- ja suljettu leikkaus. Avoleikkauksessa tehdään viilto nenän keskikohtaan, jota kautta voidaan korjata nenän syvempiä rakenteita. Suljettu rinoplastia puolestaan tehdään nenäsierainten kautta, eikä se vaadi ulkoisia leikkausviiltoja.

Useimmat rinoplastiat ovat päiväkirurgisia toimenpiteitä ja vaativat sairaalaan jäämistä vain erityisissä tapauksissa. Yleensä toimenpide ei vie kahta tuntia kauempaa ja vaatii vain paikallispuudutusta ja lieviä rauhoittavia. Joissakin tapauksissa saatetaan kuitenkin tarvita nukutusta.

Yleensä nenän kärkialueen muokkaus tai nenänselän korottaminen vaativat ulkoista viiltoa. Jos nenän piirteitä puolestaan vain hiotaan, tällainen viilto ei yleensä ole tarpeen. Joskus leikkauksen jälkeen tarvitaan kovaa lastaa pitämään luu paikallaan tai pehmeää lastaa pitämään nenän väliseinää paikallaan.

Välittömästi leikkauksen jälkeen

Useimmiten potilaat ovat sairaalassa 6-12 tuntia leikkauksen jälkeen. Potilaan on heti alusta asti tehtävä asianmukaisia toimia välttääkseen komplikaatiot, joita ovat pääasiassa seuraavat:

On tärkeää levätä ensimmäiset 24 tuntia rinoplastian jälkeen. Tämä ei tarkoita välttämättä jatkuvaa makuullaoloa, mutta liikkumista on vähennettävä mahdollisimman paljon. Raskasta liikuntaa tulisi välttää seuraavien 15 päivän ajan.

Ensimmäisenä tunteina ilmaantuu limavuotoa, joka tulisi pyyhkiä varovasti pois tai antaa imeytyä sideharsoon. Potilaan tulee yskiä ja aivastaa suu auki ja nukkua puoli-istuvassa asennossa turvotuksen vähentämiseksi.

Muutaman seuraavan päivän ajan nenä saattaa mennä tukkoon vuodosta johtuen. Nenän avaamiseksi molempiin sieraimiin kannattaa suihkuttaa muutama tippa suolaliuosta puolen tunnin välein. Nenäsierainten puhdistus tulisi hoitaa vanupuikolla hyvin varovaisesti.

Hoito rinoplastian jälkeen

Viikon päästä turvotusta on hyvin harvoin enää jäljellä. On kuitenkin parasta välttää ulosmenoa mahdollisimman paljon, sillä lämpötilamuutokset haittaavat paranemista. Ensimmäinen seurantakäynti leikkauksen jälkeen tapahtuu yleensä 7 päivän päästä, ja lääkäri ohjeistaa potilasta hoidon suhteen.

Seuraavien kolmen viikon ajan tulisi varoa nenään kohdistuvia iskuja ja silmälasien pitämistä nenänselän päällä. Mitään raskasta ei kannata nostaa, sillä se voi aiheuttaa komplikaatioita. Myös rasittavaa liikuntaa, erityisesti kontaktilajeja, tulisi välttää.

Lopuksi on tärkeää muistaa, että lentomatkustamista tulisi välttää ainakin 15 päivän ajan leikkauksen jälkeen, sillä paineistettu matkustamo voi altistaa nenäverenvuodolle.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mistä nenäverenvuoto johtuu? 9 tärkeintä syytä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Mistä nenäverenvuoto johtuu? 9 tärkeintä syytä

Nenäverenvuoto on useimmiten harmitonta, mutta toisinaan se voi olla merkki vakavasta sairaudesta. Tässä artikkelissa kerromme, mistä nenäverenvuot...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Córdoba, M. (2017). Transformaciones históricas de la cirugía estética como dispositivo de normalización. El caso de la rinoplastia. Athenea Digital. Revista de pensamiento e investigación social, 17(1), 57-78.


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.