Hoitavat yrttiteet vatsan turvotuksen helpottamiseen
Hoitavat yrttiteet ovat yksi monipuolisimmista ja tehokkaimmista olemassaolevista luontaishoidoista ja niiden säännöllinen nauttiminen voi helpottaa erityisesti vatsan alueen ja suoliston toimintaan liittyviä terveysongelmia, kuten epämukavaa ja monen arkielämää häiritsevää vatsan turvotusta.
Jos kärsit turvotuksesta ja vatsan alueen epämiellyttävästä tunteesta, nämä hoitavat yrttiteet voivat olla hellävarainen ratkaisu ongelmaan. Jaamme seuraavaksi 5 helppoa reseptiä turvonnutta vatsaa hellivän yrttiteen valmistamiseksi kotona.
Vatsan turvotusta aiheuttava tekijät
Vatsan turvotus aiheuttaa usein epämiellyttävää ja aterioinnin ulkopuolellakin tuntuvaa epänormaalin täyttä oloa, joka johtuu useimmiten liiallisten kaasujen kertymisestä suolistoon. Vatsan turvotuksesta voivat kärsiä yhtälailla niin miehet kuin naisetkin.
Vatsan turvotukseen löytyy useita eri syitä sen alkuperästä riippuen, mutta näistä yleisimpiä ovat:
- Epäterveellinen ruokavalio
- Premenstruaalioireyhtymä eli PMS
- Painonnousu
- Liiallisen ilman nieleminen
- Laktoosi-intoleranssi
- Raskaus
- Nesteiden kertyminen kehoon
Hoitavat yrttiteet vatsan turvotuksen helpottamiseksi
Vatsan turvotus ei ole terveydelle haitallinen vaiva ja sitä voi onneksi hoitaa helposti kotona ilman epämiellyttäviä sivuvaikutuksia. Jotta voisit käydä heti toimeen vatsan alueen epämukavan olon selättämiseksi, jaamme sinulle 5 hoitavaa ja vatsalle hellävaraista yrttiteetä, jotka on kaiken lisäksi helppo valmistaa kotona käden käänteessä.
1. Vihreä tee
Vihreän teen sisältämät antioksidantit edistävät kokonaisvaltaista terveydentilaa ja mikä parasta, tämä yksinkertainen resepti auttaa tehokkaasti laskemaan vatsan alueen turvotusta ja helpottamaan myös muita vatsa- ja suolisto-ongelmia.
Aineosat
- 250 ml vettä
- 1 rkl vihreää teetä
Valmistusohjeet
- Lämmitä vesi kattilassa ja veden kiehuessa lisää sekaan vihreä tee.
- Hyödyntääksesi mahdollisimman tehokkaasti vihreän teen antioksidantit, anna teen hautua kunnolla muutaman minuutin ajan.
- Siivilöi tee ja anna sen jäähtyä hetken aikaa. Voit nauttia tätä teetä kaksi kupillista päivässä.
2. Kamomilla
Kamomilla on loistava vaihtoehto vatsan turvotuksen helpottamiseen. Kamomilla sopii erinomaisesti myös muiden vatsan alueen ongelmien hoitoon, kuten kuukautiskipuihin, suolisto- ja ruoansulatushäiriöihin, ripuliin, pahoinvointiin, huimaukseen ja närästykseen.
Lisäksi kamomillan avulla voidaan parantaa myös kehon fyysistä hyvinvointia käyttämällä sitä esimerkiksi lihasten kouristusten ja kramppien helpottamiseen, sekä rauhoittavana ja rentouttavana luonnonlääkkeenä.
Ainesosat
- 250 ml vettä
- 1 rkl kamomillaa
Valmistusohjeet
- Lämmitä vesi kattilassa ja lisää sekaan kamomilla.
- Hauduta teetä muutaman minuutin ajan, siivilöi kuppiin ja anna teen jäähtyä hetken aikaa ennen sen nauttimista.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Inkivääri-kamomillahauduke ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa
3. Sitruunaruoho
Sitruunaruoho lienee näistä viidestä yrttiteestä vähiten tunnetuin, vaikkakin sen miellyttävän sitruunainen maku ja moninaiset terveyshyödyt ovat kasvattaneet sitruunaruohon suosiota erityisesti naturopatiassa ja kotihoidoissa. Sitruunaruoho sopii erinomaisesti myös vatsan alueen turvotuksen hoitoon.
Ainesosat
- 2 rkl sitruunaruohon lehtiä
- 250 ml vettä
Valmistusohjeet
- Lämmitä vesi kattilassa ja veden kiehuessa lisää sekaan sitruunaruohon lehdet.
- Hyödyntääksesi mahdollisimman tehokkaasti sitruunaruohon terveyttä hellivät ominaisuudet, anna teen hautua kunnolla veteen muutaman minuutin ajan. Siivilöi tee lopuksi.
- Voit nauttia tätä vatsaa hellivää teetä kaksi kertaa päivässä.
4. Minttu
Myös minttu on ensiluokkainen hoito vatsan pöhötyksen helpottamiseen, kiitos kuuluu sen turvotusta laskeville ja vatsan lihaskalvoja rentouttaville ominaisuuksille.
Ainesosat
- 2 rkl kuivattuja mintunlehtiä
- 250 ml vettä
Lue myös: Maksan puhdistus minttu-persiljateellä
Valmistusohjeet
- Kiehauta vesi kattilassa ja sekoita varovaisesti sekaan kuivatut mintunlehdet.
- Hyödyntääksesi mintun terveysominaisuudet parhaalla mahdollisella tavalla, jätä tee hautumaan kattilaan vielä noin 10 minuutin ajaksi.
- Siivilöi lopuksi ja nauti minttuteetä kaksi kertaa päivässä.
5. Inkivääri
Inkivääri on hyvin laajalti käytetty raaka-aine erityisesti hengityselimien ja reumaattisten sairauksien hoidossa. Lisäksi inkivääri auttaa laskemaan vatsan turvotusta ja normalisoi suoliston ja ruoansulatuksen toimintaa.
Ainesosat
- 1 rkl tuoretta inkivääriä
- 250 ml vettä
Valmistusohjeet
- Raasta tai leikkaa inkivääri pieniksi paloiksi. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sekaan inkivääri.
- Anna teen hautua noin 5 minuutin ajan, siivilöi ja nauti inkivääriteetä kaksi kertaa päivässä.
Muita neuvoja
Yllä mainitut yrttiteet ovat erinomainen apu vatsan alueen turvotuksen laskemiseen, mutta on suositeltavaa myös selvittää, mikä turvotusta alunperin aiheuttaa. Turvotuksen hoitamiseksi sinun tulisi tarvittaessa myös kääntyä lääkärisi puoleen, sekä olla valmis luopumaan vatsaongelmia aiheuttavista elintavoista entistä paremman hyvinvoinnin saavuttamiseksi.
Säännöllisen yrttiteen nauttimisen lisäksi vatsan turvotuksen vähentämiseen voi auttaa esimerkiksi ruokavalion laadun parantaminen, liiallisen istumisen vältteleminen ja reippaan liikunnan harrastaminen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
- Herranz-López, M., Barrajón-Catalán, E., Segura-Carretero, A., Menéndez, J. A., Joven, J., & Micol, V. (2015). Lemon verbena (Lippia citriodora) polyphenols alleviate obesity-related disturbances in hypertrophic adipocytes through AMPK-dependent mechanisms. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2015.03.015
- Ginger. (2010). In Botanical Medicine for Women’s Health. https://doi.org/10.1111/ijfs.12940
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.