Hoida matalaa verenpainetta muuttamalla ruokavaliotasi
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Jotta alhaista verenpainetta voitaisiin korjata luonnollisin keinoin, on tarjolla eräitä perusneuvoja muun muassa ruokavaliota koskien. Vaikka tätä ilmiötä ei pidetäkään vakavana haittana, on tärkeää pitää hyvää huolta itsestään, jotta oireet eivät pääsisi häiritsemään päivittäistä arkea.
Matalaa verenpainetta ilmenee silloin, kun diastolinen verenpaine (alapaine) on alle 60 mmHg ja systolinen verenpaine (yläpaine) alle 100 mmHg. Tämä tila voi saada aikaan erilaisia ongelmia, kuten toistuva huimaus, päänsäryt ja äkilliset tajunnan menetykset.
Suurimpana ongelmana on se, että alhainen verenpaine häiritsee hapen ja ravinteiden kulkeutumista soluihin, ja siten se häiritsee ihmisen energiansaantia. Lisäksi se vähentää veren virtausta tärkeisiin elimiin, ja niistä tulee tämän seurauksena heikompia.
Miksi sitten on tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalioon, jos verenpaine on alhainen? Vaikka moni jättääkin asian huomiotta, ravinto on avainasia tämän ongelman ratkaisemiseksi. Nyt sitten kerromme hyvistä suosituksista ja tarjoamme terveellisen, mutta yksinkertaisen ateriasuunnitelman alhaisen verenpaineen kanssa eläville.
Hoida matalaa verenpainetta oikealla ruokavaliolla
On monia asioita, jotka voivat saada verenpaineen laskemaan. Yleisimmät syyt ovat tunne-elämän ongelmat, hormonaaliset epäsäännöllisyydet ja ravinnepuutokset. Koska ihminen saa energiansa ja välttämättömät ravinteensa ruoasta, jo muutama muutos ruokavalion parantamiseksi voi olla avuksi oireiden lievittämisessä.
1. Käytä suolaa hyvin vähän
Liika suolan saanti voi saada aikaan korkeaa verenpainetta, mutta jos tätä tuotetta käytetään pienissä annoksissa tai kohtuudella, se voi auttaa lievittämään alhaisen verenpaineen jaksoja.
Suolalla on positiivinen vaikutus etenkin silloin, kun sitä käytetään aamuisin. Siten alhaisen verenpaineen estämiseksi kannattaa aamuisin esimerkiksi syödä viipale leipää suolatun voin kera, tai suolakeksejä.
2. Lisää vedensaantia
Riittävä vedenjuonti on yksinkertainen tapa säädellä verenpainetta. Siten on tärkeää juoda 2-3 litraa vettä päivässä, jos alhaista verenpainetta halutaan hoitaa tehokkaasti.
3. Vältä alkoholijuomia
Runsas alkoholin nauttiminen voi olla todella haitallista verenkierrolle. Vaikka se ei aina tunnukaan vaaralliselta, alkoholijuomien sisältämät myrkyt heikentävät ihmisen valtimoita sekä vaikuttavat kehon kykyyn säädellä verenpainetta.
4. Nauti pienempiä aterioita
Yksi tärkeimmistä asioista alhaisen verenpaineen hoitamiseksi on aterioiden koon pienentäminen. Vaikka saatatkin olla tottunut syömään kolme isoa ateriaa päivässä, olisi parempi jakaa ne 5-6 pienempään annokseen.
Näin pystyt pitämään energiavirtauksen jatkuvana, mikä on avainasia sen estämiseksi, että hapen kulkeutuminen soluille vähenee liikaa – tällöin voi ilmetä sellaisia oireita kuten pyörtymistä, velttoutta ja keskittymiskyvyn puutetta.
5. Nauti jonkin verran kofeiinia
Pienet määrät kofeiinia voivat olla avuksi, jotta voisit hetkellisesti lievittää alhaisen verenpaineen tuomia ongelmia. Tämä stimuloiva tekijä nopeuttaa sydämen lyöntirytmiä sekä saa veren virtaamaan nopeammin, mikä sitten auttaa tasapainottamaan verenpainetta.
Ole kuitenkin varovainen, sillä kahvia ei kannata juoda litroittain. Vaikka tee, kahvi ja suklaa toimivatkin kehoa hyödyttäen, liika kahvinjuonti voi olla haitallista sydämen ja verisuonten terveydelle.
Lue aiheesta lisää: Kaikki mitä et tiennyt kahvista
6. Syö ruokia, jotka säätelevät verenpainetta
Tasapainoisen ruokavalion omaksuminen, joka varmistaa että kalorit pysyvät kurissa, on tehokkain tapa taata hyvä sydämen ja verisuonten terveys.
Mitä tulee alhaisen verenpaineen hoitamiseen ruoalla, on eräitä tuotteita, jotka ovat erityisen suositeltavia:
- tumma suklaa
- juusto
- pähkinät ja siemenet
- kookosvesi
- sitrushedelmät
- kananmuna
- vähärasvainen liha ja kala
- mehiläissiitepöly
- lakritsahauduke
- probioottiset ruoat (kefiiri, jogurtti, mikrolevät ja muut)
- spirulina
Esimerkki ruokavaliosta, joka hoitaa alhaista verenpainetta
Ravintosuunnitelmat alhaisen verenpaineen hoitoon yhdistävät terveellisiä tuotteita kyseisen ongelman hallitsemiseksi. Seuraavassa on yksinkertainen esimerkki siitä, kuinka tällainen ruokavalio saadaan aikaan – voit kuitenkin keksiä ihan omanlaisen suunnitelmasi, kunhan se vain on terveellinen alhaisen verenpaineen kannalta.
Aamiainen
- Vihreää teetä, täysjyväkeksejä tomaattiviipaleilla sekä hedelmä.
- Appelsiinimehua, täysjyväkeksejä maapähkinävoilla sekä viipale kalkkunanlihaa.
- Lasillinen rasvatonta lihaa sekä täysjyväleipää oliivitahnalla.
Välipala
- Rasvatonta jogurttia, kolme pähkinää ja ruokalusikallinen hunajaa.
- Päärynäsosetta paahdettujen seesaminsiementen kera.
- Mantelimaitoa sekä täysjyväleipää.
Lounas
- Linssisalaatti: kevätsipulia, paprikaa, tomaattia, oliiveja, kalkkunaa, sieniä ja päärynä.
- Spaghettia tomaatin ja oreganon kera, palanen paahdettua kanaa sekä hedelmäsalaatti.
- Vihreä salaatti oliivien kera, palanen lohta sitruunan kera sekä mansikoita raejuuston kanssa.
Välipala
- Lakritsahauduketta sekä täysjyväleipäviipale.
- Omenasosetta paahdettujen siementen kera.
- Banaania, jogurttia ja pähkinää smoothiessa.
Illallinen
- Pinaattimunakas, vihreä salaatti ja kiivi.
- Kevyt kaali-juustopaistos, kananrintaa ja suikaloituja kasviksia.
- Grillatut kasvikset, palanen tonnikalaa sekä appelsiinia.
Oletko viime aikoina huomannut itselläsi alhaista verenpainetta? Kokeile tätä ruokavaliota, jotta saisit apua tilanteeseen täysin luonnollisista tuotteista – ja tietysti herkullisista!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Low blood pressure (hypotension). Mayo Clinic Staff. (2014, May 2).
mayoclinic.com/health/low-blood-pressure/DS00590 - Orthostatic hypotension. (n.d.)
my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_orthostatic_hypotension - What is hypotension? (n.d.)
nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hyp/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.