Logo image
Logo image

Hiustenlähtö imetyksen aikana

2 minuuttia
Hiustenlähtö imetyksen aikana on vaihe, jonka lähes jokainen tuore äiti käy läpi. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, kuinka hillitä tällaista hiustenlähtöä.
Hiustenlähtö imetyksen aikana
Kirjoittanut Ana Luzardo
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hiustenlähtö imetyksen aikana on normaali ilmiö, jonka monet naiset kokevat. Imetys itsessään ei kuitenkaan aiheuta tätä, vaan pikemminkin prosessi, joka liittyy vahvasti imetykseen.

Normaaliolosuhteissa menetämme 50-100 hiusta päivässä. Vauvan kolmen ensimmäisen elinkuukauden aikana äiti kuitenkin menettää niitä paljon enemmän. Siksi tämä ilmiö on myytti, jonka ihmiset yhdistävät imetykseen.

Syitä hiustenlähtöön imetyksen aikana

On normaalia, että hiuksia lähtee joka päivä; se on osa luonnollista hiuskierrosta. Kasvu kestää 2–3 vuotta ja on asynkronista, mikä tarkoittaa, että kaikki hiukset eivät kasva samaan aikaan eivätkä putoa samaan aikaan.

Syklin aikana 90 % hiuksista kasvaa ja 10-15 % on lepovaiheessa. Lepovaiheessa olevat hiukset putoavat, ja uudet hiukset alkavat kasvaa.

Joten on normaalia, että hiukset putoavat. Raskauden ja synnytyksen jälkeen hiuksen kasvusyklissä tapahtuu kuitenkin muutoksia. Hormonit, joita keho erittää raskauden aikana, aiheuttavat kiihtynyttä hiusten kasvua, jolloin niitä myös putoaa vähemmän.

Synnytyksen jälkeen siis menetämme hiukset, jotka eivät pudonneet raskauden aikana. Tämä on ilmiö, joka tunnetaan lääketieteessä telogeeninen hiustenlähtö. Se on normaali ja itsestään korjaantuva ilmiö.

Vinkkejä hiustenlähdön minimoimiseksi

Vaikka et voi pysäyttää hiustenlähtöä kokonaan imetyksen aikana, sillä se on kehon normaali prosessi, voit minimoida sitä seuraamalla joitain vinkkejä hiusten hoitamiseksi kyseisen ajanjakson aikana.

1. Kokeile B-vitamiinia

B6-vitamiini on loistava ase hiustenhoidossa. Palafox Virgilin mukaan B6-vitamiinin ottaminen suun kautta auttaa ehkäisemään hiustenlähtöä. Suosittelemme juttelemaan oman lääkärin kanssa ennen lisäravinteiden ottamista.

On hyvä muistaa, että B-vitamiini on osa isompaa ryhmää, joka sisältää B1-vitamiinin (tiamiini), B2 (riboflaviini), B3 (niasiini), B5 (pantoteenihappo), B6 ​​(pyridoksiini) ja B7 (biotiini). Lisäksi B9 on foolihappo ja B12 on kobalamiini.

B6, B7 ja B12 ovat tunnetuimpia hiustenhoidossa. Lisäksi niillä kaikilla on tärkeitä rooleja kehossa, kuten energian saaminen ruoasta.

Some figure

2. Syö paremmin

Hiustenlähdön vähentämiseksi on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioon. Seuraamalla yllä mainittuja ohjeita ja ottamatta minkäänlaisia ​​lisäravinteita tai pillereitä, voit lisätä B-vitamiinin saantia sisällyttämällä sitä ruokavalioosi.

On paljon ruokia, jotka sisältävät B-vitamiineja. Kalassa on paljon B12-vitamiinia. Jotkut suosituimmista kaloista ovat sardiinit, joissa on 8,9 mikrogrammaa B12-vitamiinia.

Palkokasvit (linssit, pavut ja lima-pavut) sisältävät 444–482 mikrogrammaa B9-vitamiinia ja foolihappoa. Normaaleissa olosuhteissa on suositeltavaa kuluttaa noin 400 mikrogrammaa päivässä.

Maksa ja muut lehmän sisäelimet, kuten munuaiset, sisältävät myös paljon B-vitamiineja. 100 grammassa maksassa on 80 mikrogrammaa B12-vitamiinia.

3. Hiero päänahkaa

Varmista, että teet tämän oikein. Ensinnäkin sinun on tiedettävä minkä tyyppiset hiukset sinulla on, kuivat vai helposti rasvoittuvat. Hieromalla päänahkaa voit stimuloida talirauhasia, jotka auttavat pitämään ihon voideltuina.

Jos sinulla on paljon talia tuottavat rasvaiset hiukset, hiero päänahkaa kämmenellä, jotta et stimuloi rauhasia. Jos sinulla on kuivat hiukset, hiero päänahkaa sormenpäilläsi. Hiero päänahkaa ympyrämäisellä liikkeellä 2 tai 3 minuutin ajan.

Some figure

4. Entä kauneushoidot?

Imetyksen aikana on parasta käyttää herkälle päänahalle sopivia ja hiusystävällisiä tuotteita, joiden pH on neutraali. Jos haluat värjätä hiuksiasi, on parasta keskustella asiasta asiantuntijan kanssa.

Muista, että päänahka on käymässä läpi herkkää vaihetta ja väriaineet, shampoot ja hoitoaineet sisältävät kemikaaleja, jotka voivat vaikuttaa hiusten terveyteen.

Hiustenlähtö imetyksen aikana on väliaikaista

Tämä on normaali ja ohimenevä vaihe, jonka lähestulkoon kaikki uudet äidit käyvät läpi. Mikäli hiustenlähtö jatkuu pitkään imetyksen lopettamisen jälkeen tai hiustenlähtö on voimakasta, voit jutella dermatologin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Suro J. El pelo. Generalidades y funciones. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. Volumen 5 / Número 4 / octubre-diciembre 2007. Consultado 18/02/2021. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/cosmetica/dcm-2007/dcm074g.pdf
  • Palafox-Vigil G, García-Esquivel MA, Galván-Martínez S. Antioxidantes y pelo. Dermatol Rev Mex
    2015;59:421-429. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/derrevmex/rmd-2015/rmd155j.pdf
  • Lobo, Betty Vásquez, and Armando J. Vásquez Lobo. “Piel y embarazo.” MedUNAB 5.14 (2002): 83-99.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.