Herpes zoster eli vyöruusu: oireet ja hoito lapsilla
Herpes zoster eli vyöruusu on lapsilla harvinainen virusinfektio, jonka aiheuttaja on varicella-zoster -viruksen uudelleenaktivoituminen. Ennuste on yleensä hyvä, mikäli lapsi on muuten terve.
On silti erittäin tärkeää diagnosoida ja hoitaa se ajoissa välttääksesi mahdolliset komplikaatiot. Mitkä ovat sen aiheuttajat? Miten sen voi tunnistaa? Jatka lukemista saadaksesi vastaukset näihin kysymyksiin.
Vyöruusun aiheuttajat lapsilla
Vyöruusu eli herpes zoster voi puhjeta sekä terveillä lapsilla että niillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä. Sen pääasiallinen aiheuttaja on läheinen kontakti varicella-zoster -viruksen kanssa, joka saattaa pysyä piilevänä hermostossa jopa koko elämän ajan. Niinpä jokainen, joka on sairastanut vesirokon, voi myös saada vyöruusun myöhemmin.
Tämän infektion esiintymiseen lapsuudessa liittyy:
- Kohdunsisäinen varicella-zoster -virus (VZV) -infektio. Herpes zosterin lisääntynyt esiintyminen muuten terveillä lapsilla saattaa johtua primaarisesta varicellainfektiosta kohdussa, jolloin immuniteetti ei ole vielä täysin kehittynyt.
- Elävä virusrokotus. Ensisijaisen infektion kohdalla henkilön immuniteetin tila on tärkeintä sillä se määrittää lapsuuden herpes zosterin. Piilevää varicella-zoster -virusta (VZV) on löydetty sellaisten lasten selkäjuuriganglioista, joilla ei ole ollut vesirokkoa eikä siihen ole liittynyt epidermaalista vaikutusta.
- Sekundäärinen synnytyksen jälkeinen altistus VZV-virukselle varhaisessa iässä. Tämä todennäköisesti tapahtui vauvaiässä, jolloin immuunijärjestelmä ei ollut täysin kehittynyt.
- Noin 3 % lasten vyöruusutapauksista esiintyy lapsilla, joilla on pahanlaatuisia kasvaimia.
American Academy of Dermatology -lehden mukaan vesirokon sairastaminen varhaislapsuudessa altistaa riskille sairastua lapsuusiän herpes zosteriin.
Lue tämäkin: Vyöruusu – mikä se on ja miltä se näyttää?
Vyöruusun oireet lapsilla
Yleisesti ottaen taudin kehittyminen lapsilla on lievempi kuin aikuisilla. Kesto on keskimäärin yhdestä kolmeen viikkoon. Ikäryhmällä 2-12 -vuotiaat saattaa esiintyä kutinaa sekä kipeitä rakkuloita. Akuuttia neuropaattista kipua ei kuitenkaan ole, mikä on yleensä herpes zosterin tunnusmerkki aikuisilla.
Infektio on yleensä paikallista ja se on huomattavissa etenkin pakaroissa ja keskivartalossa, tosin sitä saattaa esiintyä myös käsivarsissa, jaloissa ja kasvoissa. Jokaisella lapsella on erilaisia oireita, mutta yleisimmät kliiniset ilmentymät ovat:
- Ihon yliherkkyyttä alueella, jolla herpes zoster esiintyy.
- Lievää ihottumaa, joka alkaa viiden päivän jälkeen pieninä punaisina pisteinä, mutta muuttuu myöhemmin rakkuloiksi.
- Sitten rakkulat muuttuvat keltaisiksi ja kuivuvat.
- Paikallista ihottumaa vain toisella puolen kehoa.
- Lopulta oireet katoavat viikossa tai kahdessa.
On tärkeää erottaa toisistaan herpes zoster ja herpes simplex zosteriform. Jälkimmäisen erottaa monomorfisista vesikulaarisista rakkuloista, jotka ovat yleisiä lapsilla.
Vyöruusun hoito lapsilla
Vyöruusun hoitomuodot eroavat lapsen iän, immuunijärjestelmän, taudin keston sekä oireiden perusteella. Useimpien hoitojen tavoite on:
- Rajoittaa taudin vakavuutta.
- Rajoittaa kivun kestoa.
- Lyhentää vyöruusujakson kestoa.
- Vähentää komplikaatioita.
Lasten herpes zosterin ensimmäinen hoitomuoto on suun kautta otettava asikloviiri, jota annetaan neljä kertaa päivässä. Lisäksi hoito voidaan aloittaa paikallisilla antibiooteilla ja sinkkisulfaatti-lisäravinteella superinfektioiden estämiseksi.
Lapsille joille kehittyy oftalminen herpes zoster, eli oireita esiintyy silmissä, asikloviiri tulisi ottaa suun kautta.
Huomoitavaa lääkityksessä
Asetaminofeenia (parasetamoli) suositellaan kuumetta alentava lääkkeenä. Aspiriinia ei suositella sen ja Reyen oireyhtymän (äkillisesti alkava, hengenvaarallinen enkefalopatia ja maksan toimintahäiriö) välisen yhteyden takia.
Myöskään ibuprofeenia ei suositella sen epidemiologisen yhteyden sekä A-ryhmän invasiivisen streptokokkitaudin lisääntyneen riskin takia vesirokon muodossa, vaikkakaan ei kausaalisesti.
Lue lisää: Aftojen hoito lapsilla
Tärkeitä huomioita
Huolimatta siitä, että lasten herpes zoster ei tartu, kuka tahansa jolla tämä virus on voi levittää vesirokon niille jotka sitä eivät ole koskaan sairastaneet. Tutkijat toteavat, että tällainen leviäminen johtuu vain suorasta kosketuksesta rakkuloiden kanssa.
Tämän infektion oireet saattavat muistuttaa muita ihotauteja, minkä vuoksi onkin aina tarpeellista käydä lääkärin vastaanotolla oikean diagnoosin saamiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Prabhu, S., Sripathi, H., Gupta, S., & Prabhu, M. (2009). Childhood herpes zoster: a clustering of ten cases. Indian journal of dermatology, 54(1), 62–64. https://doi.org/10.4103/0019-5154.48991
- Katakam BK, Kiran G, Kumar U. A Prospective Study of Herpes Zoster in Children. Indian J Dermatol. 2016;61(5):534-539. doi:10.4103/0019-5154.190121
-
Lamont, R. F., Sobel, J. D., Carrington, D., Mazaki-Tovi, S., Kusanovic, J. P., Vaisbuch, E., & Romero, R. (2011). Varicella-zoster virus (chickenpox) infection in pregnancy. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 118(10), 1155–1162. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2011.02983.x
- Gershon AA, Breuer J, Cohen JI, et al. Varicella zoster virus infection. Nat Rev Dis Primers. 2015;1:15016. Published 2015 Jul 2. doi:10.1038/nrdp.2015.16
- Gershon AA, Chen J, Davis L, et al. Latency of varicella zoster virus in dorsal root, cranial, and enteric ganglia in vaccinated children. Trans Am Clin Climatol Assoc. 2012;123:17-35.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.