Aftojen hoito lapsilla
Aftan tai suun haavauman puhkeaminen lapsella voi aluksi herättää paljon kysymyksiä. Sen aiheuttamat pienet rakkulat ovat kuitenkin hyvänlaatuisia ja yleensä paranevat nopeasti itsekseen. Aftojen hoito lapsilla on kuitenkin mahdollista kotikeinoin, ja se voi nopeuttaa paranemisprosessia.
Kuten ehkä jo tiedät, suun alue on herkkä erilaisille haavaumille ja tulehduksille. Sammas sekä aftat ovat yleisimpiä suun alueen sairauksia. Arvioiden mukaan jopa 85 % ihmisistä sairastuu näihin. Katsotaanpa, miten aftoja voi hoitaa lapsella.
Aftat lapsella
Aftan eli suun haavauman puhkeamiseen ei ole vain yhtä syytä, mutta lasten tapauksessa ne useimmiten johtuvat heidän tavastaan laittaa tavaroita suuhunsa. Haavaumat ovat tulehtuneita ja kipeitä.
Ne alkavat suun limakalvon kohoumina ja ovat väriltään valkoisia. Ne voivat kasvaa soikeiksi tai pyöreiksi haavoiksi. Ja vaikka ne ovat matalia ja puhdasreunaisia, niiden pohja voi olla nekroottinen eli solukuollut ja halkaisijaltaan vaihtelevan kokoinen.
Yleensä afta ilmestyy lapsella poskien limakalvoille. Niitä esiintyy kuitenkin myös huulissa, kielessä ja ikenissä.
Lisäksi niitä voi esiintyä toistuvasti ajan myötä. Tässä tapauksessa kyseessä on taudinaiheuttaja, jota kutsutaan “toistuvaksi aftoottiseksi stomatiitiksi.” Se oireilee yksittäisten tai useiden erikokoisten limakalvovaurioiden kautta.
Aftojen hoito lapsilla
Huolimatta siitä, onko vaurio yksittäinen vai krooninen, se häviää yleensä itsestään noin 7 päivässä. Afta voi kuitenkin olla tuskallinen vaiva ja vaikeuttaa syömistä.
Siksi vanhemmat miettivät usein, voivatko he tehdä jotain lapsen paranemisen nopeuttamiseksi. On olemassa kaksi hoitovaihtoehtoa: lääketieteellinen ja luonnonmukainen. Molemmat hoitomuodot auttavat oireiden lievittämisessä ja mahdollisten komplikaatioiden välttämisessä.
Lääketieteellinen hoitomuoto
Tämä on yleinen vaiva, joten ei ole ihme, että on olemassa laaja valikoima lääkkeitä, jotka edistävät aftojen paranemista. Suurin osa lääkkeistä on tarkoitettu paikallisesti käytettäväksi – vain ongelma-alueelle. Tässä on joitain tällä hetkellä käytettävissä olevia vaihtoehtoja:
- Antiseptit, kuten klooriheksidiinigeeli tai suuvedet, tappavat vaurioita aiheuttavia mikro-organismeja.
- Tulehduskipulääkkeet ja paikalliset kortikosteroidit tehostavat antiseptisten aineiden vaikutusta.
- Antibiootit voivat olla tarpeen, jos suussa oleva infektio johtuu bakteereista.
Samoin systeeminen hoito suun kautta otettavilla steroideilla on hyvä idea vaikeissa tapauksissa. Jälkimmäinen tulisi tehdä lääkärin valvonnassa ja vain silloin, kun aftat ovat toistuva tai voimakasoireinen ongelma.
Luonnonmukaiset hoitomuodot
Jotkut luonnonmukaiset hoitomuodot voivat auttaa aftojen hoidossa. Vaikka ne eivät ole nopein vaihtoehto, niistä voi olla apua tulehduksen vähentämisessä ja infektioiden torjunnassa. Ihannetapauksessa niissä tulisi olla tulehdusta hillitseviä ja antiseptisiä ominaisuuksia.
Yksi yleisimmin käytetyistä vaihtoehdoista on suun purskuttelu lämpimällä vedellä ja suolalla tai ruokasoodalla. Hoito tulee toistaa 2-3 kertaa päivässä, kunnes huomaat merkittävän parannuksen. Seoksen tulisi sisältää vain ripaus suolaa tai ruokasoodaa sekoitettuna puoleen lasiin lämmintä vettä. Sekoitusta ei saa niellä.
Aloe vera on toinen vaihtoehto, jota käytetään yleisesti tähän tarkoitukseen. Kasvin sisältämässä geelissä on tulehdusta estäviä ja mikrobeja tappavia ainesosia, jotka edistävät paranemista. Hiero pieni määrä geeliä suoraan ongelma-alueelle.
Kuinka estää aftan ilmestymistä lapsilla?
Useimmiten aftan puhkeamisella ja toistuvalla aftoottisella stomatiitilla ei ole erityistä syytä. Nämä haavaumat voivat ilmetä jonkin geneettisen taipumuksen vuoksi tai jostakin seuraavasta syystä:
- Virus- tai bakteeri-infektio
- Stressi
- Vitamiinipuutos
- Oikomishoito
- Hormonaaliset muutokset
Lasten aftojen ehkäisyssä tulisi keskittyä yllä mainittujen tilanteiden välttämiseen. Tärkeintä on, että lapset ylläpitävät riittävää suuhygieniaa. Varmista, että he harjaavat hampaat 3 kertaa päivässä ja käyttävät suuvettä vähintään kerran päivässä.
Ota yhteyttä hammaslääkäriin, jos epäilet, että huuliherpes johtuu oikomishoidoista, vaikka oireet menisivätkin itsestään. Alaikäisille suositellaan myös erilaisia vitamiinilisiä sekä B-vitamiinia sisältäviä ruokia.
Hyviä B-vitamiinin lähteitä ovat:
- Lehtivihreät
- Hedelmät
- Maitotuotteet
- Kuivat hedelmät ja siemenet
- Kananmunat
- Vähärasvainen liha
- Täysjyväviljat
Yhteenveto
Aftat eivät ole vakavia, mutta ne voivat olla melko ärsyttäviä, etenkin lapsilla. Tämä johtuu siitä, että he eivät pysty syömään kunnolla kipua aiheuttavien haavaumien vuoksi.
Hoitomuodot keskittyvät tulehduksen vähentämiseen, kivun poistamiseen sekä paranemisen edistämiseen. Lisäksi voit ehkäistä huuliherpeksen syntymistä riittävällä suuhygienialla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Canker sores (mouth ulcers): Overview. 2019 Aug 15. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546250/
- Babaee N, Zabihi E, Mohseni S, Moghadamnia AA. Evaluation of the therapeutic effects of Aloe vera gel on minor recurrent aphthous stomatitis. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(4):381-385.
- Córdoba M. Aftas recurrentes en niños y adolescentes. Revista de la Sociedad Odontológica de La Plata. 2018;20(56):19-22.
- Schemel Suárez M, López López J, Chimenos Küstner E. Úlceras orales: diagnóstico diferencial y tratamiento. Medicina Clínica. 2015;145(11):499-503.
- Pérez A, Rodríguez P. Tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente. Medicentro. 2012;16(1):1-10.
- Marinovic M. Aftas orales recurrentes: diagnóstico diferencial y manejo. Medwave. 2009;9(2):e3773.
- Falgás Franco J. Patología bucal. Pediatriaintegral.es. 2015. Available from: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-01/patologia-bucal/
- Bonet R, Garrote A. Aftas bucales. Farmacia Profesional. 2015;29(1):27-31.
- MacDonald J. Canker sore remedies: baking soda. CMAJ. 2002;166(7):884.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.