Logo image
Logo image

Helppo ja herkullinen paistettu riisi

2 minuuttia
Vaikka saatat luulla, että on mahdotonta jäljitellä tyypillisen kiinalaisen paistetun riisin makua, todellisuudessa on olemassa joitakin kikkoja, joiden avulla tästä reseptistä saa mahdollisimman maukasta.
Helppo ja herkullinen paistettu riisi
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kiinalaiset ovat nostaneet paistetun riisin suosioon, ja se onkin nykyään yksi syödyimmistä ruokalajeista maailmassa. Onhan riisi monikäyttöinen ainesosa, jota hyödynnetään jopa jälkiruokien valmistuksessa. Näin valmistuu helppo ja herkullinen paistettu riisi!

Paistetun riisin valmistamiseksi on ensiksi ehdottoman tärkeää ymmärtää, mikä merkitys oikeaoppisella öljyssä paistamisella ja reseptin vaatimilla mausteilla on juuri tälle ruokalajille. Ilman niitä paistettu riisi ei ole yhtä maukasta kuin sen kuuluisi olla.

Pidä lisäksi mielessä yksi hyvin tärkeä asia koskien tämän reseptin maustamista: soijakastike. Se on oleellinen kastike lähes kaikissa itämaisissa ruokalajeissa. Tämä ainesosa takaa sen, että paistetulla riisillä on juuri sille tyypillinen maku, joka erottaa sen muista ruoista. Lisäksi soijakastike on hyvin helppo, kätevä ja edullinen keino maustaa ateria.

Ei haittaa, jos et ole kummoinen kokki tai sinulla ei ole kovinkaan paljon aikaa ruoanlaittoon. Soijakastike tekee paistetusta riisistäsi maukasta joka tapauksessa!

On muitakin asioita, jotka täytyy ottaa huomioon ennen kuin kerromme tarkemmin, kuinka paistettu riisi valmistuu helposti.

Pannulla paistetut ruoat

Some figure

Ravitsemuksellisesti katsoen paistettu riisi ei ole kovinkaan arvostettua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi ehdottomasti haitaksi tai että sitä ei saisi syödä.

Se mikä on tärkeää, on ruokavalio ja elämäntavat kokonaisuudessaan. Istumiseen painottuva elämäntyyli sekä runsaasti rasvaa, kolesterolia ja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio yhdessä ovat haitaksi terveydelle.

Rasvassa paistettuja ruokia voi syödä silloin tällöin aivan hyvin. Kaikkea ruokaa voi syödä satunnaisesti, mutta hyvin prosessoituja tai keinotekoisia ruokia tulisi välttää mahdollisimman paljon.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: 6 vinkkiä ruoanlaittoon kolesterolin vähentämiseksi

Itsetehty, nopea ja herkullinen paistettu riisi

Ainekset

 • 180 g valkoista riisiä
 • 5 dl vettä
 • 2 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • 1 rkl suolaa
 • 1 iso porkkana
 • 3 rkl soijakastiketta
 • 1 iso sipuli
 • 2 palaa purjoa
 • ripaus jauhettua mustapippuria

Ennen kuin menet, käy lukemassa: Vähäkalorinen riisi vihanneksilla ja chia-siemenillä

Näin valmistuu paistettu riisi

Some figure

1. Tämän reseptin valmistus nopeutuu huomattavasti, jos käytössäsi on mikroaaltouuni.
2. Kaada vesi lämmönkestävään astiaan ja lisää hieman suolaa ja oliiviöljyä.
3. Laita ajastin 90 sekuntiin ja lämmitä vettä mikrossa maksimilämpötilalla.
4. Ota vesi pois mikrosta ja lisää valkoinen riisi. Laita mikron ajastin 10 minuuttiin maksimilämmölle.
5. Kun riisi on mikrossa, hienonna porkkana, sipuli ja purjot.
6. Laita oliiviöljyä paistinpannulle, lämmitä se ja lisää kaikki kasvikset.
7. Kuullota kasviksia koko ajan sekoittaen. Näin ne eivät pala ja niiden maku ja tuoksu säilyvät.
8. Lisää loraus soijakastiketta ja jatka sekoittamista.
9. Kun riisi on valmista, laita sekin paistinpannulle, lisää enemmän öljyä sekä soijakastiketta ja sekoita.
10. Ainesten tulisi sekoittua hyvin, jotta ruoan maku on parhaimmillaan. Muutaman minuutin kuluttua testaa riisin maku.
11. Ota lämpö pois päältä ja ripottele päälle hieman mustapippuria.

Paistettu riisi on nyt valmista. Nauti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Leon Guerrero, R. T., Gebhardt, S. E., Holden, J., Kretsch, M. J., Todd, K., Novotny, R., & Murphy, S. P. (2009). White Rice Sold in Hawaii, Guam, and Saipan Often Lacks Nutrient Enrichment. Journal of the American Dietetic Association109(10), 1738–1743. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.07.008
 • FAO. (2004). El Arroz y la Nutrición Humana. Año Internacional Del Arroz, (Cuadro 1), 2. Retrieved from http://www.fao.org/rice2004/es/f-sheet/hoja3.pdf

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.