Heikentyneen immuunijärjestelmän oireet
Immuunijärjestelmä suojaa kehoa viruksia, bakteereita ja sairauksia vastaan. Suurin osa meistä syntyy jonkinlaisen immuniteetin kera ja myöhemmin elämässä kehittyy opittu immuniteetti, joka kehittyy sen mukaan, mille taudinaiheuttajille altistumme elämän mittaan. Jatka lukemista, niin kerromme heikentyneen immuunijärjestelmän oireet.
Joskus immuunijärjestelmä voi olla heikoilla, se ei toimi kunnolla, ja huomaat sairastuvasi jatkuvasti flunssaan ja muihin tavallisiin tartuntatauteihin. Immuunijärjestelmän toimimattomuus voi johtua ruokavaliosta, stressistä tai jostakin taudista.
Mitkä ovat heikentyneen immuunijärjestelmän oireet?
Immuunijärjestelmä on kehon oma suojamekanismi ulkoa tulevia viruksia ja bakteereja vastaan. Järjestelmään kuuluvat imusuonisto, imusolmukkeet, kateenkorva, perna, ohutsuolen alueet, umpisuoli ja punainen luuydin. Kaikki nämä osat toimivat yhdessä pitääkseen kehon terveenä.
Kehomme on jatkuvasti alttiina ympäristöstä tuleville hyökkäyksille, mutta tämä jää meiltä huomaamatta – ainakin siihen asti, kunnes puolustusjärjestelmä “pettää” ja sairastumme. Elimistön valkosolut eli leukosyytit ovat vastuussa mahdollisten taudinaiheuttajien tuhoamisesta.
Jos valkosolujen määrä elimistössä laskee alhaiseksi esimerkiksi jonkin taudin seurauksena, immuunipuolustus heikkenee huomattavasti ja keho tulee alttiimmaksi viruksille ja bakteereille. Heikentyneen immuunijärjestelmän oireet ovat hienovaraisia. On tärkeää olla tietoinen niistä merkeistä, joita keho sinulle lähettää ja käydä lääkärin juttusilla, mikäli olet jatkuvasti sairaana tai huonovointinen. Tutustaan nyt tarkemmin niihin oireisiin, jotka kielivät heikentyneestä puolustusjärjestelmästä.
1. Väsymys
Kovalla väsymyksellä voi olla monta syytä, eivätkä kaikki niistä ole pelkästään fyysisiä, vaan joskus myös psyykkisiä, mikä ei viittaa puolustusjärjestelmän tilaan. Kannattaa kuitenkin pitää jatkuvaa ja kovaa väsymystä silmällä ja miettiä sen yhteyttä muihin mahdollisiin oireisiin.
Jos heräät aamulla rättiväsyneenä, vaikka olisit nukkunut kuinka pitkään hyvänsä, jos väsähdät pienimmästäkin ponnistelusta, jos lämpötilan vaihtelut masentavat tai jos koet olosi jatkuvasti pahoinvoivaksi, kannattaa tarkkailla oireiden kehittymistä ja käydä lääkärin puheilla.
2. Jatkuvat tulehdukset
Virtsatietulehdukset, vatsavaivat, tulehtuneet ja punoittavat ikenet, ja jatkuva ripulointi saattavat olla heikentyneen immuunijärjestelmän oireilua. Kun immuunipuolustus ei pysty taistelemaan pieniä taudinaiheuttajia vastaan, on kehossa jatkuva tulehdustila, joka voi ilmetä eri puolilla elimistöä. Kysy lääkäriltäsi mahdollisuutta verikokeisiin, jos tulehdukset uusiutuvat yhä uudelleen ja uudelleen.
3. Flunssa, vilustuminen ja kipeä kurkku
Kuinka monta flunssaa sinulla on vuodessa? Kevätflunssa iskee moniin ihmisiin joka vuosi, eikä siitä ole syytä huolestua. Mutta jos kärsit flunssasta kerran kuussa tai jos kurkkusi on jatkuvasti kipeänä, saattaa kyse olla jostain vakavammasta. Käy lääkärillä ja pyydä valkosolujen määrän mittaamista, sillä puolustusjärjestelmäsi toiminnassa saattaa olla häiriö.
4. Allergiat
Jotkut meistä kärsivät allergisista reaktioista ympäri vuoden, ja ihmiset voivat olla allergisia ruoka-aineille, siitepölylle, eläimille ja erilaisille kemikaaleille.
Allergiat ovat immuunijärjestelmän yliherkistymistä, jossa opittu immuniteetti reagoi elimistölle vieraisiin, mutta yleensä vaarattomiin aineisiin eli allergeeneihin käynnistämällä immuunireaktion niitä vastaan. Allergiat ilmenevät usein iho-oireina tai limakalvojen oireina, kuten aivasteluna ja silmien vuotamisena. Kannattaa käydä allergiatesteissä, niin että osaat välttää sinulle allergisia reaktioita aiheuttavia aineita.
5. Pienet vammat, joiden parantuminen kestää normaalia kauemmin
Heikentyneen immuunijärjestelmän oireet voivat olla myös huonosti parantuvat haavat. Jos sinulla on haavauma, joka ei tunnu parantuvan millään, kannattaa käydä näyttämässä sitä lääkärillesi.
Immuunijärjestelmä vahvistuu näillä toiminnoilla
1. Pidä huolta ruokavaliostasi
Syömällä terveellisesti ja monipuolisesti voit välttää monet taudit ja vaivat. Hyvä ruokavalio kulkee usein käsi kädessä hyvän terveyden kanssa. Syömällä oikein jaksat paremmin ja annat kehollesi tarvittavat ravintoaineet.
Usein ravintoon panostaa vasta silloin, kun kärsii jostakin vaivasta. Ruokavalioon pitäisi keskittyä jatkuvasti ja meidän tulisi pyrkiä syömään mahdollisimman paljon hedelmiä, kasviksia, hyvälaatuista proteiinia ja rajoittaa sokerin, rasvan ja alkoholin nauttimista. Etenkin sitrushedelmät ovat hyväksi koko elimistön toiminnalle, sillä niistä saa paljon immuunipuolustusta vahvistavaa C-vitamiinia. Appelsiinit ja mandariinit, sekä papaija, viinirypäleet ja tomaatit ovat myös hyväksi.
2. Nuku tarpeeksi
Keho tarvitsee syvää ja säännöllistä unta joka päivä, eikä unimäärästä tule tinkiä edes kiireen keskellä. Jo muutama huonosti nukuttu yö vaikuttaa keskittymiskykyyn, vireyteen ja suorituskykyyn. Jos unet jäävät jatkuvasti liian lyhyeksi, ei keho pääse korjautumaan yön aikana ja se tulee alttiimmaksi taudeille.
Unettomuus johtuu usein psyykkisistä asioista, kuten stressistä tai ahdistuksesta ja jos kärsit siitä jatkuvasti, tulisi sinun hakea apua ammattilaiselta.
3. Hygienia ja puhtaus
Hygienia on tärkeää, ja käsienpesun hyödyllisyyttä ei voi liioitella. Monet pesevät kädet kuin huomaamattaan, mutta osalla meistä on tässä vielä parannettavaa. Kädet tulisi pestä aina ennen syömistä, ennen ruuan käsittelyä, eläinten koskettelun jälkeen ja aina kotiin tullessa esimerkiksi töistä, kyläilemästä tai kaupungilta.
Ruuan puhtaudesta tulee myös pitää huolta. Kasvikset ja hedelmät tulee aina pestä ennen nauttimista tai valmistusta. Etenkin raakana nautittavat kasvikset, kuten porkkana tai salaatti, pitää pestä huolellisesti. Näin vältät immuunijärjestelmän liiallisen kuormittumisen.
4. Stressaavien tilanteiden hallitseminen
Stressi ei ole pelkästään ohimenevä tunnetila, vaan joillekin se muodostuu krooniseksi ja vakavaksi ongelmaksi. Kun elimistö on jatkuvassa stressitilassa, se erittää stressihormoneja, jotka pitkällä aikavälillä vaikuttavat negatiivisesti elimistön toimintaan. Stressitila heikentää immuunipuolustuksen toimintaa ja tekee alttiiksi viruksille ja bakteereille. Järjestä aikaa itsellesi, pyri kohti stressitöntä elämää ja tee asioita, joista nautit.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.