8 suositusta virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi

helmikuu 5, 2018
Vaikka virtsan pidättely saattaa tuntua harmittomalta tavalta, se voi edistää bakteerien lisääntymistä ja aiheuttaa virtsatietulehduksen.

Virtsatietulehdukset ovat vaiva, joka johtuu hallitsemattomasta bakteerien ja virusten leviämisestä.

Tämä vaiva on merkki heikentyneestä immuunijärjestelmästä. Immuunijärjestelmä nimittäin tuottaa tarvittavia vasta-aineita mikrobien hyökkäysten hillitsemiseksi.

Virtsatietulehduksen oireisiin kuuluu esimerkiksi kirvely virtsaamisen aikana. Tulehdus aiheuttaa myös muutoksia virtsassa ja joissakin tapauksissa kuumetta ja vilunväristyksiä.

Tämä vaiva voi vaikuttaa kaikenikäisiin ihmisiin. Sitä esiintyy kuitenkin pääosin naisilla. Tämä johtuu siitä, että naisten virtsaputki on paljon lyhyempi, mikä helpottaa bakteerien kulkeutumista.

Vaikka virtsatietulehdusten ilmaantuminen on yleensä satunnaista ja ne voivat olla lähes huomaamattomia, niiden hoitamatta jättäminen voi aiheuttaa elämänlaatuun vaikuttavia komplikaatioita.

Tästä syystä on tärkeää oppia ehkäisemään niitä. Sen voi tehdä omaksumalla terveelliset tavat ja noudattamalla joitakin riskiä alentavia suosituksia.

Katso, mitkä ne ovat!

1. Käytä puuvillaisia alusvaatteita

puuvillaiset alushousut

Vaikka enin osa naisia jättää asian huomiotta, alusvaatteiden materiaali on tärkeä asia. Se vaikuttaa suuresti alttiuteen saada tulehduksia virtsateihin ja intiimialueelle.

Joustavien kankaiden käyttäminen, joissa ei ole yhtään puuvillaa edes haaroissa, voi olla haitaksi. Se lisää nesteiden kerääntymistä ja luo täydellisen ympäristön bakteerien kasvulle.

 • On äärimmäisen tärkeää valita puuvillaisia alushousuja. Niiden tulisi myös olla oikeaa kokoa: jos ne ovat liian tiukat, ne voivat olla haitaksi.

2. Juo enemmän vettä

Suuri osa virtsatietulehduksista johtuu enimmäkseen nestevajeesta. Nestevaje vaikuttaa munuaisten toimintaan. Jos elimistö ei tuota tarpeeksi virtsaa, mikrobit pääsevät lisääntymään paljon helpommin.

Tämän lisäksi vedenpuute aiheuttaa vielä tulehdusreaktionkin. Tämä pahentaa oireiden vaikeusastetta.

 • Tämän välttämiseksi on suositeltavaa juoda vähintään 6-8 lasillista vettä päivässä.

3. Älä pidättele

virtsan pidättely

Virtsan pidätteleminen muutamia minuutteja voi olla harmitonta. Mutta ongelmia ilmenee silloin, kun virtsaa joutuu pidättelemään pitkiä aikoja. Tämä pätee erityisesti silloin, jos pidättelet niin pitkään, että rakkosi pääsee tulehtumaan.

Tämä tilanne on yhteydessä virtsatietulehdusten syntyyn. Tämä johtuu siitä, että pidättely helpottaa bakteerien hyökkäystä.

 • On tärkeää mennä vessaan aina hädän yllättäessä, vaikka siellä joutuisi ravaamaan tiheäänkin.

4. Vältä hajustettuja tuotteita

Hyvä intiimialueen hygienia ei vaadi hajustettujen tuotteiden käyttöä. Yleensä ne ovat täynnä kemikaaleja, jotka voivat muuttaa alueen pH-arvoa. Tämä lisää bakteerien ja sienten hyökkäysten todennäköisyyttä.

Jotkut niistä vaikuttavat myös intiimialueen luonnolliseen kosteudentuotantoon. Tämän seurauksena tulehdusriski kasvaa.

 • Valitse mietoja saippuoita, jotka on valmistettu luonnollisista ainesosista.
 • Vältä talkin, hajusteiden tai intiimialueen deodoranttien käyttöä.

5. Vähennä ärsytystä aiheuttavien ruokien määrää

kofeiinipitoiset juomat

Joidenkin ruokien liiallinen syöminen voi heikentää immuunijärjestelmää ja lisätä tällaisten tulehdusten riskiä. Tämä johtuu siitä, että ne aiheuttavat tulehdusreaktion kudoksissa. Tämä saa bakteerit lisääntymään helposti.

Näistä ruoista on hyvä mainita:

 • Tuliset maustekastikkeet ja vastaavat
 • Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat
 • Alkoholi
 • Leikkeleet
 • Valkoinen sokeri
 • Runsassuolaiset ruoat

6. Käy pissalla seksin jälkeen

Seksin jälkeen on hyvä käydä välittömästi vessassa. Virtsa nimittäin auttaa poistamaan osan virtsaputkeen joutuneista bakteereista.

Tämä tapa olisi hyvä omaksua sekä ennen että jälkeen seksin. Se ehkäisee virtsarakon tulehduksia.

7. Vältä märkien vaatteiden pitkäaikaista käyttöä

nainen uima-altaalla

Virtsatietulehduksille alttiiden ihmisten tulisi välttää käyttämästä liian pitkään märkiä uima-asuja. Se nimittäin helpottaa tulehdusta aiheuttavien bakteerien leviämistä.

 • Kaikki intiimialueita koskettavat märät vaatteet voivat aiheuttaa virtsatietulehduksen.

8. Syö probiootteja sisältäviä ruokia

Probiootteja sisältävien ruokien syöminen säännöllisesti on terveellinen tapa. Se vähentää tulehdusriskiä ja tulehdusongelmia.

Näille ruoille on ominaista se, että ne sisältävät runsaasti eläviä bakteeriviljelmiä. Näin ne kykenevät neutralisoimaan bakteerien, sienten ja virusten haitallista vaikutusta.

Probiootteja löytyy esimerkiksi:

 • Luonnonjogurtista
 • Kefiiristä
 • Hapankaalista
 • Mikrolevästä
 • Suolakurkuista
 • Misokeitosta
 • Tummasta suklaasta

Noudatathan kaikkia näitä suosituksia. Ne ehkäisevät ärsyttävien tulehdusten kehittymistä. Jos et voi välttää niitä, pyri hoitamaan ne mahdollisimman nopeasti, jotta ne eivät aiheuta pahempia terveysongelmia.

Artikkelikuvan käyttöluvan on myöntänyt © wikiHow.com

UUTISIA VERKOSSA