Hamam kotona: hyödyt ja huomioitavaa ennen asennusta

Höyrykylpy kotona on muutakin kuin luksusta. Tällaiset peseytymistilat hyödyttävät terveyttä ja ovat oiva keino lievittää stressiä. Löydät vinkkejä hamamin asentamiseen täältä.
Hamam kotona: hyödyt ja huomioitavaa ennen asennusta
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Hamam kotona on sijoitus, joka kannattaa tehdä hygienian sekä fyysisen ja henkisen terveyden vuoksi. Näitä turkkilaisia saunoja ei ole enää pitkiin aikoihin ollut ainoastaan klubeilla ja kylpylöissä, vaan niitä on yhä enemmän myös sellaisten ihmisten kotona, jotka haluavat rentoutua.

Toisin kuin Lähi-Idässä, turkkilaisen saunan syntysijoilla, nykypäivänä hamameja ei käytetä ainoastaan kokoontumiseen, vaan myös rentoutumiseen ja yksinoloon, erityisesti kodeissa.

Mikä on hamam ja miten se toimii?

Hamam on eräänlainen turkkilainen kylpylä. Siihen kuuluu sauna, jonka lämpötila on korkeintaan 48 °C höyryjärjestelmän ja kostean kuumuuden takia. Tällainen sauna tarjoaa terapeuttisia hyötyjä; tästä syystä moni haluaakin muuntaa perinteisen kylpyhetkensä hamam-tyyliseksi.

Tavoitteena on nauttia oleskelusta höyrykaapissa, joka käynnistetään generaattorin avulla. Seuraavaksi siirrytään kosteaan rentoutumisvaiheeseen, ja kylpy viimeistellään kylmällä suihkulla. Koska hamamit ovat ilmatiiviitä, kosteus tiivistyy seinille.

Keho kannattaa kostuttaa kylmällä vedellä ennen hamamiin astumista. Ensimmäisaika hamamin sisällä on 15-30 minuuttia.

Hamamiin kuuluu höyrykaappi.
Hamam on paikka, jossa voi rauhoittua, rentoutua ja purkaa stressiä.

Hamam kotona: hyödyt

Vesi on oleellisen tärkeää terveydelle ja hyvinvoinnille. Meksikon kansanterveysinstituutin artikkelissa tähdennetään, että mikään elimistön toiminto ei voi toimia ilman vettä, se säätelee ruumiinlämpöä, voitelee niveliä ja vaikuttaa aivojen toimintaan.

Kuumuuden ja kosteuden ansiosta turkkilaisssa saunassa päästään nauttimaan kaikista näistä ja lisäksi alla mainituista hyödyistä.

Kuumat kylvyt vilkastavat verenkiertoa

Kuumia kylpyjä kuten hamamia pidetään “lämpöterapeuttisina”, sillä ne lisäävät sekä ruumiinlämpöä että veren virtausta kudoksiinNäin niillä on tulehdusta ja kipua lievittävä vaikutus, kuten kerrotaan vesiterapiamenetelmiä koskevassa analyysissa.

Ne tuovat helpotusta kuukautiskipuihin

Kuukautisten aikana höyry tuo helpotusta vaivoihin. Mayo Clinic korostaa, että muun muassa suihkun lämpö ja lämpöhauteet vähentävät kuukautiskivun voimakkuutta.

Ne auttavat lievittämään stressiä

Hamamissa kylpeminen voi auttaa lievittämään stressiä ja jännittyneisyyttä. Kuumuus ja kosteus yhdessä rentouttavat lihaksia. Lisäksi rentoutumisen vaikutus heijastuu henkiseen hyvinvointiin.

Ne edistävät unen laatua

Levollista unta käsittelevässä tutkimuksessa kävi ilmi, että univajeesta kärsivät ihmiset näyttävät vähemmän terveiltä, vähemmän viehättäviltä ja väsyneemmiltä verrattuna hyvin nukkuviin ihmisiin.

Lämpimiä kylpyjä suositellaan hyvien unien saamiseksi. Sleep Medicine Reviews –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kehon passiivinen lämmittäminen suihkussa tai lämpimässä kylvyssä ennen nukkumaanmenoa parantaa unta.

Ne edistävät ihon terveyttä

Hamamin höyryt parantavat ihon ulkonäköä. Kylvyn aikana ihohuokosten laajeneminen stimuloi kudoksia ja optimoi ihon puhdistusta. Se muun muassa valmistelee dermiksen vastaanottamaan ravintoaineita, jotka tekevät siitä virkeämmän ja pehmeämmän.

Hyväksi hengitysteille

Hamamin höyry on limaa irrottavaa, mistä on hyötyä flunssan ja yskän hoidossa. Lisäksi turkkilaisen saunan lämpö auttaa avaamaan tukkoisen nenän, lievittää kipeää kurkkua ja tekee hyvää keuhkoille.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Mitä ovat kasvorullat ja miten niitä käytetään?

Huomioitavaa ennen hamamin asentamista kotiin

Hamamia asennettaessa tulee pitää mielessä muutama asia. Tärkein niistä on sopiva tila. Vaikka isoa tilaa ei tarvita, sen tulee olla riittävä ainakin varusteille, kuten penkille ja pyyhetelineelle.

Pyydä hamamin suunnitteluun apua ammattilaiselta, jotta siitä tulisi toimiva ja kaunis tila. Ammattilainen kertoo, tarvitaanko suurempaa remonttia, ja käy läpi seuraavat näkökohdat:

  • Korkeus: Jotta energiaa ei tuhlaantuisi, turkkilaisen saunan on hyvä olla enintään 2,3 metriä korkea.
  • Höyry: Tarkista, millainen generaattori sopii suihkun vaatimuksiin. Merkkejä ja malleja on paljon.
  • Lämpötila: Kosteuden ollessa voimakasta lämpötila tulisi säätää enintään 45 celsiusasteeseen.
  • Seinät: Ovien lisäksi seinienkin tulee olla ilmatiiviitä lämmön haihtumisen estämiseksi. Paras materiaali on lasi.
  • Sähkö ja putket. Turkkilainen sauna vaatii aina pistorasioita, vesiputkien läheisyyttä ja viemäriä. Muista, että hamam toimii erikoisvarusteilla, kuten kotitalouden höyrygeneraattoreilla ja diffuusiopaneeleilla.
  • Kalusteet: Yleensä käytetään puisia huonekaluja, sillä ne sopivat hyvin hamamin lämpöön. Tämä elementti välittää tyyneyden ja mukavuuden tunnetta.
Hamamin lämpö ja höyry rentouttavat.
Hamamin asentamiseksi kotiin on suositeltavaa pyytää neuvoja ammattilaiselta.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Mitä on kuumakivihieronta ja mitkä sen hyödyt ovat?

Hamam kotona: lisävarusteet

Tunnelma hamamin sisällä on tärkeä, jotta sillä olisi terapeuttisia piirteitä. Voit lisätä himmeitä valoja tai LED-valoja, sillä joissakin tutkimuksissa korostetaan valaistuksen rentouttavia vaikutuksia, erityisesti stressaavien kokemusten jälkeen.

Myös tuoksukasvien, kuten eukalyptuksen tai rosmariinin, käyttö on hyödyksi. Halutessasi voit käyttää myös tuoksuesansseja. Musiikki on toinen turkkilaista saunaa täydentävä elementti; tee soittolista rauhallisista melodioista. Kun tunnelma on viritetty, sinun tarvitsee enää vain nauttia tästä erityisestä kylpykokemuksesta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.