Mitä on kuumakivihieronta ja mitkä sen hyödyt ovat?

Jos koet paljon stressiä, kuumakivihieronta voi olla sinulle täydellinen vaihtoehto. Lue sen hyödyistä ja esteistä tästä artikkelista.
Mitä on kuumakivihieronta ja mitkä sen hyödyt ovat?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lihaskipuja syntyy erilaisten tekijöiden seurauksena, aina stressistä unettomuuteen, ahdistukseen, verenkierto-ongelmiin ja jopa nivelvaivoihin. Tästä syystä näiden ongelmien ratkaisemiseksi on kehitetty kaikenlaisia terapioita, kuten kuumakivihieronta.

Tässä hoidossa yhdistyvät tavallinen terapeuttinen hieronta ja ihon päälle asetettavat erilämpöiset kivet. Tämä voi auttaa vitaalienergian virtaamisessa sekä lievittää fyysisiä ja psyykkisiä häiriöitä.

Täältä löydät kaiken tarvitsemasi tiedon kuumakivihieronnasta!

Mitä kuumakivihieronta on?

Menetelmän virallinen nimi on geoterminen terapia ja sen keskiössä ovat kehon päälle asetettavat kivet. Kivet lämmitetään ensin ja laitetaan sitten iholle lievittämään lihasjännitystä pehmytkudosvaurioiden korjaamiseksi tai jopa energian parantamiseksi.

On tärkeää huomioida, että tässä terapiassa käytetyt kivet ovat ihan erityisiä kiviä. Ne on tavallisesti valmistettu basaltista, joka on eräänlainen litteä ja sileä vulkaaninen kivi. Hierontaterapeutti lämmittää ne ensin 50–60 celsiusasteeseen.

Kivet asetetaan tietyille kehon alueille, kuten selkään, rintaan, vatsalle, kasvoihin, kämmeniin ja jalkateriin.

Menetelmä riippuu hierontaterapeutista. Jotkut pitävät kiviä käsissään ja laittavat ne sitten henkilön keholle. Kuumakivihieronta voidaan yhdistää myös klassiseen hierontaan, värähtelyihin tai pyöriviin liikkeisiin.

Kuumakivihieronnassa käytetään vulkaanisia kiviä
Kuumakivihieronta rentouttaa lihaksia, lievittää stressiä ja parantaa verenkiertoa.

Mitkä ovat kuumakivihieronnan hyödyt?

Kuumakivihieronnasta on tullut suosittu menetelmä johtuen sen kehoa rentouttavista ja energiaa uudistavista vaikutuksista. Siihen liittyy myös monia muita hyötyjä, joista kerromme tarkemmin alla.

1. Lihaskivun lievittyminen

Tämä on kuumakivihieronnan yleisin hyöty. Lämpö on ihanteellinen apu lihaskivun ja -jännityksen lievittämiseen kehossa.

Syy tähän on se, että se vilkastaa verenkiertoa hoidettavalla alueella, mikä auttaa vähentämään lihaskramppeja. Tämän lisäksi se laskee tulehdusta, joita lihaksissa saattaa olla.

2. Kuumakivihieronta lievittää stressiä ja ahdistusta

Stressi ja ahdistus ovat sellaisia ongelmia, joista yhä useampi ihminen kärsii kiireisen elämänsä vuoksi. Tästä syystä arjen huolista ja takaiskuista tulee pieniä negatiivisia energialatauksia.

Kuumakivihieronta on tehokas menetelmä stressitasojen lievittämiseenTämän hieronnan ansiosta energia virtaa, ja kehon, mielen ja sielun välille saadaan tasapaino.

3. Parempi nivelten kimmoisuus

Kun henkilölle puhkeaa nivelsairaus, se laukaisee muita laaja-alaisia ja hyvin epämiellyttäviä kipuja. Kun potilas huomaa esimerkiksi liikkumiskykynsä rajoittuneen, yksi ensimmäisiä varteenotettavia ratkaisuja siihen on hieronta.

Kuumakivihieronta on tyypillisesti paras vaihtoehto, sillä tällainen terapia sopii ihanteellisesti lihasten rentouttamiseen ja tulehduksen vähentämiseen.

4. Kuumakivihieronta parantaa unen laatua

Useat tekijät, kuten stressi, ahdistus ja jopa kehon kipu, voivat johtaa nukkumisvaikeuksiin ja tätä myötä muihin vaivoihin. Onkin tärkeää korostaa kunnollisen unen tarvetta, jotta keho toimisi optimaalisesti päivän aikana.

Kuumakivihieronta auttaa rentouttamaan kehoa yleisesti, mikä mahdollistaa syvemmän ja kaiken kaikkiaan paremman unen.

5. Kuumakivihieronta tarjoaa myös esteettisiä hyötyjä

Emme voi myöskään sivuuttaa kuumakivihieronnan hyötyjä iholle. Verenkierron paraneminen ja myrkkyjen poistuminen tekevät ihosta tasaisemman ja terveemmän näköisen.

Tämä merkitsee sitä, että kuumakivihieronta elvyttää sekä tuo happea ja hohdetta iholle.

Suosituksia ja hieronnan esteet

Kuumakivihieronnan hyödyistä huolimatta tulisi ottaa huomioon eräät suositukset. Vaikka se onkin luonnollinen toimenpide, siihen voi silti liittyä joitakin esteitä. Suosittelemmekin kiinnittämään huomiota seuraaviin kohtiin.

Ota yhteys lääkäriin

Ennen kuin menet hoitolaan kuumakivihierontaan, on parasta konsultoida lääkäriä omasta ongelmastasi. Voi olla, että vaivasi on muutakin kuin pelkkää lihaskipua, joten ensin tarvitaan lääkärin arviota.

Kuumakivihierontaa ei suositella kaikissa tapauksissa. Esimerkiksi silloin, jos potilaalla on verenvuotohäiriöitä, palovammoja iholla tai hänelle on tehty leikkaus viimeisten kuuden viikon aikana.

Mene hierottavaksi vain ammattilaiselle

Kun menet mihin tahansa toimenpiteeseen, ota selvää sen suorittavien ihmisten taustoista. Kaikki eivät tunne oikeita menetelmiä kuumakivihieronnassa.

Tästä syystä kuumakivihierontaan tulee mennä vain ammattilaisen luo, jolla on kokemusta kyseisestä hoidosta. Näin vältetään vakavat seuraukset, kuten palovammat tai muiden vaurioiden paheneminen.

Varo laittamasta kiviä vaurioituneelle iholle

Jos sinulla on mustelmia, naarmuja, haavoja tai minkä tahansa asteisia palovammoja iholla, tällaisia hierontoja tulee välttää tyystin, kunnes vauriot paranevat. Kuumien kivien asettaminen iholle voi pahentaa niitä. Lisäksi käytettyjen öljyjen bakteerit voivat aiheuttaa infektioita.

Älä mene kuumakivihierontaan, jos sinulla on jokin hengitysteiden sairaus

Tämä suositus on ilmiselvä, mutta kaikki eivät ota sitä vakavasti. Kuumakivihierontaa tulisi välttää kärsiessään nuhasta, flunssasta tai kuumeesta, kunnes vaiva on täysin parantunut.

Muista, että flunssa vaikeuttaa ruumiinlämmön säätelyä. Jos iholle asetetaan kuumia kiviä, kokemus voi olla hyvin epämiellyttävä.

Kuumakivihieronta on hyvä apu stressiin
Kuumiin kiviin liittyy joitakin käytön esteitä, joita tulisi noudattaa komplikaatioiden välttämiseksi.

Vielä lopuksi

Lyhyesti, kuumakivihieronta on turvallinen ja hyödyllinen menetelmä. Monet kuumakivihierontaa saavat ihmiset kokevat suhteellisen välitöntä lihasten rentoutumista, ja nukahtaminen helpottuu illalla.

Jos tarvitset lisää rohkaisua, tässä vielä muutama hyödyllinen suositus:

  • Mene kuumakivihierontaan sellaiseen paikkaan, jossa sitä on ennenkin tehty ja jossa noudatetaan vaadittavaa hygieniaa.
  • Ota yhteys hierontaterapeuttiin ja selitä vaivasi. Näin hoito voidaan mukauttaa omiin tarpeisiisi.
  • Jos sinulla on mitään kysyttävää, ota ensin yhteyttä lääkäriin ja sitten hierojaan.
  • Kerro hierojalle mahdollisista terveysvaivoistasi.

Se, kuinka usein kuumakivihieronnassa tulisi käydä, riippuu henkilöstä. Jos olet esimerkiksi intensiivisesti treenaava urheilija, voit käydä hieronnassa kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Jos taas et ole kovinkaan aktiivinen fyysisesti, voit käydä kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • VARELA-ACOSTA, MARIA JOSE. ESTUDIO COMPARATIVO ENTRE MASAJE RELAJANTE VS. MASAJE CON PIEDRAS CALIENTES EN ESPALDA PARA ESTRES ACADEMICO EN ESTUDIANTES DE OCTAVO SEMESTRE DE LA CARRERA DE MECATRONICA DE LA UNIVERSIDAD TECNICA DEL NORTE. Diss. UNIBE, 2013.
  • Angulo Amado, Dayana. “Dispositivo para contrarrestar los efectos de la insuficiencia venosa en mujeres a través de masajes terapéuticos a base de piedras de mármol.” (2020).
  • Arévalo Barriga, Fabyana Gabriela, and Valeria Margarita Cajas Mera. Efectos de la terapia geotermal en el tratamiento del dolor muscular cervical y lumbar en pacientes que acuden al área de rehabilitación del Hospital Básico Dr. Publio escobar del cantón Colta junio–noviembre 2016. BS thesis. Universidad Nacional de Chimborazo 2017, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.