Haimasyöpä on hälyttävässä kasvussa

Haimasyöpä on hälyttävässä kasvussa

Viimeisin päivitys: 05 marraskuuta, 2018

Haimasyövän diagnoosien määrä on noussut huomattavasti viime vuosien aikana. Maailman terveysjärjestön mukaan haimasyöpä on viiden tappavimman syöpäsairauden joukossa, heti keuhkosyövän, rintasyövän, vatsasyövän ja paksusuolisyövän jälkeen.

Science Daily -aikakauslehden mukaan vuoteen 2030 mennessä haimasyöpä voi nousta toiseksi tappavimmaksi syöväksi. Tämä on erittäin huolestuttava kehityssuunta, sillä haimasyöpä on usein oireeton ja ehtii edetä pitkälle ennen kuin se diagnosoidaan ja hoito voidaan aloittaa.

Jos haimasyöpä tosiaan nousee toiseksi vaarallisimmaksi syöpäsairaudeksi, se tarkoittaa samalla kuitenkin sitä, että tieteen kehitys on jatkunut ja esimerkiksi rintasyövän ja paksusuolisyövän aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet. Tämä on toisaalta positiivinen suunta, joka kannattaa pitää mielessä. Syöpä on sairaus, jonka hoito on kehittynyt valtavasti vuosikymmenien aikana, eikä se tarkoita automaattisesti kuolemaa. Yhä useampi selviää nykypäivänä syövästä hengissä.

Tässä artikkelissa pohdimme syitä siihen, miksi haimasyöpätapausten määrä on nousussa.

Haimasyöpätapaukset nousevat seuraavien vuosien aikana

Nykyihmisen eliniänodote on jatkuvassa kasvussa. Ihmiset elävät pidempään ja samalla vanhusten määrä lisääntyy huomattavasti. Iäkkäillä esiintyy nuorempia enemmän erilaisia sairauksia, ja haimasyöpä kehittyy yleensä 46-75-vuotiaana. Eniten haimasyöpää diagnosoidaan 71-vuotiailla, minkä jälkeen riski syövän kehittymiselle kasvaa.

Ikä on ehdottomasti yksi suurimmista riskitekijöistä haimasyövän esiintymiselle, mutta myös monet muut tekijät, kuten tupakointi sekä haiman sairauksien ja syövän esiintyminen suvussa lisäävät riskiä haimasyövälle. Haimasyövän syyt eivät kuitenkaan ole täysin tutkijoiden tiedossa.

Haimasyöpää voi esiintyä myös nuoremmilla, täysin terveillä ja tupakoimattomilla ihmisillä. Joskus haimasyöpä diagnosoidaan jopa niinkin nuorilla kuin 40-vuotiailla.

Tutkijoiden mukaan haimasyövän diagnosointiin ja kontrollointiin liittyy monia vaikeuksia.

haimasyöpä

Haimasyöpä on vaikea diagnosoida

Kun syövän hoitomuodot kehittyvät, selviää yhä useampi potilas mm. suolistosyövästä ja rintasyövästä. Näiden syöpien varhaiseen diagnosointiin on kehitetty erilaisia menetelmiä, kuten säännölliset mammografiat ja ulostenäytteet, joista syövän varhaiset merkit ovat nähtävissä. Potilaan ennuste on sitä parempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa sairaus löydetään. Monet julkiset kampanjat keskittyvät tietoisuuden lisäämiseen ja esimerkiksi naisia kehotetaan tarkastamaan rintansa säännöllisesti kyhmyjen varalta. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että yhä useampi selviää näistä vaarallisista syöpäsairauksista. Haimasyöpä on kuitenkin asia erikseen, sillä sen diagnosointi voi olla vaikeaa. Tämä johtuu mm. näistä syistä:

  • Haima sijaitsee syvällä vatsaontelossa. Sitä on siksi vaikeaa tutkia esimerkiksi ultraäänellä tai muilla perinteisillä menetelmillä.
  • Haimasyöpä oireilee vain harvoin ensivaiheissa, ja syöpä pääsee leviämään pitkälle ennen kuin mitään oireita ilmenee.

Pidä mielessä nämä seikat haimasyövän suhteen

Aikaisemmin mainitun Science Daily -lehden tutkijatiimi halusi julkaista raporttinsa siksi, että suuret syöpäjärjestöt ja päättävät elimet keskittäisivät enemmän resursseja haimasyövän tutkimiseen, hoitomenetelmien kehittämiseen ja varhaiseen löytämiseen. Tällä on kauaskantoinen vaikutus tulevaisuuteen. On tärkeää, että yhteiskunta suuntaa varoja lääketieteen tutkimuksiin ja lääketeollisuuden kehittämiseen, sillä vanhenevan populaation riski sairastua tähän syöpään on huomattava.

Kukaan ei ole immuuni syövälle. Se voi iskeä kehen tahansa missä elämänvaiheessa tahansa. On kuitenkin tiettyjä asioita, joilla syöpäriskiä voi vähentää. Terveelliset elämäntavat ja itsestään huolehtiminen ovat näistä tärkeimpiä.

liikunta ehkäisee haimasyöpää

Nämä ohjeet pitävät sinut terveenä nuoruudesta vanhuuteen ja ehkäisevät syöpäsairauksien ja muiden vakavien tautien kehittymistä:

  • Vältä huonoja tapoja, kuten tupakointia ja alkoholia.
  • Pysyttele normaalipainossa ja vältä ylipainoa.
  • Muista liikkua: kun liikut joka päivä, pidät koko elimistön terveydestä huolta. Jo pelkkä kävely tai yksinkertaiset aerobiset harjoitukset kohentavat terveyttä huomattavasti.
  • Haimasyöpä on erityisen yleinen diabeetikkojen keskuudessa. Muista siis tarkkailla kehosi merkkejä mahdollisesta syövästä.
  • Krooninen haimatulehdus on toinen haimasyöpäriskiä kasvattava tekijä. Jos kärsit haiman tulehduksista, hakeudu lisätesteihin ja yritä välttää uusiutuvia tulehduksia.
  • Nauti enemmän C-vitamiinia, nesteitä, tuoretta ruokaa ja antioksidantteja sisältäviä ruoka-aineita. Keskustele lääkärisi kanssa, onko sinun syytä nauttia myös D-vitamiinilisää.
  • Vältä ruokia, jotka sisältävät paljon tyydyttyneitä rasvoja. Vältä eläinperäistä rasvaa ja syö sen sijaan paljon terveellisiä kasviöljyjä, kuten oliiviöljyä ja täysjyvää.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.