Gua sha: ominaisuudet ja hyödyt

Oletko jo kuullut muinaisesta gua sha -ihonhoitomenetelmästä? Ryppyjen häivyttäminen on yksi sen monista hyödyistä. Jatka lukemista, niin kerromme siitä lisää.
Gua sha: ominaisuudet ja hyödyt

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Gua sha on perinteinen kiinalainen hoitomenetelmä ja se on noin 2 000 vuotta vanha. Gua tarkoittaa “kaapimista” ja sha “hiekkaa”.

Tässä hoidossa terapeutti hieroo ihoa litteällä jade- tai kvartsikivellä. Se on nykyään osa vaihtoehtoisia tai luontaisia hoitomuotoja. Sen tavoitteena on huomioida tiettyjä terveysongelmia. Se auttaa rentouttamaan lihakset, lievittämään kipua, edistämään kudosten kuivattamista sekä parantamaan verenkiertoa.

Ihmiset ovat myös alkaneet käyttää gua sha -hoitomenetelmää esteettisiin tarkoituksiin ikääntymistä vastaan, sillä se vaikuttaa vähentävän ryppyjä.

Mitä välineitä gua sha -hoidossa käytetään?

Jade- tai kvartsikivi ovat tämän menetelmän tärkeimpiä apuvälineitä. Kivi on yleensä sydämenmuotoinen, mutta on myös muita eri kehonosille tarkoitettuja muotoja. Osa muodoista muistuttaa kalaa, osa linnun jalkaa ja osa on suorakulmioita. Tämän lisäksi on myös jadekivestä valmistettuja hierontarullia sekä kasvoöljyjä ja kosteusvoidetta.

Gua sha: mitä hyötyä hoidosta on?

Tämän hoidon hyötyjä ei ole vielä tutkittu tieteellisesti, vaikka sen puolestapuhujat väittävätkin hoidon tehoavan lukuisiin sairauksiin. Hoidon vaikutus riippuu käytetystä kivityypistä.

Jadella on esimerkiksi rauhoittavia ominaisuuksia, ja kvartsi puolestaan auttaa vähentämään tulehdusta, parantamaan verenkiertoa sekä stimuloimaan lymfaattista järjestelmää.

Migreenit, niveltulehdus sekä niska- ja selkäkipu

Gua sha -hoitoa on perinteisesti käytetty erilaisten tulehdustautien aiheuttamien oireiden sekä kroonisen kivun hoitamiseen. Osa käyttäjistä väittää sen auttavan myös migreenien lievittämisessä sekä huonosta asennosta johtuvan niska- ja selkäkivun hoidossa.

Hieronta lievittää lihasjännitystä. Tämän tutkimuksen mukaan kyseessä on tehokas hoitokeino krooniseen niskakipuun yhdessä muiden menetelmien, kuten lämpösiteiden, kanssa.

Aiheesta tehty kliininen tutkimus osoitti myös sen tehokkuuden migreenin hoidossa jopa potilailla, jotka eivät reagoineet ilman reseptiä saataviin kipulääkkeisiin.

Gua sha voi lievittää päänsärkyä.
Gua sha -hoidossa käytetyt kivet voivat olla tehokkaita migreenikivun lievittäjiä.

Vaihdevuosien aikaiset oireet ja turvonneet rinnat

Naisilla esiintyy vaihdevuosien aikana erilaisia oireita ja niistä yleisimpiä ovat:

  • Epäsäännöllinen unirytmi
  • Kuukautisten pois jääminen tai liiallinen vuoto ja runsaat kuukautiset
  • Ahdistus
  • Krooniset väsymysoireet
  • Tukehtumisen tunne

Tässä tutkimuksessa kuitenkin selvitettiin, että gua sha voi auttaa vähentämään naisten vaihdevuosien aikaisia oireita. Sitä käytettiin myös turvonneiden rintojen hoitamiseen.

Tämä tutkimus puolestaan osoittaa, että gua sha -hieronnassa synnytyksen jälkeen käyneet naiset kärsivät epätodennäköisemmin rintojen liiallisesta maidontuotannosta. Tämä parantaa huomattavasti imetysaikaa.

Esteettiset tarkoitukset

Suurin osa gua sha -hoidon saamasta huomiosta kiinnittyy sen käyttöön esteettisessä tarkoituksessa. Ihmiset käyttävät sitä ikääntymistä vastaan, sillä se oletettavasti vähentää ryppyjä ja pehmentää ihoa.

Sitä käytetään tässä tarkoituksessa selkään, pakaroihin, käsivarsiin ja jalkoihin. Gua sha voidaan tehdä myös kasvohierontana. Sen tavoitteena on stimuloida verenkiertoa ja auttaa ihoa imemään kaikki käytetyt tuotteet.

Haittavaikutukset

Gua sha on luonnollinen ja turvallinen hoitomenetelmä. Ihon hierominen tai kaapiminen hierontakivellä voi kuitenkin aiheuttaa mustelmia, jotka katoavat muutamassa päivässä.

Siihen liittyy kuitenkin muutamia haittavaikutuksia ja vasta-aiheita:

  • Se ei sovi ihmisille, jotka ovat juuri käyneet läpi leikkauksen, varsinkin mikäli kyseessä oli juuri sama hierottava alue.
  • Se ei sovi ihmisille, joilla on veren hyytymiseen liittyviä ongelmia tai joilla on parhaillaan käynnissä veren hyytymistä estävä hoito. Tämän menetelmän käyttäminen voi nimittäin rikkoa joitakin pieniä verisuonia.
  • Hierontakiveä ei tulisi myöskään hieroa iholle, jossa on haavoja, turvotusta tai veritukos.

Kuinka gua sha -hoito tehdään?

Gua sha -hoitomenetelmä tulee suorittaa koulutetun ammattilaisen toimesta. Kiveä tulee liu’uttaa kehoa hierottaessa ylöspäin ja vain yhteen suuntaan. Sama koskee myös kasvoja. Tässä joitakin esimerkkejä:

  • Niska. Hieronta aloitetaan niskan alaosasta ja siirrytään sitten ylöspäin liikuttaen kiveä sisältä ulospäin. Kivi on sydämenmuotoinen ja sitä painetaan hieman voimakkaammin niskan alaosassa.
  • Kasvot. Hieronnassa siirrytään leuasta kohti korvia ja seurataan kasvojen muotoa kiven samalla puolella. Kiveä painetaan kevyesti jokaisen liikkeen lopussa.
  • Poskipäät. Hieronnassa tehdään useita liikkeitä, jotka suuntautuvat nenästä kohti poskipäitä, ja poskipäistä kohti korvia. Kiveä painetaan kevyesti jokaisen liikkeen lopussa.
  • Nenä- ja suupielet. Hieronta koostuu viistoista liikkeistä huulten alaosasta kohti leukaa ja toiseen suuntaan kohti kulmia.
  • Silmänympärys. Hieronta aloitetaan kulmista ja suunnataan kohti ohimoita sydämenmuotoista kiveä käyttämällä ja ylöspäin suuntautuvilla liikkeillä.
  • Otsa ja kulmien välinen alue. Hieronnassa painetaan kulmien väliosaa kevyesti kiven kuperalla puolella liikkuen sitten ylöspäin kohti hiusrajaa.
Gua sha -hoitoa käytetään laajalti esteettisessä tarkoituksessa ikääntymistä vastaan.

Todistetut vaikutukset

Gua sha -hoidolla ei sitä vastustavien mielestä ole mitään tieteellistä perustaa. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö hieronta pehmittäisi lihaksia ja lisäisi uusien verisuonten muodostumista, mutta sen voidaan todeta tapahtuvan hierontakivestä riippumatta. Kivi ei siis ole välttämätön, joten vaikutukset eivät johdu siitä.

Useat tutkimukset ovat kuitenkin paljastaneet, että tämä hoitomenetelmä auttaa vähentämään niskakivun voimakkuutta potilailla jo viikon käytön jälkeen. Toinen tutkimus osoittaa, että kyseinen menetelmä auttaa potilaita palauttamaan liikuntakyvyn ja notkeuden sekä vähentämään kipulääkityksen tarvetta.

Beijingin yliopiston tekemässä tutkimuksessa hoitoa käytettiin immuunireaktion aktivoimiseen sekä tulehduksen vähentämiseen hiirillä, joilla oli PR8-virus. Tämä menetelmä ehkäisi tulehdusta syntymästä. Kyseessä oli kuitenkin ainoastaan eläimillä tehty ohjattu tutkimus.

Hoidon tekeminen illalla ilman meikkiä

Jade- ja kvartsikivi mukautuvat ihon muotoihin stimuloinnin tehostamiseksi, kunhan liikkeet tehdään oikealla tavalla.

On myös syytä pitää mielessä, että kyseinen hoito tulisi tehdä puhtaille ja kosteutetuille kasvoille, joissa ei ole lainkaan meikkiä. Hoidon tekeminen illalla ennen nukkumaanmenoa auttaa myös ikääntymisen ehkäisemisen lisäksi rentouttamaan lihakset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chan ST, Yuen JW, Gohel MD, Chung CP, Wong HC, Kwong KK. Guasha-induced hepatoprotection in chronic active hepatitis B: a case study. Clin Chim Acta. 2011;412(17-18):1686-8.
  • Lee MH, et al. A single case of Tourette’s syndrome treated with traditional Chinese medicine. Journal of Acupuncture and Meridian Studies. 2017; 10(1): 55-61.
  • Nielsen A. Gua sha: A Traditional Technique for Modern Practice. Londres: Elsevier, 2013.
  • Nielsen A, Knoblauch NT, Dobos GJ, Michalsen A, Kaptchuk TJ. The effect of Gua Sha treatment on the microcirculation of surface tissue: a pilot study in healthy subjects. Explore. 2007;3(5): 456-66.
  • Nielsen A, Kligler B, Koll BS. Addendum: Safety Standards for Gua sha (press-stroking) and Ba guan (cupping). Complement Ther Med. 2014; 22(3): 446-448.
  • Tang K. Gua sha: an ancient therapy for contemporary illnesses. New Jersey: World Scientific, 2019.
  • Witham C. Gua Sha: Guía de autotratamiento completo. Málaga: Editorial Sirio, 2015.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.