Logo image
Logo image

Tummien silmänalusten hoito: 10 takuuvarmaa keinoa

3 minuuttia
Nopea hieronta silmiä ympäröivälle iholle voi poistaa nesteitä sekä parantaa verenkiertoa, jotta saataisiin pois turvotuksen ja tummien silmänalusten aiheuttama väsynyt katse.
Tummien silmänalusten hoito: 10 takuuvarmaa keinoa
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jotta voisit estää turvotusta ja tummia silmänalusia, on tärkeää pitää elämäntavat terveellisinä. Lisäksi tummien silmänalusten hoito vaatii joitakin hoitotuotteita, jotka voivat olla täysin luonnollisia.

Tummien silmänalusten syynä ovat nesteen kertyminen, hormonaaliset muutokset sekä epäterveelliset tavat. Toisaalta moni ei kiinnitä huomiota silmänympäryksiin hoitaessaan kasvojaan päivittäin.

Vaikka tämä ongelma onkin tavallinen ja harmiton, moni haluaa eroon tummista rinkuloista, sillä ne tekevät ihmisen väsyneen, sairaan ja ikääntyneemmän näköiseksi. On onneksi monia vinkkejä, joilla tummien silmänalusten hoito onnistuu luonnollisesti.

Miksi silmäluomet turpoavat ja tummuvat?

Some figure

Ennen kuin jatkat suosituksiimme, kannattaa perehtyä hiukan tummien silmänalusten ja silmäpussien yleisimpiin syihin. Koska jotkut näistä liittyvät ihmisen elämäntyyliin, ongelmaa voidaan estää jo tottumusten muutoksilla.

Tummuutta ja turvotusta aiheuttavat:

 • läikät liiallisesta melaniinista tai auringolle altistumisesta (hyperpigmentaatio) johtuen
 • äkilliset hormonaaliset muutokset
 • lääkkeet, kuten kortisoni tai vasodilaattorit
 • unenpuute tai yöllä heräily
 • silmien hierominen liian kovaa
 • nesteen kertyminen
 • kilpirauhasen sairaudet, kuten vajaatoiminta
 • ravinteiden puute
 • ennenaikainen ikääntyminen

Tummien silmänalusten hoito

Kosmetiikkateollisuus on kehittänyt lukuisia tuotteita silmänympärysten herkälle iholle. On myös ammattilaisten tekemiä hoitoja, kuten esimerkiksi laser- ja täyteainehoidot.

On toisaalta useita luonnollisiakin keinoja, joissa rahaa ei pala suuria summia. Seuraavat neuvot sopivat kaikkien muiden mahdollisten hoitojen oheen, ja niistä on taatusti hyötyä.

1. Nuku paremmin

Hyvä uni on erittäin tärkeä asia ihon terveyden kannalta. Jos haluat eroon turvotuksesta ja tummista silmänalusista, varmista riittävä unensaanti.

Vinkki:

 • Yritä nukkua 7-8 tuntia yössä keskeytyksettä. Jos tämä on vaikeaa, nauti illalla rentouttavaa hauduketta – saat huomata, että uni on levollisempaa ja nukahdat helpommin.

2. Poista aina meikit

Tämä on perusasia, eli meikit tulee poistaa iltaisin. Vaikka ne ovatkin hyviä päivällä, yöksi kasvoille jätettyinä ne aiheuttavat iho-ongelmia.

Vinkki:

 • Hiero hiukan manteliöljyä ihollesi meikinpoiston helpottamiseksi.

3. Rajoita suolan syöntiäsi

Runsaasti natriumia sisältävä ruokavalio on yksi este luomien turvotuksesta ja tummuudesta eroon pääsemiselle. Tämä johtuu siitä, että natrium aiheuttaa nesteen kertymistä, mikä saa aikaan turvotusta ja huonontaa verenkiertoa.

Vinkki:

 • Käytä suolan sijasta yrttejä ja mausteita, kuten vaikkapa oreganoa, timjamia, laakerinlehteä ja kurkumaa.
 • Tarkista tuotteiden selosteet ja vältä runsaasti natriumia sisältäviä ruokia.

4. Syö vihreitä kasviksia

Vihreät lehtevät kasvikset ovat erittäin hyväksi iholle, sillä ne auttavat optimoimaan hapettumisprosesseja, jotta voisit estää silmäluomiasi turpoamasta. Niiden antioksidantit myös estävät ennenaikaista ikääntymistä.

Vinkki:

 • Lisää näitä kasviksia ruokavalioosi valmistamalla salaatteja tai smoothieita. Nauti niitä raakoina, jotta saisit ravinteet käyttöösi täydellisesti.

5. Lisää vedenjuontia

Vähäinen nesteytys voi johtaa useisiin ihon muutoksiin kasvoilla. Kuivuuden lisäksi tuloksena voi olla kudosten heikentymistä, tummat silmänaluset sekä pienten ryppyjen kehittymistä.

Vinkki:

 • Juo 7-8 lasillista vettä päivän mittaan.
 • Voit myös valmistaa yrtti- ja hedelmähaudukkeita tai mehuja.

6. Nauti sitrushedelmiä

Sitrushedelmät ja muut C-vitamiinin lähteet auttavat lisäämään kollageenin tuotantoa. Tämä aine on ensinnäkin ryppyjen torjuja, mutta se myös pitää silmiä ympäröivän herkän ihon kiinteämpänä.

Vinkki:

 • Nauti arjessa enemmän appelsiineja, greippejä, sitruunoita ja muita sitrushedelmiä.
 • Voit käyttää niitä mehun tai smoothien valmistamiseksi.

7. Käytä aurinkovoidetta

Some figure

Auringon UV-säteiden vaikutus on suuri hyperpigmentaation syy silmien ihon alueella. Se myös heikentää kudoksia sekä aiheuttaa ryppyjä.

Vinkki:

 • Käytä aurinkovoidetta.
 • Lisäsuojaa saadaksesi, käytä aurinkolaseja aina kun on valoisaa.

8. Hiero silmien alueen ihoa

Pieni hieronta sormenpäillä voi poistaa nestettä, mikä vähentää turvotusta ja tummuutta. Tätä hierontaa kannattaa täydentää eteerisellä öljyllä tai voiteella, sillä näin verenkiertoa on helpompi stimuloida.

Vinkki:

 • Laita useampi pisara kookos- tai manteliöljyä silmänympäryksiisi ja hiero ihoa hellävaraisesti sormenpäilläsi.
 • Tee tätä joka ilta ennen nukkumaanmenoa.

9. Käytä kurkkuviipaleita

Kurkku on perinteinen tehotuote, mitä tulee silmäpussien häivyttämiseen. Se on tulehtuneisuutta torjuva ja raikastava kasvis, joka kaunistaa silmien aluetta tehokkaasti. Se myös rauhoittaa sekä vähentää ärsytystä iholla.

Vinkki:

 • Leikkaa useampi viipale kurkkua ja laita nämä sitten jääkaappiin.
 • Kun viipaleet ovat kylmät, laita ne silmillesi ja pidä luomet suljettuina viiden minuutin ajan.

10. Liikunta

Liikunta ei tietenkään välittömästi poista silmäpusseja, mutta säännöllinen liikkuminen edistää hyvää verenkiertoa sekä vähentää turvotusta. Siten se parantaa hapettumista iholla sekä mahdollistaa terveemmän kasvojen ulkonäön.

Vinkki:

Oletko huomannut, että silmäpussisi ovat kasvaneet yhä suuremmiksi? Jos haluat tosissasi eroon tummuudesta ja turvotuksesta, monet nyt antamistamme vinkeistä ovat perusasioita näiden ongelmien karkottamiseksi. Vaikka tilanne ei korjaannukaan yhdessä yössä, pystyt vähitellen palauttamaan kasvoillesi terveen ulkonäön.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Roh, M. R., & Chung, K. Y. (2009). Infraorbital dark circles: Definition, causes, and treatment options. Dermatologic Surgery. https://doi.org/10.1111/j.1524-4725.2009.01213.x

Freitag, F. M., & Cestari, T. F. (2007). What causes dark circles under the eyes? Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2007.00324.x

Friedmann, D. P., & Goldman, M. P. (2015). Dark Circles. Etiology and Management Options. Clinics in Plastic Surgery. https://doi.org/10.1016/j.cps.2014.08.007

 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.