Galleri-verikoe: uusi tapa diagnosoida syöpäkasvain

Galleri-veritestiä käytetään kasvainten varhaiseen havaitsemiseen.Toistaiseksi sillä on Yhdysvaltain hallituksen lupa.
Galleri-verikoe: uusi tapa diagnosoida syöpäkasvain

Viimeisin päivitys: 07 tammikuuta, 2023

Euroopan onkologiayhdistyksen tuoreimmassa kongressissa julkaistut tutkimustulokset loivat uutta toivoa syövän ehkäisyyn ja parantamiseen. PATHFINDER-tutkimuksen seurauksena on kehitetty Galleri-verikoe, jonka avulla voidaan havaita syöpäkasvainten esiasteita.

Tämä merkitsisi valtavia edistysaskeleita syöpien ehkäisyssä ja varhaisessa diagnosoinnissa. Vaikka rinta- ja paksusuolensyövän diagnosointiin on kehitetty tehokkaita tekniikoita, mullistaisi kasvainten havaitseminen verikokeen avulla paradigmaa.

Asiantuntijat ja tiedeyhteisö tunnustavat, että toivo on todellista. Jos tutkimus jatkaa menetelmän vahvistamista, voimme muutaman vuosikymmenen kuluttua pystyä hyödyntämään sitä lääketieteessä.

Tutkimuksen tulokset

PATHFINDER-tutkimus on vähintään 12 kuukauden mittainen tutkimus, johon osallistuu yli 6 000 vapaaehtoista henkilöä. Tavoitteena on testata Galleri-nimisen verikokeen herkkyyttä ja tunnistustehokkuutta.

Mielenkiintoista tässä projektissa on, että se on monikeskuksinen. Toisin sanoen sitä toteutetaan samaan aikaan eri maissa, hyvin erilaisten ihmisten osallistuessa ja tunnettujen terveyslaitosten suojeluksessa. Viimeksi mainittujen joukossa ovat Cleveland Clinic ja Mayo Clinic.

Onkologien kongressissa esitellyt tulokset osoittavat vapaaehtoisia seuranneen ryhmän viime kuukausien aikana keräämät tiedot. Tutkimuksessa testattiin yli 6 600 henkilöä, jotka kaikki olivat yli 50-vuotiaita. Otettujen verinäytteiden perusteella 92 henkilön todettiin sairastavan syöpää. Lisäkokeiden jälkeen vain 35 henkilöllä (92 henkilöstä) todettiin jonkinlainen syöpäsairaus.

Vaikka luvut vaikuttavat pieniltä, ​​mekanismi on itse asiassa lupaava. Syöpää sairastaneilla 35 ihmisellä ei ollut oireita. Verikokeessa havaittiin kasvaimia, jotka ehkä löydettäisiin vasta vuosia myöhemmin.

“Tämän tutkimuksen perustavanlaatuinen merkitys on, että se on ensimmäinen tutkimus, joka on tehty potilailla joilla on kasvaimia, mutta joita ei ole vielä diagnosoitu ja joilla ei aikaisemmin epäilty syöpää.”

~ Mónica Granja, Espanjan lääketieteellisen onkologian seura ~

Galleri-verikoe tehdään syövän havaitsemiseksi.
Verikokeen helppous mahdollistaa sen käytön lähes kaikkialla maailmassa ja kaikille potilaille.

Verikoe, joka havaitsee kasvaimet… mutta miten?

Veressämme on DNA:n paloja ja fragmentteja, jotka solut hylkäävät. Nämä osat ovat peräisin sekä normaalien että pahanlaatuisten solujen aineenvaihduntaprosesseista.

Syöpäsolut tuottavat tiettyjä DNA-fragmentteja. Nämä tunnetaan kasvain-DNA:na. Niiden käyttäytymistä verenkierrossa on jo tutkittu pitkään.

PATHFINDER-tutkimuksen tavoitteena on validoida menetelmiä, jotka tunnistavat kasvain-DNA:n, kun sitä on veressä vain vähän. Tämä johtaisi juuri alkaneiden, mutta jo biokemiallisia oireita aiheuttavien kasvainten varhaiseen diagnoosiin. Nämä varhaiset pahanlaatuiset syöpäsolut eivät kuitenkaan laukaise ilmeisiä fyysisiä oireita.

Nykyaikaisilla laboratoriotekniikoilla Galleri-verikoe vahvistaa tämän kasvain-DNA:n signaalia ja tekee siitä “näkyvämmän” biokemistille. Sen läsnäolo veressä osoittaa, että syöpä on olemassa. Lääkärit tekevät sitten lisäkokeita löytääkseen pahanlaatuisia soluja ja hoitaakseen niitä.

Galleri-verikokeen puutteet

Tehokkaan verikokeen saavuttamiseen on vielä pitkä matka. Muutaman vuoden takaiset tutkimukset potilailla, joilla oli onkologinen diagnoosi, ovat kuitenkin kantaneet hedelmää. Vuodesta 2020 lähtien tiedämme, että Galleri tunnistaa jopa 50 erilaista syöpää.

Yksi suurimmista ongelmista on testin herkkyys sekä luotettavuus. Menetelmää on täydennettävä niin, että sen antamat positiiviset ovat todellisia positiivisia ja negatiiviset hylätään varmasti.

“Testiä on täydennettävä, jotta voimme havaita potilaat, joille on kehittymässä syövän esiaste, ilman, että joudumme tekemään tarpeettomia toimenpiteitä niille, joilla ei ole onkologisia sairauksia.”

~ Mónica Granja ~

Tutkijat itse myönsivät, että positiiviset tulokset olivat liiallisia. Alle puolella analyysissä huomioiduista ihmisistä oli muilla menetelmillä varmistettu syöpä.

“Tämä on uusi tapa tehdä lääketiedettä ja kaikkeen on suhtauduttava varauksella, koska nämä ovat hyvin alustavia tuloksia, eikä niitä valitettavasti voida soveltaa päivittäiseen kliiniseen käytäntöön.”

~ Rafael López, onkologian huippuosaamisen ja laadun säätiön puheenjohtaja ~

Varhaisen havaitsemisen tulee olla tehokasta. Emme voi käyttää menetelmää, joka havaitsee monia vääriä positiivisia tuloksia ja pakottaa ihmiset tekemään tarpeettomia testejä.

Mikä on kasvaimia havaitsevan verikokeen tulevaisuus?

Galleri-veritestiä kasvainten varhaiseen havaitsemiseen tutkitaan edelleen. Toistaiseksi sillä on Yhdysvaltain hallituksen lupa.

Joitakin tuloksia odotetaan suuremmalla osallistujamäärällä, ja pian voimme saada uutisia sen toteuttamisesta yli 100 000 vapaaehtoisella. Suurempi testiryhmä tarkoittaa parempaa tietoa toimenpiteen herkkyydestä ja spesifisyydestä.

Toiveena on löytää verikoe, joka toimii seulontatestinä kasvaimille, joilla ei ole erityistä testiä, koska monet potilaat saapuvat sairaalaan edenneen syövän kanssa jolloin heillä on heikommat mahdollisuudet selviytyä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.