7 erilaista kasvojen puhdistusainetta ja niiden käyttötavat
Markkinoilla on tarjolla monen montaa erilaista kasvojen puhdistusainetta, joiden koostumus sopii jollekin tietylle ihotyypille. Niiden ominaisuuksien ja oikean käytön tunteminen on ratkaisevan tärkeää, jotta niitä voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Näin kasvoista tulee kosteutetut, heleät ja säteilevät.
On tärkeää muistaa, että niiden päätehtävänä on poistaa meikkijäämiä, hikeä, öljyä, kuollutta ihosolukkoa ja muita epäpuhtauksia, jotka kerääntyvät ihon pinnalle. Siksi on tärkeää tietää, miten ne toimivat ja mikä niistä sopii parhaiten jokaisen yksilöllisiin tarpeisiin. Lue lisää!
7 kasvojen puhdistusainetta ja niiden oikea käyttö
Tyypistä riippumatta kasvojenpuhdistusaineilla on ominaisuuksia, joiden ansiosta ne poistavat optimaalisesti ympäristön saasteet, meikin, hien, öljyn, mikro-organismit ja kuolleen ihon.
Kaikki tämä on tehtävä muuttamatta ihon pH-arvoa ja heikentämättä läpäisyestettä. Tästä syystä puhdistusaineiden pH-arvo vaihtelee yleensä 4,5 ja 8 välillä. Ne sisältävät myös aktiivisia pesuaineita, jotka liuottavat öljyjäämiä.
Koska pelkällä vedellä ei ole tätä tehtävää, nämä ominaisuudet tekevät puhdistusaineista hyvän lisän ihon syväpuhdistukseen. Millaisia puhdistusaineita on olemassa ja miten niitä käytetään? Katsotaanpa.
Lue tämäkin: Mitä hyötyä mantelihaposta on iholle?
1. Emulsiot
Emulsio on yksi tunnetuimmista kasvojen puhdistusainetyypeistä. Se tunnetaan myös nimellä kasvomaito tai puhdistusmaito. Näiden tuotteiden päätehtävänä on poistaa iholla olevat lipofiiliset (rasvaiset) ja hydrofiiliset (nestemäiset) aineet. Niitä on saatavana kahdenlaista:
- Kylmävoide: Näissä tuotteissa on korkea vesipitoisuus. Siksi ne haihtuvat iholle levitettäessä ja antavat raikkauden tunteen.
- Haihtuva: Näiden koostumus on öljypohjainen, jossa on steariinihappoa sekä mineraali- ja kasviöljyjä. Ne sisältävät myös kosteuttavia aineita ja trietanoliamiinia.
Oikea tapa käyttää tätä puhdistusainetta on kostuttaa iho ensin haalealla vedellä, sitten puhdistusaine hierotaan hyvin kasvoihin joko vanulapulla tai suoraan käsillä, ja viimeiseksi se poistetaan haalealla vedellä, jotta öljyä ei jää ihoon. Öljyisen pohjan vuoksi sitä ei suositella käytettäväksi sekaiholle tai rasvaiselle iholle.
2. Puhdistusöljyt
Puhdistusöljyt koostuvat luonnollisista öljyistä, vahoista, voista tai muista lipideistä, jotka voivat olla synteettisiä. Koska niissä ei ole vesipohjaa ja ne sisältävät runsaasti öljyä, ne sopivat erinomaisesti kuivalle iholle. Näin ne tukevat ihon kosteutusta ja palautumista.
Näitäkään ei siis suositella sekaiholle ja rasvaiselle iholle. Pienen määrän levittäminen kasvoille riittää. Poista jäämät sen jälkeen haalealla vedellä ja pehmeällä pyyhkeellä. Jos rasvainen tunne jää jäljelle, puhdistusta voidaan täydentää neutraalilla saippualla.
3. Vaahtoavat puhdistusaineet
Vaahtoava puhdistusaine on hyvin kevyt tuote, jonka koostumus on enimmäkseen vesipitoinen. Sen pohjana voi olla tislattu vesi tai hydrolaatit. Vähemmässä määrin se sisältää rasvayhdisteitä, kuten kasviglyseriiniä, pinta-aktiivisia aineita ja luonnollisia säilöntäaineita.
Tämä tuote on hyvin helppokäyttöinen. Säiliötä pumpataan, jotta saadaan vaahtoa käteen tai vanulappuun. Sitten se hierotaan kevyesti kasvoille ja huuhdellaan pois kylmällä vedellä. Koska se on niin ohutta, se sopii erinomaisesti rasvaiselle ja sekaiholle.
4. Geelimäiset puhdistusaineet
Puhdistusgeeleissä on vesipohja, jota on ravittu muun muassa luonnollisilla uutteilla ja hydrolaateilla. Niissä on myös alkoholia, joka ei missään tapauksessa saa ylittää 20 prosenttia koko koostumuksesta. Koostumus on pehmeä, ei kovin rasvainen ja erittäin virkistävä.
Ennen käyttöä kasvot on kostutettava vedellä. Hiero sitten geeliä ihoon sormien avulla. On suositeltavaa hieroa pyörivin liikkein, jotta tuote tunkeutuu hyvin ihoon. Huuhtele lopuksi haalealla tai kylmällä vedellä, jotta kaikki jäämät saadaan poistettua.
5. Kaksivaiheiset puhdistusaineet
Kaksivaiheiset puhdistusaineet tai meikinpoistoaineet tunnistaa heti ulkoapäin, sillä niissä on kaksi väriä, joilla on erilaiset ominaisuudet. Yksi niistä on toisen päällä, ja vaikka ne sekoitetaan, ne erottuvat toisistaan.
Tämä johtuu siitä, että tuote koostuu kahdesta faasista, joista toinen on öljy- ja toinen vesipohjainen. Jälkimmäinen on aina pohjalla ja sisältää pinta-aktiiviset aineosat. Se on ihanteellinen tuote kaikille ihotyypeille, erityisesti sekaiholle.
Sen suosio johtuu siitä, että se auttaa puhdistamaan kaikenlaisen meikin, jopa vedenkestävän meikin.
Ennen käyttöä tuote on ravistettava hyvin, jotta molemmat faasit yhdistyvät mahdollisimman hyvin. Levitä vanulapulla koko kasvoille. Rasvaisten jäämien poistamiseksi sitä voidaan täydentää puhdistusvaahdolla tai -geelillä.
6. Misellivesi
Tämä tuote on saavuttanut suosiota kasvojenpuhdistusaineena osoittamiensa hyötyjen ansiosta. Se koostuu miselleistä ja pinta-aktiivisista aineista, joilla on tehokas kyky poistaa likaa kasvoilta. Tuote voi olla rasva- tai vesipohjainen.
Se sisältää myös supistavia, kosteuttavia ja pehmentäviä aineita. Markkinoilla on saatavilla erilaisia pakkauksia ja tuotemerkkejä. Voit valita sen, jonka ominaisuudet sopivat parhaiten ihosi tarpeisiin.
Laita tuotetta riittävä määrä vanulapulle. Hiero sitä hellävaraisesti koko kasvoillesi. Anna sen vaikuttaa muutaman sekunnin ajan ja hiero ympyränmuotoisilla liikkeillä epäpuhtauksien poistamiseksi.
7. Meikinpoistopyyhkeet
Meikinpoistopyyhkeillä on paikkansa tässä kasvojen puhdistusaineluettelossa. Ne ovat nopea vaihtoehto kasvoille kertyneen meikin, öljyn tai lian poistamiseen.
Niitä ei kuitenkaan tulisi käyttää ensisijaisesti, sillä niitä ei ole suunniteltu syväpuhdistukseen. On suositeltavaa, että niiden käyttöä täydennetään kasvovedellä tai muulla lisäpuhdistuksella.
Mitä kasvojen puhdistusainetta sinä käytät mieluiten?
Tunnet nyt seitsemän kasvojen puhdistusainetyyppiä ja oikean tavan käyttää niitä. Tiedät myös, mitkä niistä sopivat parhaiten ihotyypillesi. Valitse siis se, joka mielestäsi parhaiten auttaa sinua saavuttamaan kasvojen syväpuhdistuksen.
Muista, että ihon puhdistusrutiinia ei pidä unohtaa yhtenäkään päivänä. Iholle jäävä lika ja kosmetiikkajäämät voivat johtaa ihottumiin, kuivuuteen, ennenaikaisiin ryppyihin ja muihin esteettisiin ongelmiin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Azcona, L. (2003) Higiene facial, estética y salud. Farmacia profesional. Vol. 17, Núm. 2, páginas 66-69.
- Face washing 101. (s/f). American Academy of Dermatology. Recuperado el 3 de julio de 2023, de https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/face-washing-101
- Imedio, B. (2017). Nuevas tendencias en dermofarmacia: el agua micelar, análisis de composición y consumo.Universidad Complutense.
-
Mukhopadhyay P. (2011). Cleansers and their role in various dermatological disorders. Indian journal of dermatology, 56(1), 2–6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3088928/
- Sensitive skin compatibility of micellar water. (2017). Journal of the American Academy of Dermatology, 76(6), AB233. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2017.04.904
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.