Logo image
Logo image

Enkefaliitti: oireet, aiheuttajat ja hoito

2 minuuttia
Enkefaliitti aiheuttaa yleensä kuumetta, päänsärkyä ja väsymystä. Se voi myös aiheuttaa kooman ja jopa kuoleman. Se on vakava sairaus, joka vaikuttaa alle 1-vuotiaisiin lapsiin useammin kuin muihin ihmisryhmiin.
Enkefaliitti: oireet, aiheuttajat ja hoito
Viimeisin päivitys: 15 lokakuuta, 2020

Enkefaliitti on aivotulehdus. Se on yleensä virusinfektion aiheuttama, vaikka se voikin johtua myös monista muista syistä. Se on useimmiten infektiosairauden aiheuttama komplikaatio.

Enkefaliitti ei kuitenkaan onneksi ole kovin yleinen sairaus. Tapausten määrä on laskenut merkittävästi viime vuosien aikana laaja-alaisten rokotusten ja virallisten rokoteaikataulujen ansiosta. Tämä sairaus vaikuttaa maailman väestöstä eniten lapsiin. 

Asiantuntijat arvioivat, että jokaisen 100 000 lapsen joukosta tapauksia on 5-10. Suurin osa näistä tapauksista syntyy valitettavasti ensimmäisen elinvuoden aikana. Kyseessä on vaikea tilanne, joka aiheuttaa kuolemanriskin sairaudesta kärsivälle lapselle.

Sairauden aiheuttajat ja oireet voivat olla hämmentäviä, ja sairaus onkin tärkeää havaita varhain vakavien seuraamuksien välttämiseksi. Tästä syystä kerromme tässä artikkelissa tarkemmin siitä, mikä enkefaliitti on, mikä sitä aiheuttaa sekä mitä oireita ja hoitokeinoja siihen kuuluu.

Mikä enkefaliittia aiheuttaa?

Kuten jo mainitsimmekin, enkefaliitti on aivotulehdus. Sillä voi olla useita eri aiheuttajia, vaikka suurin osa tapauksista onkin viruksesta johtuvia. Se voi johtua myös bakteeri-infektiosta.

Kun infektio tapahtuu suoraan avioissa, kutsutaan sitä ensisijaiseksi enkefaliitiksi. On kuitenkin myös mahdollista, että infektio alkaa toisessa kehonosassa ja päätyy sitten siirtymisen avulla vaikuttamaan aivoihin. Sitä kutsutaan sekundaariseksi enkefaliitiksi.

Lapsilla tätä sairautta aiheuttavat virukset ovat useimmiten tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko. Näihin sairauksiin on kuitenkin olemassa rokotteita. Muita aiheuttajia ovat:

  • Herpes-virus: enkefaliittia voivat aiheuttaa herpes simplex, Epstein-Barrin virus tai vesirokko.
  • Vesikauhu: tämä leviää yleensä eläimen pureman välityksellä.
  • Enterovirus: kuten esimerkiksi poliomyeliitti.
  • Bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus: jos sitä ei hoideta oikealla tavalla.
  • Parasiitit.

On tärkeää korostaa sitä, että enkefaliitti itsessään ei ole tartuntatauti. Se on kuitenkin usein tartuntataudin aiheuttama. Se voi olla seurausta myös jostakin toisesta sairaudesta, kuten syövästä. 

Some figure
Enkefaliitin kohteena on aivokudos.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 6 oiretta aivokalvontulehduksesta lapsella

Mitä oireita enkefaliitti aiheuttaa?

Pidäthän mielessä, että suurin osa tapauksista on viruksen aiheuttamia ja ensioireet voivat vaihdella tai olla epämääräisiä. Tyypillisessä tapauksessa ilmenee väsymystä, lihaskipua ja päänsärkyä. Se aiheuttaa yleensä kuumetta.

Kun sairaus etenee, tulee oireista yleensä voimakkaampia. Oireina voi ilmetä sairaskohtauksia, tajunnanmenetystä ja jopa puheongelmia. Monet ihmiset menettävät myös tunnon joissakin kehonosissa.

Vauvojen kohdalla oireiden huomaaminen voi olla hyvin vaikeaa. Lapset osoittavat normaalistikin ärtyneisyyttä ja oksentelua, eivätkä syö kunnolla. Vakavimmissa tapauksissa enkefaliitti voi johtaa koomaan. Enkefaliitti voi johtaa hoitamattomana kuolemaan.

Some figure
Enkefaliitin varhainen diagnoosi voi pelastaa elämän.

Lue myös: Aivolohkot: osien jakautuminen ja toiminnot

Kuinka enkefaliittia voidaan hoitaa?

Sairauden diagnosoimiseksi lääkäreiden täytyy tehdä erilaisia testejä ja tutkimuksia. Ensin täytyy tehdä veri- ja virtsa-analyysit. Tämä mahdollistaa sitten diagnoosin tekemisen sekä mahdollisten aiheuttajien ymmärtämisen.

Lääkärit tekevät yleensä MRI- tai CAT-kuvauksen aivojen tarkkailemiseksi. Joissakin tapauksissa joudutaan tekemään lannepisto. Tässä prosessissa eritetään selkäydinnestettä, joka voi sitten vahvistaa tapauksen laboratorion tekemässä analyysissä.

Enkefaliitin hoidossa on ensimmäisenä tärkeää pitää potilas vakaana ja levossa. Hoitoihin kuuluvat kipulääkkeet, kuten parasetamoli sekä ei-steroidaaliset anti-inflammatoriset lääkkeet (NSAID).

Mitä sinun tulisi tehdä, jos kärsit enkefaliitin oireista?

Vaikka diagnoosin tekeminen onkin vaikeaa lapsella, voivat tietyt merkit antaa sinulle epäilyksen sairaudesta. Aikuisilla näitä merkkejä ovat voimakas päänsärky ja kuume sekä joidenkin kognitiivisten toimintojen muuttuminen.

On olemassa enkefaliittia aiheuttavia viruksia, joihin on tietty hoitokeino. Näin ei kuitenkaan ole aina kaikissa tapauksissa. Onkin hyvin tärkeää, että kun huomaat enkefaliitin oireita, menet heti lääkäriin. Enkefaliitti voi aiheuttaa kuolemanriskin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Meningitis y encefalitis : National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). (n.d.). Retrieved March 12, 2020, from https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/meningitis_y_encefalitis.htm
  • Encefalitis – Enfermedades cerebrales, medulares y nerviosas – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved March 12, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/enfermedades-cerebrales,-medulares-y-nerviosas/infecciones-cerebrales/encefalitis
  • Vizcaíno, María Jesús Guasp, H. Ariño, and J. Dalmau. “Encefalitis autoinmunes.” Revista de neurología 66.2 (2018): 1-6.
  • Rodríguez, Marivis Helena Polania, et al. “Encefalitis viral por herpes virus simple.” An Med (Mex) 61.4 (2016): 296-299.
  • Domínguez-Gil, Marta, et al. “Virología: diagnóstico sindrómico de meningitis y encefalitis.” Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica 38 (2020): 19-23.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.