Eläkeläisten kyberturvallisuus
Mitä on kyberturvallisuus? Kun lapset surffailevat Internetissä ilman valvontaa, he voivat joutua verkkokiusaamisen tai pedofiilien uhriksi. Vaikka tämä on ehkä puhutuin väestöryhmä tässä suhteessa, myös ikääntyneet ihmiset ovat haavoittuvassa asemassa kyberturvallisuuden suhteen.
Tämä johtuu siitä, että on olemassa häikäilemättömiä ihmisiä, jotka käyttävät hyväkseen muita ihmisiä huijatakseen heitä tai varastakseen heidän henkilöllisyytensä. Joten jos olet eläkeläinen tai jos tiedät eläkeläisen, jonka kyberturvallisuus on vaarassa, tässä artikkelissa esittelemme asioita, jotka tulee ottaa huomioon.
Eläkeläisten kyberturvallisuus
Kuten The National Council on Aging (NCOA) -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, on olemassa monia eläkeläisille suunnattuja verkkohuijauksia; siksi meidän tulee ottaa käyttöön tiettyjä varotoimenpiteitä. Mitä ne ovat? Katsotaanpa.
1. Luo vahvoja salasanoja
Useimmat ihmiset valitsevat salasanat syntymäaikansa, kumppaninsa nimen ja suosikkibändin tai supersankarin perusteella. Ne on helppo muistaa, mutta sinusta tulee helppo saalis niille, jotka haluavat saada käsiinsä rahasi ja tietosi.
Voit välttää tämän tarkistamalla tai opettamalla senioreille, kuinka salasananhallintaohjelmat toimivat. Yleisesti ottaen tämä on ohjelma, joka tallentaa käyttäjätunnukset ja salasanat jokaiselle alustalle sekä palvelulle, johon henkilöllä on tili.
Erilaisten salasanojen sijaan sinun tulisi opetella vain yksi, joka on “pääsalasana” ja jolla pääset käyttämään kaikkia muita. Aika helppoa, eikö?
2. Älä jätä salasanojasi näkyville paikoille
Älä laita salasanaasi jääkaapin oveen magneetilla kiinnitetylle paperille tai muistiinpanoihin puhelimessasi tai tietokoneessasi. Omaishoitajat eivät välttämättä ole aina hyviä ihmisiä tai jos kadotat paperin, tiedot varastetaan tai hakkeroidaan laitteiltasi, varkailla on pääsy kaikkialle.
Joten jos haluat kirjoittaa salasanan muistiin, säilytä paperia paikassa, johon vain sinulla ja luottamillasi ihmisillä on pääsy. Pyydä myös jotakuta, johon luotat, opettamaan sinulle asiakirjan salaaminen. Voit tietysti myös oppia tekemään tämän itse; Muista vain, että tämä voi luoda uuden salasanan muiden suojaamiseksi.
3. Älä napsauta linkkejä tai lataa epäilyttäviä asiakirjoja
Sähköpostissa, sosiaalisen median viestissä tai muissa viestisovelluksissa on yleistä saada linkkejä, joissa sinulle luvataan lahjoja tai palkintoja, jos napsautat tai lataat asiakirjan. Tämä on yksi yleisimmistä tietojenkalastelutekniikoista, ja vanhukset ovat ensimmäisten uhrien joukossa.
Siinä mielessä eläkeläisten tulisi olla varovaisia ja välttää napsauttamasta tämäntyyppisiä linkkejä. Ota huomioon seuraavat seikat, jotta voit tunnistaa, että kyseessä on mahdollinen huijaus tai identiteettivarkaus:
- Jos vastaanottajan tai lähettäjän nimi on kirjoitettu väärin. Esimerkiksi pankkilaitoksen nimen väärinkirjoitus paljastaa, että kyseessä on huijaus.
- Jos posti on kiireellinen, siinä pyydetään rahaa tai pyydetään pankkitietojasi.
4. Älä syötä heti tärkeitä tietojasi verkkosivustolle
Nettipankkeihin liittyvissä huijauksissa asiakas ei kirjaudu “viralliselle” sivulle, vaan hänet ohjataan väärennetylle sivulle. Joten kun yrität kirjautua sisään, he saavat käsiinsä tietosi ja pian rahasi. Tämä ei ole painajainen vain eläkeläisille; muista siis alla olevat säännöt:
- Tarkista, että sivun URL-osoitteessa ei ole kirjoitusvirheitä.
- Varmista, että se on https eikä http. Muista kuitenkin, että tähän ja “suojatun yhteyden” riippulukkoon ei voi täysin luottaa.
- Tarkista, että verkkosivustolla on “tietosuojalausunto” ja yhteydenottotiedot.
5. Onko sinulla hyvä ja voimassa oleva virustorjunta?
Ilman virustorjuntaa laitteesi ovat vaarassa joutua häikäilemättömien ihmisten hyökkäyksiin. Tämän vuoksi virustorjuntaohjelman asentaminen on välttämätöntä.
Nämä ohjelmat ovat edenneet pitkälle, ja nyt ne tarjoavat laitteidesi suojaamisen lisäksi muita ominaisuuksia, kuten salasanojen hallintatyökaluja ja tietojenkalastelutyökaluja.
6. Pidä ohjelmat ajan tasalla
Ohjelma, jonka versio on vanhentunut, voi sisältää ongelmia, jotka helpottavat huijareiden pääsyä tietoihin. Tästä syystä sinun tulee aina yrittää saada uusin versio kaikista ohjelmista.
Ja koska tämä voidaan unohtaa, on mahdollista määrittää asetukset niin, että päivitykset suoritetaan automaattisesti. Pyydä apua joltakin perheenjäseneltäsi tai opi tekemään se itse.
On myös viisasta varmistaa, että ohjelma on luotettava ennen sen asentamista, sillä aivan kuten epäilyttävät linkit ja asiakirjat, ne voivat vahingoittaa laitteitasi ja henkilötietojasi.
7. Kirjaudu aina ulos
Avoin istunto tuntemattomalla laitteella on yksi yleisimmistä tavoista menettää tärkeitä tietoja. Muista aina kirjautua ulos muun muassa pankkien ja verkkokauppojen sivuilta.
Tämä ei tietenkään rajoitu vain silloin, kun olet poissa kotoa; sama koskee kotona olevia laitteita.
Mitä muuta senioreiden tulisi pitää mielessä kyberturvallisuudesta?
Edellä mainittujen asioiden lisäksi on olemassa muita toimenpiteitä, jotka voivat auttaa iäkkäitä kyberturvallisuusongelmissa. Ensinnäkin sinun tulee olla erittäin varovainen hyväksyessäsi ystäväpyyntöjä sosiaalisissa verkostoissa. Lisäksi on viisasta omistaa yksityinen profiili ja olla antamatta henkilökohtaisia tietoja kenellekään.
Toinen virhe, joka voi vaarantaa tietosi, on pankkitapahtuman suorittaminen ollessasi julkisessa wifi-verkossa. Tämä sisältää myös ostokset ja jopa pelkän sisäänkirjautumisen.
Julkiset wifi-verkot ovat keino, jota monet identiteettihuijarit käyttävät saadakseen tietosi haltuunsa.
Muista lopuksi, että jos jotain et osaa tehdä tai et ymmärrä, voit aina pyytää apua joko perheenjäseneltä tai henkilöltä, johon luotat. Kyberturvallisuus on otettava vakavasti. Muuten tuloksena voi olla huolimattomuudesta johtuvat huomattavat tappiot.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fan, J. X., & Yu, Z. (2021). Understanding aging and consumer fraud victimization in the Chinese context: A two-stage conceptual approach. Journal of elder abuse & neglect, 33(3), 230–247. https://doi.org/10.1080/08946566.2021.1937428
- How Older Adults Can Improve Their Personal Cyber Security. (Oct 14, 2021). The National Council on Aging (NCOA). Available in https://www.ncoa.org/article/how-older-adults-can-improve-their-personal-cyber-security
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.