Onko turvallista ostaa lääkkeitä verkosta?

Vaikka reseptilääkkeiden ostaminen verkosta on laitonta, tällaisiä petoksia tapahtuu. Verkossa myytäviin lääkkeisiin tulee suhtautua erittäin varauksellisesti.
Onko turvallista ostaa lääkkeitä verkosta?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Monet lääkehoidot vaativat lääkärin reseptiä. Tällaisten lääkkeiden ostaminen netistä on näin ollen laitonta ja myös vaarallista. Useimmat verkosta saatavat lääkkeet ovat väärennöksiä ja voivat olla erittäin vaarallisia terveydelle.

Tästä on tehty tutkimuksia. Arvioiden mukaan väärennetyistä lääkkeistä johtuvien kuolemien määrä vaihtelee kymmenistä tuhansista yli 200 000:een. Virallisten tutkimusten mukaan 50–90 % verkossa myytävistä lääkkeistä on väärennöksiä.

Uusi teknologia ja internet helpottavat ihmisten, ja erityisesti tietyistä vammoista kärsivien ihmisten, elämää yleisesti. Internet ei ainoastaan helpota ja yksinkertaista tiedon etsimistä, vaan mahdollistaa myös monien erilaisten tuotteiden ostamisen kotoa poistumatta.

Verkkomaailma on kuitenkin kaksiteräinen miekka, joka voi olla varomattomille ihmisille erittäin vaarallinen paikka. Esimerkiksi silloin, kun verkosta yritetään ostaa lääkkeitä, joiden myyntiä ja laadunvarmistusta ei laillisesti valvota.

Tämä helpottaa väärennettyjen tai viallisten tuotteiden myyntiä, toisin sanoen petoksia. Ja vaikka lukemat eivät ole täysin selviä, nettibisnes myy terveystuotteita miljoonilla euroilla maailmanlaajuisesti.

Syitä ostaa lääkkeitä verkosta

Reseptilääkkeiden ostaminen netistä on laitonta, paitsi laillisista verkkopalveluita tarjoavista apteekeista. Monissa maissa sääntely puuttuu, ja ihmiset voivat ostaa lääkkeitä verkosta.

Yks syy lääkkeiden ostamiseen internetistä on tietenkin sen helppous: se mahdollistaa tuotteiden hankkimisen häpeilemättä. Moni nolostelee pyytää tiettyjä lääkkeitä apteekeista, sillä muut ihmiset saattavat kuulla henkilökohtaisia asioita. Tästä syystä he tekevät ostokset mieluummin tietokoneen tai älypuhelimen tarjoaman yksityisyyden turvin.

Toisaalta lääkkeiden verkko-osteluun on myös monia muita syitä. Jotkut esimerkiksi lankeavat uskomaan mainoksissa näkemiinsä ihmetuotteisiin. Klassinen petos ovat lääkkeet, jotka takaavat lähes välittömän painonpudotuksen.

Ongelma on siinä, että nämä lääkkeet sisältävät ainesosia, jotka eivät läpäisisi laatu- ja turvallisuustarkastuksia. Lisäksi niiden sivuvaikutukset voivat olla erittäin vakavia.

Toinen syy ostaa lääkkeitä verkosta on mahdollisuus hankkia sellaisia tuotteita, jotka on omassa kotimaassa kielletty. Loogisinta näissä tilanteissa olisi olettaa, että jos lääke ei ole saatavilla markkinoilla, syynä on se, että se ei ole läpäissyt tärkeitä laadunvarmistuksia saadakseen myyntiluvan apteekkeihin.

Moni ostaa lääkkeitä verkosta siksi, että apteekista ostaminen hävettää.

Mitä vaaroja lääkkeiden ostamiseen verkosta liittyy?

Lääkkeiden ostamiseen verkosta liittyy monia vaaroja. Valtaosa lääkkeistä on väärennettyjä ja ne voivat johtaa pahimmassa tapauksessa jopa kuolemaan.

Riskit ja vaarat vaihtelevat siis turhasta rahanmenetyksestä lääkkeiden aiheuttamiin vakaviin haittavaikutuksiin. Näistä vaaroista voidaan mainita seuraavat:

  • Tuotteet voivat olla vanhentuneita tai ne eivät ole läpäisseet asiaankuuluvia laatutarkastuksia.
  • Ne voivat olla väärennöksiä niistä lääkkeistä, joita oli tarkoitus ostaa.
  • Verkossa myytävillä lääkkeillä ei taatusti ole laatutakuuta. Niiden ainesosat tai yhdisteet voivat olla laittomia tai jopa myrkyllisiä.
  • Niissä ei ole etikettejä tai käyttöohjeita.
  • Sivustot eivät välttämättä kunnioita kuluttajien luottamuksellisia tietoja.
  • Ilman lääkärin valvontaa saatamme päätyä syömään lääkkeitä, joilla on haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.
  • Lääkkeiden kuljetus ei välttämättä ole asianmukaista, ja tuotteet saattavat saapua huonossa kunnossa.
Lääkkeitä ei ole turvallista ostaa verkosta.

Lopuksi

Internetin yleistymisen ja suuremman digitaalisen lukutaidon myötä yleiväestö pääsee yhä paremmin ja laajemmin käsiksi tietoon. Iso osa viestinnän esteistä on voitettu.

On kuitenkin olemassa myös se mahdollisuus, että mitä useampi ihminen verkkoon pääsee, sitä suurempi on huijatuksi tulemisen riski. Tästä syystä on tärkeää olla erittäin varovainen ja lisätä verkossa tapahtuvaan lääkkeiden ostamiseen kohdistuvaa valvontaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dahir, C., Hernandorena, C., Chagas, L., Mackern, K., Varela, V., & Alonso, I. (2015). La automedicación: un determinante en el uso racional de medicamentos. Actualización En La Práctica Ambulatoria.
  • De Souza, J. F. R., Marinho, C. L. C., & Guilam, M. C. R. (2008). Consumo de medicamentos e internet: Análise crítica de uma comunidade virtual. Revista Da Associacao Medica Brasileira. https://doi.org/10.1590/S0104-42302008000300015
  • Dutra, V. C. (2010). Análise da venda de medicamentos pela internet: o caso dos inibidores da fosfodiesterase-5 TT – Analysis of the sale of medicines over the internet: the case of phosphodiesterase-5. J Health Inform.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.