Logo image
Logo image

Ehkäise ihokarvojen kasvu sisäänpäin

3 minuuttia
Ihokarvojen sisäänpäinkasvun ehkäisy onnistuu parhaiten, kun et ajele tai vahaa karvoja. Ihmisillä ei ole ihokarvoja vain esteettisistä syistä: ne myös suojaavat ihoa.
Ehkäise ihokarvojen kasvu sisäänpäin
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Sisäänkasvaneet ihokarvat ovat karvoja, jotka on poistettu ja jotka kasvavat takaisin ihon sisäpuolella. Kun näin tapahtuu, aiheuttaa se yleensä hieman kipua ja tulehdusta. Hiustupen kohdalle ilmestyy myös kuhmuja.

Ihokarvojen kasvu sisäänpäin voi tapahtua kelle tahansa, joka poistaa ihokarvat. Sillä ei ole merkitystä poistatko ne höylällä, pinseteillä vai vahalla. Ihokarvojen on tapana kasvaa sisäänpäin silloin, kun karheat ihokarvat poistetaan, kuten miehen partakarvat. Näin ollen, kenellä vain voi olla sisäänkasvaneita ihokarvoja missä vain kohtaa kehoa, josta karvat on poistettu. Niitä voi ilmestyä kasvoille, päänahkaan, kainaloihin, käsivarsiin, intiimialueelle ja jalkoihin.

Vaikka sisäänkasvaneiden ihokarvojen ei ole tapana aiheuttaa terveysriskejä, voivat ne olla melko ärsyttäviä.

Miksi ihokarvat kasvavat sisäänpäin?

Some figure

Hiustupen rakenne vaikuttaa karvojen sisäänpäinkasvuun.

Sisäänkasvaneiden ihokarvojen määrittävä tekijä on itse karvan rakenne ja suunta, mihin päin se kasvaa. Taipuisat hiustupet esimerkiksi saavat karvan menemään helpommin takaisin ihon sisälle sen poistamisen jälkeen.

Kun osa karvoista alkaa taas kasvaa, kasvavat ne ihon sisäpuolella. Jotkut näistä karvoista ovat todella teräviä karvojen ajelun jälkeen. Näin tapahtuu yleensä erityisesti silloin, kun karva on kuiva ajelun aikana.

Lue myös: Näin pääset eroon sisäänkasvaneista karvoista

Paras tapa ehkäistä ihokarvojen kasvu sisäänpäin

Paras tapa ehkäistä ihokarvojen kasvu sisäänpäin on yksinkertaisesti olla poistamatta karvoja. Ihmisillä on karvoja kaikilla kehon alueilla, paitsi jalkapohjissa, kämmenissä ja limakalvoilla. Ne suojaavat ihoa.

Karvat suojaavat kehoa pölyltä, lialta, auringolta ja tuulelta. Niillä on myös merkittävä rooli bakteereita ja mikrobeja vastaan taistelemisessa. Lisäksi ne auttavat eristämään kehon ja säätelemään kehon lämpötilaa.

Some figure

Karvojen poistaminen muuttaa karvojen luonnollista kasvua ja lisää sisäänkasvaneiden ihokarvojen kehittymisen todennäköisyyttä.

Kehossa olevat karvat imevät myös hikeä, jotta se ei aiheuta iholle ärsytystä tai ihottumaa. Ne myös ohjaavat hien uudestaan muille kehon alueille, jotka ovat kuivia tai tarvitsevat sitä enemmän.

Kuten mainitsimme aikaisemmin, karvojen poistaminen vaikuttaa karvojen luonnolliseen kasvuun ja sen välttäminen on paras tapa välttyä sisäänkasvaneilta ihokarvoilta.

Suosittelemme myös lukemaan: 5 luontaishoitoa sisäänkasvaneiden kynsien hoitamiseksi

Muita tapoja ehkäistä ihokarvojen kasvu sisäänpäin

Monet ihmiset eivät kuitenkaan halua lopettaa karvojen poistamista. On myös muita ehkäiseviä toimenpiteitä, vaikka karvat poistettaisiinkin.

Suositelluimpia tapoja vähentää niiden todennäköisyyttä ovat:

  • Säännöllinen kuorinta. Se auttaa ihohuokosia pysymään puhtaina ja kosteuttaa ihoa. Se tekee karvojen poistamisesta myös helpompaa ja antaa tasaisemman lopputuloksen.
  • Hyvä nesteytys. Kun et juo riittävästi vettä, ihosi muuttuu kovemmaksi ja kuivemmaksi. Se vaikeuttaa karvojen ihon läpi tulemista ja oikealla tavalla kasvamista.
  • Ihon valmistelu lämpimällä vedellä ennen karvojen poistamista. Sinun tulisi kosteuttaa ihoa lämpimällä vedellä ennen karvojen poistamista. Se auttaa ihohuokosia avautumaan ja alentaa sisäänkasvaneiden ihokarvojen kehittymisen todennäköisyyttä.
  • Kosteutus. Kannattaa levittää geeliä tai kosteuttavaa voidetta ennen ihokarvojen poistamista. Se kosteuttaa ihoa ja pehmentää karvoja.
  • Oikeanlaisen terän käyttäminen. On parasta olla käyttämättä samaa höylää yli kolme kertaa. Höylä tulee tylsäksi ja voi vahingoittaa ihoa. Ei ole mitään konkreettista todistetta siitä, että mitä enemmän teriä höylässä on, sitä parempi se on. Jokaisen ihmisen pitäisi kokeilla erilaisia höyliä ja päättää mikä on hänelle sopivin vaihtoehto.
  • Oikeanlainen ajelu. Sinun tulisi ajella karvat samaan suuntaan kuin mihin karvat kasvavat. Se ei muuta karvojen luonnollista kasvua niin paljon kuin niiden kasvun vastaiseen suuntaan ajelu.
  • Älä kiristä ihoa. Sinun tulisi vältellä ihon kiristämistä ihokarvojen poistamisen aikana. Se saa karvat vetäytymään ja kasvamaan sisäänpäin, kun iho löystyy.
  • Oikeanlainen puhdistus. Huuhtele terä karvojen ajelun jälkeen. Huuhtele myös hyvin alueet, joilta poistit ihokarvat ja lisää sitten kosteusvoidetta alueelle.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vellos encarnados. Mayoclinic, en línea: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/ingrown-hair/symptoms-causes/syc-20373893.
  • Porriño, ML, Sánchez, J, Almodóvar, A, García, JM, Arias, S, & Carriel, V. (2014). El folículo piloso: una importante fuente celular en ingeniería tisular. Revista argentina de dermatología95(1), 38-46. Recuperado en 11 de julio de 2020, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2014000100008&lng=es&tlng=es.
  • Pelos encarnados en la barba (Pseudofoliculitis de la barba). 2019. Merck and Co., Inc., Kenilworth, NJ, USA. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/breve-informaci%C3%B3n-trastornos-de-la-piel/trastornos-del-pelo/pelos-encarnados-en-la-barba.
  • Khanna, N., Chandramohan, K., Khaitan, BK y Singh, MK (2013). Foliculitis posterior a la depilación: una evaluación clínico-patológica. Revista Internacional de Dermatología, 53 (7), 849–854. https://doi.org/10.1111/ijd.12056.
  • Larissa Hirsch, MD (2019). La piel, el cabello y las uñas. The Nemours Foundation. https://www.nemours.org/welcome.html?utm_source=khreview&utm_medium=nem&utm_campaign=larissa-hirsch.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.