Logo image
Logo image

Onko digestiivien nauttiminen suositeltavaa?

2 minuuttia
Vaikka digestiivien juomisen uskotaankin yleisesti ottaen olevan hyödyllistä, kerromme sinulle tässä artikkelissa, miksi niiden nauttiminen ei ole hyvä idea raskaan aterian jälkeen.
Onko digestiivien nauttiminen suositeltavaa?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Digestiiveillä on kyky tehdä ruoansulatuksesta kevyempää ja parantaa ruoansulatusprosessia. Tämä kyky perustuu alkoholin oletettuun voimaan stimuloida mahalaukun eritystä.

Tälle ei kuitenkaan ole mitään tieteellistä näyttöä. Mitkään tutkimukset eivät osoita alkoholin hyödyllisyyttä ruoansulatusprosessin aikana. Suosituimpia juomia ovat muun muassa pacharan-likööri, orujo, yrttitisle sekä kahvilikööri.

Alkoholi ei ole koskaan suositeltavaa

Alkoholijuomat tuntuvat yleensä armollisilta raskaan ja runsaan aterian jälkeen. Perinteisistä uskomuksista huolimatta alkoholijuomilla ei  kuitenkaan ole mitään hyödyllistä vaikutusta terveyteen.

Viineillä ja digestiiveillä ei ole kykyä parantaa mitään elimistön luonnollista prosessia, eikä niillä ole antioksidanttisia ominaisuuksia. Päinvastoin, jatkuvalla alkoholijuomien kulutuksella on terveydelle haitallinen vaikutus.

Alkoholin kulutus rasittaa maksaa, joka on aineenvaihdunnasta vastuussa oleva elin. Se lisää myös riskiä kärsiä suun tai ruoansulatuskanavan syövästä. Alkoholin kulutus liittyy myös muiden syöpäsairauksien ja vaikeiden tautien kehitykseen.

Tärkeästä kulttuurillisesta taustasta huolimatta alkoholijuomia nauttiessa tulee olla tietoinen siitä, että mitkään alkoholimuunnelmat eivät hyödytä kehoa millään tavalla. Maailman terveysjärjestö on laittanut alkoholin haitallisten aineiden listalle. Sitä tulisikin siis pitää sellaisena. Alkoholin nauttimista on paras vältellä tai tehdä niin satunnaisesti ja hallitusti. Alkoholijuomien juominen päivittäin, jopa pienissä määrin, on vakava terveysriski keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Some figure
Ei ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että digestiivien nauttiminen parantaisi ruoansulatuskanavan toimintaa.

Lue myös: Punaisen lihan yhteys syövän syntyyn

Ruoansulatusta parantavat ruoat

Tietyillä ruoilla on kyllä kyky parantaa ruoansulatusta tai keventää sitä. Yksi tällaisista ruoista on esimerkiksi ananas, joka sisältää bromelaiinia. Tämä entsyymi on vastuussa proteiinin hajoamisesta ja sen imeytymisen parantamisesta. Ananaksella on myös diureettinen vaikutus, mikä auttaa vähentämään nesteen kerääntymistä kehoon.

Kuitua ja vettä runsaasti sisältävät ruoat auttavat myös parantamaan ruoansulatusta. Ne stimuloivat suoliston supistusliikettä. Hedelmien syöminen on siis hyvä tapa päättää ateria, varsinkin jos on kyse raskaasta ateriasta. On myös tiettyjä tehokkaita lääkehoitoja, jotka lievittävät ja ehkäisevät tällaisten tilanteiden syntymistä.

On tärkeää vältellä raskaita aterioita

Yksi ravitsemuksen kultaisista säännöistä on vältellä tarpeellisen määrän ylittävää syömistä. Suurten aterioiden vältteleminen on siis usein parempi vaihtoehto kuin ruoansulatusta helpottavien ruokien syöminen aterioiden kehoon aiheuttaman vaikutuksen vähentämiseksi.

Liian rasvaiset ruoat hidastavat ruoansulatusprosessia. Kannattaa siis varmistaa, että ateriat sisältävät vihanneksia. Niihin tulee lisätä myös proteiinia, mielellään grillattuna tai uunissa paistettuna. Voit myös tarvittaessa lisätä monimutkaisia hiilihydraatteja.

On tärkeää vältellä kastikkeita sekä prosessoitujen, paistettujen ja leivitettyjen ruokien syömistä. Tällaiset ruoat hidastavat ja pahentavat ruoansulatusta ja niillä on huonot ravintoarvot.

Tuoreen ruoan syöminen parantaa ruoansulatusta ja ruokavaliota yleisesti ottaen. Aterioiden yhteydessä tulee myös nauttia vettä. Hiilihappopitoiset juomat voivat aiheuttaa epämukavaa turvotuksen tunnetta, joka voi estää ruoansulatusprosessia.

Some figure
Vaikka digestiivien nauttiminen on laajalti hyväksytty tapa väestön keskuudessa, ei digestiiveistä ole mitään hyötyä keholle.

Lue myös: Onko alkoholin juominen lopetettava, jotta laihtuu?

Digestiivien nauttiminen raskaan aterian päätteeksi: yhteenveto

Alkoholijuomien nauttiminen ei ole hyvä ajatus, olivat ne sitten digestiivejä tai eivät. Meidän tulisi yleensäkin vältellä raskaiden ja rasvaisten ruokien syömistä, mutta jos niitä silloin tällöin tulee syötyä, alkoholista on kuitenkin paras kieltäytyä.

Tällaisten juomien säännöllinen kulutus vaikuttaa terveyteen ja lisää vaikeiden sairauksien riskiä. Ne eivät myöskään paranna ruoansulatusprosessia.

On paljon parempi vaihtoehto syödä hedelmä raskaiden aterioiden jälkeen. Ananas voi auttaa pilkkomaan proteiinin ja yhteyttämään sen ohutsuoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Braillon A., Alcohol: cardiovascular disease and cancer. J Am Coll Cardiol, 2018. 71 (5): 582-583.
  • Maurel DB., Boisseau N., Benhamou CL., Jaffre C., Alcohol and bone: review o dose effects and mechanisms. Osteoporos Int, 2012. 23 (1): 1-6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.