Logo image
Logo image

Diabeteksella ja uniongelmilla on usein yhteys

3 minuuttia
Diabeteksella ja uniongelmilla on usein yhteys
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Tiesitkö, että uniongelmien ja unenpuutteen taustalla voivat olla heilahtelut verensokeritasoissa? Diabetes ja uniongelmat liittyvät toisiinsa.

Tämä on epäilemättä ongelma, josta ei keskustella laajasti. Se kuitenkin vaikuttaa isoon osaan väestöstä, joka kärsii diabeteksesta.

Unihäiriöt ovat tavallisia tyypin 2 diabetesta sairastavilla ja ne ilmenevät yleensä useilla eri tavoilla. Ne voivat vaihdella klassisista levottomista jaloista uniapneaan tai lisääntyneeseen yölliseen virtsaamistarpeeseen.

Kaikki nämä tekijät johtavat huonoihin yöuniin, väsymykseen päivällä ja jopa itse diabeteksen pahenemiseen.

Onkin näin ollen tarpeen pitää mielessä tällaiset ongelmat ja oireet, jotta niistä voi tarvittaessa kysyä lääkäriltä. Tällaisten yöllisten häiriöiden hoitaminen saattaa olla helpompaa kuin luulet.

Alla kerromme tästä kaiken tarpeellisen.

Diabetes ja uniongelmat: millainen yhteys niillä on?

Some figure

Kuten jo tiedämme, diabetes on sairaus, jossa elimistöllä on vaikeuksia tuottaa riittävästi insuliinia itse. Tämä johtaa verensokeripiikkeihin, jotka ovat erittäin vaarallisia.

Tyypin 1 diabeteksessa haima ei pysty tuottamaan insuliinia. Tyypin 2 diabeteksessa elimistö sen sijaan pystyy tuottamaan sitä, mutta ei optimaalisesti.

Mielenkiintoista kyllä, tyypin 2 diabetesta sairastavilla on taipumusta suurempiin uniongelmiin, johtuen pääosin näistä heittelyistä verensokeritasoissa.

Katsotaan seuraavaksi, millaisia ongelmia siitä yleensä syntyy ja mistä ne johtuvat.

Liiallinen virtsaamistarve yöaikaan

Diabetes ja uniongelmat liittyvät toisiinsa useilla eri tavoilla, mutta yleisin on se, että henkilön tarvitsee nousta ylös 2-3 kertaa yössä mennäkseen vessaan tai juodakseen vettä. Korkeat verensokeritasot lisäävät virtsaamistarvetta.

Kun verensokeri on elimistössä koholla, se tavallisesti ottaa vettä kudoksista. Tämä saa aikaan janontunteen, joten ihmisen tarvitsee juoda. Yhden tai parin vesilasillisen juominen yöllä aiheuttaa suurempaa tarvetta käydä vessassa. Tämä on noidankehä!

Ei pidä myöskään unohtaa, että matalaan verensokeriin liittyy huonovointisuutta, huimausta ja hikoilua. Tämäkin vaikuttaa unen laatuun.

Uniapnea

Some figure

Uniapnea on tavallisesti hyvin yleinen ongelma diabetesta sairastavilla ihmisillä. Se johtuu kuitenkin yleensä ylipainosta. On tavallista, että tyypin 2 diabeteksesta kärsivät ovat liikalihavia. Liikalihavuus aiheuttaa enemmän painetta rintaan ja rajoittaa näin ilman kulkua yöllä hengityksen aikana.

Kuorsaaminen ei ole aina harmitonta. Tämä on tehtävä selväksi. Diabetes ja uniongelmat liittyvät toisiinsa, joten on muistettava, että kuka tahansa kuorsaaja voi kärsiä vakavammista terveysongelmista.

Älä unohda, että uniapnea merkitsee hengityskatkoksia. Näin ollen silloin, kun kuorsaaminen on toistuvaa, henkilö kärsii veren alentuneesta happipitoisuudesta.

Levottomat jalat -oireyhtymä

Meidän voi olla vaikeaa nähdä yhteyttä levottomat jalat -oireyhtymän ja diabeteksen välillä. Mutta niiden välinen yhteys on tiiviimpi kuin saatat kuvitella.

Tällä yöaikaan esiintyvällä häiriöllä on useita mahdollisia syitä, mukaan lukien raudanpuute, korkea verensokeritaso ja munuaisongelmat. Riski kärsiä levottomien jalkojen oireyhtymästä kasvaa myös tupakoijilla.

On erittäin tärkeää käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa. Joskus jokin niinkin tavallinen ongelma kuin pieni anemia voi pahentaa diabetekseen liittyviä ongelmia kehittämällä tämän oireyhtymän.

Kuinka hoitaa diabetes ja uniongelmat?

Some figure

Katso, kuinka voit parantaa unitottumuksiasi näiden helppojen ohjeiden avulla.

Ruokavalio

  • Unen laadun parantamiseksi ja yöllisten vessareissujen välttämiseksi kannattaa juoda vähemmän nesteitä ennen nukkumaanmenoa.
  • Vältä piristäviä juomia, kuten kofeiinia sekä tiettyjä smoothieita ja haudukkeita.

Liikuntaa iltapäivällä

  • Säännöllinen liikunta parantaa unen laatua.

Vältä elektronisia laitteita

  • Kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa on hyvä olla käyttämättä kännykkää, läppäriä, tablettia jne.
  • Nämä laitteet aktivoivat liiaksi aivoja ja vaikuttavat näin unen laatuun.

Aikataulut ovat hyviä

On välttämätöntä pyrkiä noudattamaan samaa aikataulua mahdollisimman paljon: syö samoihin aikoihin, mene nukkumaan samaan aikaan jne.

Näiden ohjeiden ja rutiinien avulla mukautamme paremmin vuorokausirytmiämme ja tällä tavoin parannamme terveyttämme ja unemme laatua huomattavasti.

Säännölliset lääkärintarkastukset

Koska diabetes ja uniongelmat liittyvät läheisesti toisiinsa, ei ole koskaan pahitteeksi muistaa, miten tärkeää on kysyä lääkäriltä mistä tahansa asiasta, ongelmasta tai kokemastasi oireesta.

Älä myöskään unohda noita tärkeitä säännöllisiä tarkastuksia diabeteksen seuraamiseksi ja myös painon, mahdollisten ravintoainepuutosten, sydämen terveyden jne. tarkastamiseksi.

Kaikki nämä tekijät liittyvät myös uneen, joten yritä parantaa elämänlaatuasi. Pidä itsestäsi huolta, jotta diabetes ei vaikuta elämänlaatuusi. Se kannattaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.