Logo image
Logo image

Copaiba-öljy: käyttötavat, hyödyt ja käytön esteet

4 minuuttia
Copaiba-öljyä on käytetty kansanlääkinnässä sen kipua ja tulehdusta lievittävien sekä antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi. Haluatko tietää lisää sen hyödyistä?
Copaiba-öljy: käyttötavat, hyödyt ja käytön esteet
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Daniela Andarcia
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Copaiba eli Copaifera officinalis on puu, joka kasvaa Amazonin jokialueella ja voi yltää jopa 20 metrin korkeuteen. Puu tunnetaan erityisesti siitä, että sen hartsista voidaan valmistaa copaiba-öljyä. Hartsi saadaan poraamalla reikä runkoon ja valuttamalla se putken kautta ulos. Haluatko tietää, mihin kaikkeen copaiba-öljy sopii? Jatka lukemista!

Copaiba-puun hartsia on käytetty jo muinaisista ajoista asti lääkitseviin tarkoituksiin, sillä puun kasvuseudulla elävät asukkaat ovat liittäneet siihen useita hyviä ominaisuuksia. Sen uskotaan lievittävän kipua, ehkäisevän tulehduksia ja nopeuttavan paranemista.

Mitä copaiba-öljy on?

Copaiba-öljyä saadaan samannimisten puiden hartsista. Koska sitä muodostuu puussa luontaisesti, runkoon tehdään vain haava, sisältö suodatetaan ulos ja käsitellään makeantuoksuiseksi öljyksi.

Historia kertoo, että tätä palsamia hyödynsivät ensimmäiseksi Amazonin jokialueella elävät alkuperäisasukkaat. Tällä seudulla sijaitsevat esimerkiksi Brasilia, Kolumbia, Peru ja Venezuela. Koska palsami oli hyödyllinen lukuisten vaivojen hoidossa, se saapui Eurooppaan 1600-luvulla.

Nykyään tätä öljyä näkee muun muassa lukuisten kauneudenhoitotuotteiden ainesosalistalla. Sekä sen hartsia että öljyä käytetään luonnollisissa lääkevalmisteissa, kuten diureeteissa ja yskänlääkkeissä.

Tärkeät komponentit:

 • Kopaeeni eli α-kopaeeni
 • Kadineeni eli δ-kadineeni
 • Γ-kadineeni
 • Sedroli
Some figure
Copaiba-öljyä on käytetty muinaisista ajoista asti kosmeettisiin ja lääkitseviin tarkoituksiin.

Lue myös: Eteerisiä öljyjä diabeetikoiden neuropatiaan

Copaiba-öljyn tärkeimmät käyttötavat ja hyödyt

Kansanlääkinnässä tätä öljyä on käytetty myös lemmenrohtona. Alla tarkastelemme sen hyötyjä tieteen mukaan.

1. Tulehduksenvastainen vaikutus

Krooninen inflammaatio on useiden sairauksien syy. Copaiba-öljyllä on merkittäviä tulehduksenvastaisia vaikutuksia.

MS-taudista kärsivillä jyrsijöillä tehdyssä tutkimuksessa tämä ainesosa auttoi vähentämään inflammaatioon liittyvien molekyylien tuotantoa. Lisäksi se auttoi estämään oksidatiiviseen stressiin liittyvien vapaiden radikaalien toimintaa.

Toinen tutkimus, joka tehtiin kielivauriosta kärsivillä rotilla, osoitti, että hartsiöljy auttoi vähentämään tulehdusta aiheuttavien immuunisolujen määrää.

Koliitista kärsivillä rotilla tehdyssä tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että tämä tuote kykenee vähentämään inflammaatiota, vaikka se ei vaikutakaan suolen vaurioihin. Toistaiseksi tarvitaan lisää tutkimuksia näiden vaikutusten vahvistamiseksi ihmisillä.

2. Antimikrobinen vaikutus

International Journal of Pharmaceutical Compounding -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että copaiba-öljy estää bakteerien kasvua jopa pieninä pitoisuuksina. Tutkimuksessa tarkasteltiin öljyn vaikutuksia Staphylococcus aureus -bakteereihin, jotka aiheuttavat ihotulehduksia ja haavoja.

Sen sijaan The Open Dentistry Journal -lehden tutkimuksessa selvisi, että tästä öljystä valmistettu geeli torjui kaikkia hampaissa olevia streptokokkibakteerilajeja. Näiden ominaisuuksien varmistamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia.

3. Copaiba-öljy lievittää kipua

Complementary Therapies in Clinical Practice -julkaisun tutkimus osoitti, että hieronta copaiba-öljyn ja Deep Blue -valmisteen seoksella saattaa olla tehokkaampi niveltulehduksen aiheuttaman kivun lievittämisessä kuin hieronta kookosöljyllä. Se saattaa lisätä myös sormivoimaa ja -näppäryyttä.

4. Voi torjua leishmaniaasia

Leishmaniaasi on Leishmania-loisen aiheuttama infektio, joka leviää tartunnan saaneen Phlebotomus-suvun hietakärpäsen puremasta. Ihoinfektioissa ilmenee yleensä leesioita ja haavaumia.

Ihon leishmaniaasia sairastavilla rotilla tehty tutkimus kuitenkin havaitsi, että oraalinen ja paikallinen hoito copaiba-öljyllä auttoi vähentämään iholeesioita. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että se kykenee tuhoamaan Leishmania-loisten solukalvoja.

5. Copaiba-öljy auttaa parantamaan akneihoa

Tulehduksen vastaisten ja antimikrobisten ominaisuuksiensa vuoksi tämä öljy näyttäisi myös olevan apu akneen. Alternative Medicine Review -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa osallistujien akne parani huomattavasti niillä alueilla, joita hoidettiin 1-prosenttisella eteerisellä copaiba-öljyvalmisteella.

Ihmisten omiin kokemuksiin pohjautuva tieto taas viittaa siihen, että se auttaa myös vaalentamaan ihoa. Tämä onnistuu lisäämällä tippa copaiban eteeristä öljyä kasvorasvaan tai -veteen.

6. Auttaa hoitamaan maksaa

Acta Cirúrgica Brasileira -julkaisun tutkimuksen mukaan copaiba-öljy kykenee vähentämään yleisten särkylääkkeiden, kuten asetaminofeenin (parasetamoli), aiheuttamia maksavaurioita. Tutkijat havaitsivat, että näitä vaikutuksia ilmenee silloin kun öljyä käytetään ehkäisevästi, eli ennen särkylääkkeen ottoa.

Jos öljyä käytetään lääkkeenoton jälkeen, sen vaikutukset eivät ole yhtä hyvät. Sitä vastoin maksan bilirubiinitasot nousevat. Näiden vaikutusten vahvistamiseksi tarvitaan lisää tutkimuksia.

7. Copaiba-öljy toimii särkylääkkeenä

Yksi tämän luonnollisen tuotteen perinteisistä käyttötavoista liittyy stressinlievitykseen. Siihen on liitetty erityisesti rauhoittavia ominaisuuksia, varsinkin kun sitä käytetään hieronnassa. Se sopii ihanteellisesti rentoutumiseen raskaan päivän jälkeen tai ennen nukkumaanmenoa.

Some figure
Copaiba-öljy saattaa auttaa lievittämään lihaskireyttä hieronnan kautta.

Copaiba-öljy: riskit ja varoitukset

Copaiba-öljyä pidetään turvallisena, kunhan sitä käytetään pieninä määrinä. International Journal of Molecular Sciences -lehden tutkimuksessa havaittiin, että suurten määrien nieleminen voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan ongelmia, kuten pahoinvointia, oksentelua ja ripulia.

Öljyä ei tulisi niellä suoraan, ja sen iholle levittämisessäkin tulisi olla varovainen. Eteeriset öljyt tulevat yleisesti ottaen hyvin väkevinä pitoisuuksina, joten ne tulee laimentaa.

On myös suositeltavaa tehdä testi mahdollisten haittavaikutusten varalta. Tee tämä levittämällä iholle hieman laimennettua öljyä ja antamalla sen vaikuttaa vähintään 24 tuntia. Jos reaktiota ei ilmene, voit katsoa sen turvalliseksi.

Jos käytät tätä öljyä aromaterapiassa, vältä tekemästä niin lasten, lemmikkieläinten tai raskaana olevien naisten läheisyydessä, sillä jotkut eteeriset öljyt voivat vaikuttaa heihin haitallisesti.

Asiantuntijat uskovat, että litiumilla saattaa olla haitallinen yhteisvaikutus copaiba-öljyn kanssa. Tästä syystä niiden, jotka käyttävät tai ovat käyttäneet litiumia tai jotain litiumia sisältävää lääkettä, tulee kysyä asiasta lääkäriltä.

Kuinka voin käyttää copaiba-öljyä?

Copaiba-öljyä lisätään tavallisesti ruokiin ja juomiin pieninä määrinä niiden tuoksun parantamiseksi. Siitä on usein apua myös paikallisena hoitona tulehduksen, kivun ja arpien vähentämisessä.

Jälkimmäisissä tapauksissa se tulisi sekoittaa johonkin pohjaöljyyn, kuten avokado-, manteli- tai kookosöljyyn. Laita vain 3–5 tippaa copaiban eteeristä öljyä 30 milliin pohjaöljyä. Sitä voi käyttää hauteena, hieronnassa tai voiteena.

Tutustu myös: Eteerisen oreganoöljyn hyödyt flunssan hoidossa

Copaiba-öljy: tulehduksen ja kivun luonnollinen lievittäjä

Copaiba, tieteelliseltä nimeltään Copaifera officinalis, on Amazonin jokialueen kotoperäinen puulaji, jonka hartsista valmistetaan copaiba-öljyä.

Ihmisten omiin kokemuksiin pohjautuva näyttö ja eräät tutkimukset osoittavat, että sillä on tulehduksenvastaisia, kipua lievittäviä ja antimikrobisia vaikutuksia. Näiden vaikutusten todentamiseksi tarvitaan kuitenkin enemmän tutkimuksia.

Toistaiseksi sitä tulisi käyttää vain tapauskohtaisesti tiettyjen pikkuvaivojen lievitykseen. Se ei korvaa lääkkeitä ja sitä tulisi käyttää varoen, erityisesti jos olet raskaana, imetät tai sinulla on jokin sairaus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • da Silva AG, Puziol Pde F, Leitao RN, Gomes TR, Scherer R, Martins ML, Cavalcanti AS, Cavalcanti LC. Application of the essential oil from copaiba (Copaifera langsdori Desf.) for acne vulgaris: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Altern Med Rev. 2012 Mar;17(1):69-75. PMID: 22502624.
 • Dias, D. S., Fontes, L. B., Crotti, A. E., Aarestrup, B. J., Aarestrup, F. M., da Silva Filho, A. A., & Corrêa, J. O. (2014). Copaiba oil suppresses inflammatory cytokines in splenocytes of C57Bl/6 mice induced with experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE). Molecules (Basel, Switzerland), 19(8), 12814–12826. https://doi.org/10.3390/molecules190812814
 • Teixeira, F. B., de Brito Silva, R., Lameira, O. A., Webber, L. P., D’Almeida Couto, R. S., Martins, M. D., & Lima, R. R. (2017). Copaiba oil-resin (Copaifera reticulata Ducke) modulates the inflammation in a model of injury to rats’ tongues. BMC complementary and alternative medicine, 17(1), 313. https://doi.org/10.1186/s12906-017-1820-2
 • Barbosa, M., Vicentini, F. A., Castro-Ghizoni, C. V., Lameira, O. A., Sa-Nakanishi, A. B., Bracht, L., Peralta, R. M., Natali, M., Bracht, A., & Comar, J. F. (2018). Copaiba Oil Decreases Oxidative Stress and Inflammation But not Colon Damage in Rats with TNBS-Induced Colitis. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets, 18(3), 268–280. https://doi.org/10.2174/1871530318666180215102029
 • Guimarães, A. L., Cunha, E. A., Matias, F. O., Garcia, P. G., Danopoulos, P., Swikidisa, R., Pinheiro, V. A., & Nogueira, R. J. (2016). Antimicrobial Activity of Copaiba (Copaifera officinalis) and Pracaxi (Pentaclethra macroloba) Oils against Staphylococcus Aureus: Importance in Compounding for Wound Care. International journal of pharmaceutical compounding, 20(1), 58–62.
 • Simões, C. A., Conde, N. C., Venâncio, G. N., Milério, P. S., Bandeira, M. F., & da Veiga Júnior, V. F. (2016). Antibacterial Activity of Copaiba Oil Gel on Dental Biofilm. The open dentistry journal, 10, 188–195. https://doi.org/10.2174/1874210601610010188
 • Bahr, T., Allred, K., Martinez, D., Rodriguez, D., & Winterton, P. (2018). Effects of a massage-like essential oil application procedure using Copaiba and Deep Blue oils in individuals with hand arthritis. Complementary therapies in clinical practice, 33, 170–176. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2018.10.004
 • dos Santos, A. O., Costa, M. A., Ueda-Nakamura, T., Dias-Filho, B. P., da Veiga-Júnior, V. F., de Souza Lima, M. M., & Nakamura, C. V. (2011). Leishmania amazonensis: effects of oral treatment with copaiba oil in mice. Experimental parasitology, 129(2), 145–151. https://doi.org/10.1016/j.exppara.2011.06.016
 • da Silva, A. G., Puziol, P., Leitao, R. N., Gomes, T. R., Scherer, R., Martins, M. L., Cavalcanti, A. S., & Cavalcanti, L. C. (2012). Application of the essential oil from copaiba (Copaifera langsdori Desf.) for acne vulgaris: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic, 17(1), 69–75.
 • Teixeira, R. K., Yamaki, V. N., Yasojima, E. Y., & Brito, M. V. (2013). Effect of copaiba oil in hepatic damage induced by acetaminophen in rats. Acta cirurgica brasileira, 28(7), 526–530. https://doi.org/10.1590/s0102-86502013000700008
 • da Trindade, R., da Silva, J. K., & Setzer, W. N. (2018). Copaifera of the Neotropics: A Review of the Phytochemistry and Pharmacology. International journal of molecular sciences, 19(5), 1511. https://doi.org/10.3390/ijms19051511

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.