Carobjauheen ominaisuudet ja terveyshyödyt

Carobjauhe auttaa alentamaan kolesterolia, monien muiden terveyshyötyjen lisäksi. Se on myös vähärasvaista, mistä on apua painonhallinnassa. Lue carobjauheesta lisää alta!
Carobjauheen ominaisuudet ja terveyshyödyt
Maria Patricia Pinero Corredor

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Carobjauhe on palkokasvista saatavaa jauhetta. Ravinteikkuutensa ja terveellisyytensä vuoksi sitä käytetään usein kaakaon korvikkeena monissa resepteissä, kuten kakuissa, kekseissä ja juomissa. Joko tunnet carobjauheen mielenkiintoiset ominaisuudet? Tutustu niihin tässä artikkelissa!

Mitä carob on?

Carob eli Ceratonia siliqua on Välimeren seudulta kotoisin oleva ainavihanta puu (tunnetaan myös johanneksenleipäpuuna), joka kuuluu hernekasveihin. Tästä syystä siinä kasvaa noin 10-20 cm:n pituisia siemeniä sisältäviä palkoja. Kypsyttyään myöhäiskesällä nämä palot muuttuvat ruskeiksi ja makeiksi.

Carobjauhetta valmistetaan poistamalla palkojen sisältä siemenet ja kuivattamalla ne. Tämän jälkeen siemenet paahdetaan ja jauhetaan hienoksi jauheeksi. Tätä jauhetta voi sitten käyttää ruoanlaitossa tai lisätä vaikka smoothieihin ja jogurttiin.

Carobjauheen ominaisuudet ja ravintoarvo

Carobjauhetta saadaan palkojen sisältämistä siemenistä

Carobissa on paljon hiilihydraatteja ja ravintokuitua. Siitä saa lisäksi proteiinia ja terveellisiä rasvoja.

Carobjauheessa on runsaasti hiilihydraatteja ja noin 40-50 % sokeria, pääosin sukroosia, glukoosia, maltoosia ja fruktoosia. Carobin kuitupitoisuudesta johtuen nämä sokerit kuitenkin imeytyvät normaalia hitaammin. Lisäksi carobissa on paljon vähemmän sokeria kuin kaakaossa.

Carobissa on paljon myös proteiinia. Lisäksi se on vähärasvaista ja sen sisältämä rasva on hyvää, kuten linoneelihappoa ja oleiinihappoa. Carobjauhe sisältää myös B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia ja kaliumia.

Carobjauhe on ruskeaa ja sillä on luontaisesti makea ja hyvin omintakeinen maku. Yhdistämällä carobjauheen kanelin, vaniljauutteen tai sitruunankuoren kanssa siitä voi valmistaa herkullisia ja terveellisiä jälkiruokia.

Carobjauheen ominaisuudet terveydelle

Carobjauhe on hyvin vähärasvaista, kun taas kaakaossa on runsaasti sydämen terveydelle haitallista tyydyttynyttä rasvaa. Monet carobjauheen syömisen hyödyistä liittyvät sen sisältämään liukenevaan kuituun. Tällainen kuitu auttaa säätelemään suolen toimintaa ja alentamaan merkittävästi veren kolesterolia. Se on lisäksi gluteenitonta, joten se sopii myös keliakiaa ja gluteeni-intoleranssia sairastaville ihmisille.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Diabeetikoille sopivia reseptejä

Carobjauheen suurimmat hyödyt

1. Se auttaa painonhallinnassa

Carobjauheen ominaisuudet auttavat painonhallinnassa

Carobjauheen käyttäminen resepteissä voi auttaa ylläpitämään tervettä painoa.

Carobjauhe ei sisällä käytännössä katsoen lainkaan rasvaa, joten siitä valmistetut tuotteet ovat kevyempiä kuin jos ne sisältäisivät kaakaota. Tämä auttaa saavuttamaan ja ylläpitämään tervettä painoa.

Carobissa on myös runsaasti liukenevaa kuitua, joka pysyy pitkään mahalaukussa pitkittäen kylläisyydentunnetta ja vähentäen ruokahalua.

2. Se on hyvä raudan lähde

Rauta on välttämätön mineraali vastustuskyvylle, fyysiselle ja psyykkiselle suorituskyvylle sekä punasolujen normaalille muodostumiselle. Jotta carobin sisältämä rauta imeytyisi paremmin, se kannattaa yhdistää C-vitamiinipitoisiin ruokiin, kuten sitrushedelmiin.

3. Se sisältää runsaasti kalsiumia

Carobjauheen sisältämä kalsium hyödynnetään elimistössä paremmin kuin muiden kasviperäisten lähteiden kalsium. Tämä johtuu siitä, että carob ei sisällä tämän mineraalin imeytymistä estäviä oksalaatteja.

4. Carobjauheen ominaisuudet: alentaa veren kolesterolia

Carobjauhe auttaa alentamaan veren kolesterolia

Runsaan kuitupitoisuutensa ansiosta carobjauhe voi olla hyvä apu korkean kolesterolin hallinnassa.

Carobin liukeneva kuitu sitoo kolesterolia ja estää sen imeytymistä suolistosta. Kolesteroli ei näin ollen pääse verenkiertoon vaan poistuu kehosta. Carob ei myöskään sisällä tyramiinia, toisin kuin kaakao. Tyramiini on yhdistetty päänsärkyihin ja migreenien pahenemiseen.

5. Sillä on prebioottinen vaikutus

Carobin kuidut auttavat parantamaan fermentatiivista bakteerikasvustoa suolistossa. Vaikka sitä on käytetty hoitona ripuliin, se on myös laksatiivista ja helpottaa suoliston peristaltiikkaa. Se edistää myös suolistoinfektioiden ja -ongelmien paranemista.

Yleisesti ottaen carobin kuitu muodostaa suolistossa geelimäistä ainetta, joka edistää suoliston liikkeitä. Sillä on myös supistava vaikutus johtuen sen sisältämistä tanniineista.

6. Se on loistava antioksidanttien lähde

Carobjauhe sisältää polyfenoleja, jotka auttavat vähentämään oksidatiivisia vaurioita ja pitämään solut terveinä. Näin ollen se auttaa muun muassa ehkäisemään ennenaikaisen ikääntymisen vaikutuksia.

Tunsitko jo ennestään nämä carobin ominaisuudet ja terveyshyödyt? Nyt kun tiedät kuinka hyvää se tekee sinulle, käytä sitä lempiresepteissäsi!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 terveydelle haitallista jalostettua ruoka-ainetta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 terveydelle haitallista jalostettua ruoka-ainetta

Tiesitkö, että mitä luultavimmin syöt viittä kemiallisesti valkaistua jalostettua ruoka-ainetta, jotka ovat haitallisia terveydellesi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • National. Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Calcio. U. S. Department of Health and Human Services. Noviembre 2021.
  • Papaefstathiou E, Agapiou A, Giannopoulos S, Kokkinofta R. Nutritional characterization of carobs and traditional carob products. Food Science Nutrition. 2018;6(8):2151–2161. Published 2018 Oct 4. doi:10.1002/fsn3.776.
  • Ruiz-Roso B, Quintela J. C, et al. Insoluble carob fiber rich in polyphenols lowers total and LDL cholesterol in hypecholegterolemic subjects. Plant Foods for Human Nutrition. Marzo 2010. 65 (1): 50-6.
  • Simpson HL., Campbell BJ., Review article: dietary fibre microbiota interactions. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 2015. 42 (2): 158-79.
  • Wang M., Iron deficiency and other types of anemia in infants and children. American Family Physician, 2016. 93 (4): 270-8.
  • Wongdee K, Rodrat M, et al. Factors inhibiting intestinal calcium absorption: hormones and luminal factors that prevent excessive calcium uptake. The Journal of Physiological Sciences. Junio 2019. 69: 683-696.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.