Brasiliansumayrtin juuri: hyödyt ja varoitukset

Brasiliansumayrtin juuri tunnetaan energiaa antavista, tulehduksen vastaisista ja antioksidoivista ominaisuuksistaan. Mihin tarkoitukseen sitä pääasiassa käytetään? Lue lisää alta!
Brasiliansumayrtin juuri: hyödyt ja varoitukset
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Brasiliansumayrtti, tieteelliseltä nimeltään Hebanthe eriantha, kuuluu revonhäntäkasvien (Amaranthaceae) heimoon. Koostumuksestaan johtuen sen juurta käytetään lääkkeiden valmistukseen. Amazonin sademetsän alkuperäisheimot ovat perinteisesti käyttäneet sitä useiden sairauksien hoidossa.

Se on suosittu erityisesti adaptogeenisten ominaisuuksiensa vuoksi, jotka auttavat elimistöä vastaamaan paremmin stressaaviin tilanteisiin. Sillä on myös tulehduksenvastaisia, antioksidanttisia ja kasvainten vastaisia yhdisteitä, joihin paneudutaan tällä hetkellä useissa tutkimuksissa.

Brasiliansumayrtin juuren ominaisuudet

Brasiliansumayrtin juuren farmakologinen koostumus on selvitetty viime vuosina. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis -lehden julkaisun mukaan se sisältää kahta ainetta, pfaffic-happoa ja saponiineja, joilla molemmilla on kasvainten vastaisia vaikutuksia.

American Journal of Analytical Chemistry -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, että sen uutteet sisältävät A-, E-, K- ja B-ryhmän vitamiineja, hivenaineista germaniumia, magnesiumia ja sinkkiä, sekä muita immuunijärjestelmän toimintaa vahvistavia yhdisteitä.

Lisäksi siitä saa runsain määrin alkaloideja ja polyfenoleja, jotka suojaavat elimistöä soluvaurioilta ja vähentävät tartuntatautien riskiä.

Brasiliansumayrtin juuren hyödyt

Populaarikirjallisuudessa kerrotaan, että brasiliansumayrtin juurella on monia erilaisia terveydellisiä hyötyjä. Tästä huolimatta vain osasta sen ominaisuuksia on tieteellistä näyttöä. Alla kerromme sen pääasiallisista käyttötarkoituksista.

Adaptogeeninen

Luontaislääketieteessä brasiliansumayrtin juuri luokitellaan adaptogeeniksi. Chinese Medical Journal -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan adaptogeenit ovat aineita, jotka parantavat elimistön vastetta biologisiin, kemiallisiin tai fyysisiin stressitekijöihin. Kuten nimikin viittaa, ne auttavat elimistöä adaptoitumaan eli mukautumaan.

Tämä johtaa tulehduksen vähenemiseen, tasapainottaa kortisolitasoa ja auttaa immuunitoiminnoissa. Kaikki tämä edistää osaltaan parempaa terveydentilaa ja pienentää kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen ja sydänongelmien, riskiä.

Brasiliansumayrtin juuren sanotaan auttavan krooniseen väsymykseen.

Antioksidanttinen ja tulehdusta torjuva

Brasiliansumayrtin juurella on antioksidoivia ominaisuuksia sisältämiensä polyfenolien ja alkaloidien ansiosta. Nämä molekyylit auttavat osaltaan neutralisoimaan vapaiden radikaalien haittavaikutuksia, jotka aiheuttavat soluvaurioita ja monia erilaisia sairauksia.

Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine -lehden julkaisussa kerrotaan, että juuren bioaktiiviset yhdisteet torjuvat tulehdussairauksia ja oksidatiiviseen stressiin liittyviä ongelmia. Lisää tutkimuksia näistä vaikutuksista ihmisiin tarvitaan kuitenkin vielä.

Brasiliansumayrtin juuri ja tulehduksellinen suolistosairaus (IBD)

Tulehdusta torjuvien ja immunomoduloivien vaikutustensa ansiosta brasiliansumayrtin juuri voi auttaa rauhoittamaan tulehduksellista suolistosairautta. Moni uskoo, että se voi erityisesti parantaa Crohnin tautia ja haavaista paksusuolitulehdusta sairastavien ihmisten terveyttä.

International Immunopharmacology -lehdessä julkaistussa eläintutkimuksessa selvisi, että juuren käyttö 200 milligramman lisäravinteena painokiloa kohden voi vähentää proinflammatorisia sytokiineja. Lisää tutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä näiden vaikutusten vahvistamiseksi ihmisillä.

Brasiliansumayrtin juuri ja seksuaaliongelmat

Brasiliansumayrtin juurta on perinteisesti käytetty luonnollisena lemmenlääkkeenä. Tämän tueksi ei kuitenkaan ole tutkimusnäyttöä. Eräässä Psychopharmacology -lehdessä julkaistussa vanhassa tutkimuksessa todetaan, että sen uutteet lisäävät seksuaalista aktivisuutta ja ejakulaatiota rotilla.

Toisessa tutkimuksessa kerrotaan, että juuren sisältämät yhdisteet lisäävät sukupuolihormonien, kuten estradiolin, progesteronin ja testosteronin, määrää. Nämä hormonit ovat yhteydessä libidon, siemennesteen tuoton ja hedelmällisyyden lisääntymiseen. Nämä löydökset eivät tosin ole kovinkaan lupaavia, sillä vaikutuksia on vielä tutkittava ihmisillä.

Kasvainten vastainen vaikutus

Brasiliansumayrtin juuren pfaffic-happo ja saponiinit on yhdistetty kasvainten vastaiseen vaikutukseen koeputki- ja eläintutkimuksissa. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että se olisi syöpähoito, kuten jotkut mainoskampanjat ovat saaneet ihmiset uskomaan sen lisäravinteesta. On tärkeää huomioida, ettei brasiliansumayrtin juuri eivätkä muutkaan yrttihoidot pysty parantamaan tai ehkäisemään syöpää.

Toistaiseksi tulokset antavat aihetta ainoastaan tutkia näitä uutteita enemmän mahdollisten uusien syöpähoitojen kehittämiseksi. On varmistettava, että vaikutus on sama ihmisillä.

Muut mahdolliset hyödyt

  • Clinical Hemorheology and Microcirculation -lehdessä julkaistu koeputkitutkimus tuo ilmi, että brasiliansumayrtin juuriuute parantaa punasolujen muotoa potilailla, joilla on sirppisoluanemia.
  • Populaarikirjallisuudessa viitataan siihen, että se vähentää väsymystä, parantaa fyysistä suorituskykyä ja stimuloi kognitiivisia toimintoja.
  • Moni uskoo, että se auttaa lisäämään ruokahalua.

Riskit ja varoitukset

Brasiliansumayrtin juuren käyttö on oletettavasti turvallista valtaosalle terveitä aikuisia, kunhan suositeltuja annostuksia noudatetaan. Sitä suositellaan yleensä käyttämään vain lyhyen aikaa.

Toistaiseksi ei ole tietoa sen sisäiseen tai paikalliseen käyttöön liittyvistä mahdollisista sivuvaikutuksista. Sitä ei kuitenkaan suositella otettavan seuraavissa tilanteissa:

  • Raskaus ja imetys
  • Munuais- tai maksasairaudet
  • Lääkekuurin aikana. Jos haluat käyttää sitä, kysy ensin lääkäriltä välttääksesi mahdolliset yhteisvaikutukset.
Brasiliansumayrtin juuri ei sovellu munuaissairauksista kärsiville potilaille.

Brasiliansumayrtin juuri: annostus ja valmistemuodot

Brasiliansumayrtin suositeltu annostus riippuu lisäravinteen valmistemuodosta. Jos se on teen muodossa, sitä suositellaan otettavan kaksi kupillista päivässä. Jos sitä otetaan kapseleina (kuivattuna juurena), suositeltu annostus on asiantuntijoiden mukaan 500–1500 milligrammaa 2–3 kertaa päivässä. Nestemäisenä uutteena sitä otetaan 1–2 millilitraa juomaan laimennettuna 2–3 kertaa päivässä.

Mitä brasiliansumayrtin juuresta tulisi muistaa?

Brasiliansumayrtin juuresta valmistettuja lisäravinteita markkinoidaan keinona lievittää stressiä, torjua kroonista väsymystä, parantaa seksuaaliongelmia ja taistella joitakin kroonisia sairauksia vastaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että näiden vaikutusten tueksi ei vielä ole vahvaa näyttöä. Tästä syystä niillä ei tulisi korvata perinteisiä hoitoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Liao LY, He YF, Li L, et al. A preliminary review of studies on adaptogens: comparison of their bioactivity in TCM with that of ginseng-like herbs used worldwide. Chin Med. 2018;13:57. Published 2018 Nov 16. doi:10.1186/s13020-018-0214-9
  • Rodrigues MV, Souza Kde P, Rehder VL, Vilela GF, Montanari Júnior I, Figueira GM, Rath S. Development of an analytical method for the quantification of pfaffic acid in Brazilian ginseng (Hebanthe eriantha). J Pharm Biomed Anal. 2013 Apr 15;77:76-82. doi: 10.1016/j.jpba.2013.01.010. Epub 2013 Jan 11. PMID: 23384553.
  • Carulo, M.F. (2012). Use of SFC in Extraction of Adaptogens from Brazilian Plants. American Journal of Analytical Chemistry, 3, 977-982.
  • Corrêa, W. R., Serain, A. F., Aranha Netto, L., Marinho, J., Arena, A. C., Figueiredo de Santana Aquino, D., Kuraoka-Oliveira, Â. M., Júnior, A. J., Bernal, L., Kassuya, C., & Salvador, M. J. (2018). Anti-Inflammatory and Antioxidant Properties of the Extract, Tiliroside, and Patuletin 3-O-β-D-
    Costa CA, Tanimoto A, Quaglio AE, Almeida LD Jr, Severi JA, Di Stasi LC. Anti-inflammatory effects of Brazilian ginseng (Pfaffia paniculata) on TNBS-induced intestinal inflammation: Experimental evidence. Int Immunopharmacol. 2015 Sep;28(1):459-69. doi: 10.1016/j.intimp.2015.07.002. Epub 2015 Jul 18. PMID: 26202807.
  • Glucopyranoside from Pfaffia townsendii (Amaranthaceae). Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2018, 6057579. https://doi.org/10.1155/2018/6057579
  • Arletti R, Benelli A, Cavazzuti E, Scarpetta G, Bertolini A. Stimulating property of Turnera diffusa and Pfaffia paniculata extracts on the sexual-behavior of male rats. Psychopharmacology (Berl). 1999 Mar;143(1):15-9. doi: 10.1007/s002130050913. PMID: 10227074.
  • Rodrigues MV, Souza Kde P, Rehder VL, Vilela GF, Montanari Júnior I, Figueira GM, Rath S. Development of an analytical method for the quantification of pfaffic acid in Brazilian ginseng (Hebanthe eriantha). J Pharm Biomed Anal. 2013 Apr 15;77:76-82. doi: 10.1016/j.jpba.2013.01.010. Epub 2013 Jan 11. PMID: 23384553.
  • da Silva TC, Cogliati B, da Silva AP, Fukumasu H, Akisue G, Nagamine MK, Matsuzaki P, Haraguchi M, Górniak SL, Dagli ML. Pfaffia paniculata (Brazilian ginseng) roots decrease proliferation and increase apoptosis but do not affect cell communication in murine hepatocarcinogenesis. Exp Toxicol Pathol. 2010 Mar;62(2):145-55. doi: 10.1016/j.etp.2009.03.003. Epub 2009 May 9. PMID: 19427770.
  • Mozar A, Charlot K, Sandor B, Rabaï M, Lemonne N, Billaud M, Hardy-Dessources MD, Beltan E, Pandey RC, Connes P, Ballas SK. Pfaffia paniculata extract improves red blood cell deformability in sickle cell patients. Clin Hemorheol Microcirc. 2015 Sep 25;62(4):327-33. doi: 10.3233/CH-151972. PMID: 26444603.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.