Logo image
Logo image

Miten begonioita hoidetaan?

5 minuuttia
Begoniat tulee sijoittaa valoisaan ympäristöön, mutta ne eivät saa saada suoraa auringonvaloa tai niiden kukat voivat kuihtua. Esittelemme sinulle tehokkaimmat vinkit, jotta ne kukkivat ympäri vuoden.
Miten begonioita hoidetaan?
Viimeisin päivitys: 06 kesäkuuta, 2024

Begoniat on suku, johon kuuluu noin 1 500 lajia, joista noin 150 käytetään puutarhoissa. Begonioilla on hyvin värikkäät kukat, minkä vuoksi se on suosittu kasvi sisätilojen, terassien ja parvekkeiden koristeena.

Koska se on kotoisin trooppisesta ilmastosta, se tarvitsee melko erityiset kosteus- ja lämpötilaolosuhteet. Mutta älä anna tämän estää sinua valitsemasta sitä kotiisi: jos olet tarkka begonioiden hoidon kanssa, saat ne kukkimaan ympäri vuoden ja ne ihastuttavat sinua kauneudellaan. Alla on muutama vinkki, joiden avulla voit löytää ihanteellisen ympäristön begonian kukinnalle.

1. Sijainti

Ensimmäinen huomioon otettava asia on kasvin sijoituspaikka. Muista, että begoniat ovat trooppisia ja subtrooppisia kasveja, mikä tarkoittaa, että luonnossa ne kasvavat alueilla, joilla on lämmin ilmasto ja jopa 60 prosentin kosteus.

Tämä tarkoittaa, että ne kestävät hyvin korkeita lämpötiloja, mutta eivät matalia lämpötiloja. Älä jätä kasvia ulos talvella tai hyvin kylminä päivinä. Ne eivät saa myöskään saada suoraa auringonvaloa, sillä muutoin niiden kukat voivat kuihtua.

2. Lannoitus

Some figure
Runsaasti fosforia sisältävät lannoitteet tukevat begonioiden kehitystä ja kukintaa.

Begoniat vaativat jatkuvaa lannoitusta, jotta ne saavat kaliumia ja fosforia, joita ne tarvitsevat kukintaan. Lannoitus suositellaan tehtäväksi kahden viikon välein joko orgaanisesti tai kemiallisesti.

Talvella lannoituksen voi lopettaa, koska kasvi on lepotilassa. On tärkeää välttää liikalannoitusta, sillä se voi johtaa liialliseen lehtikasvuun kukkien sijasta.

3. Kastelu

Kuinka usein begonioita tulisi kastella? Totuus on, että ne ovat varsin vaativia kasveja. Vaikka ne rakastavat kosteutta, ne eivät pidä liiasta vedestä. Talvikaudella niitä suositellaan kastelemaan kerran viikossa. Keväällä ja kesällä taas kolmen tai neljän päivän välein.

Ole varovainen veden kerääntymisen kanssa, jotta juuret eivät pääse mätänemään.

Jos huomaat, että multa on jo liian märkää, älä lisää vettä. Voit hankkia humuspitoisen kasvualustan niin, että begoniat levittäytyvät vaakasuoraan hyvän salaojituksen mahdollistamiseksi.

Kastelutiheyden lisäksi on tärkeää tietää, miten kastelu tehdään. Tässä tapauksessa kastelukannu ei ole paras vaihtoehto. Paras kastelutapa begonialle on laittaa vettä kasvin aluslevyyn, jolloin se imee veden sieltä. Näin vältytään kukkien ja lehtien liialta kastumiselta.

4. Valo ja lämpötila

Nämä kasvit vaativat hyvin erityiset ilmasto-olosuhteet. Ensinnäkin ne vihaavat kylmää: ne tarvitsevat yli 15 asteen lämpötilan. Mutta ne eivät myöskään pidä äärimmäisestä kuumuudesta: on parasta, jos lämpötila on korkeintaan 22 astetta.

Mitä tulee valoon, ne tarvitsevat hyvää valaistusta, mutta eivät koskaan suoraa auringonvaloa.

5. Ilmanvaihto

Begonioita voidaan pitää huonekasveina, kunhan ne saavat raitista ilmaa pysyäkseen terveinä. Tämä ilmanvaihto on avainasemassa, jotta vältytään homeelta ja muilta sienitaudeilta, jotka voivat viihtyä huonosti ilmastoidussa ympäristössä. On kuitenkin myös tärkeää pitää ne poissa voimakkaasta vedosta.

Lue tämäkin: Miksi ruokasoodaa kannattaa antaa kasveille?

Miten ehkäistä tauteja ja hallita tuholaisia

Begoniat ovat alttiita taudeille ja tuhoeläimille, jotka vaikuttavat niiden terveyteen ja näin ollen myös ulkonäköön. Tämä voi johtua useista tekijöistä. Tässä ovat yleisimmät niistä:

  • Huono ilmanvaihto.
  • Riittämätön kasvualusta.
  • Yleisen hoidon puute.
  • Liian kostea ympäristö.

Esimerkiksi Xanthomonas begoniae -bakteeri aiheuttaa varsi- ja lehtipistokkaiden mätänemistä. Pythium –sieni puolestaan voi myös aiheuttaa varsimätää. Toisaalta tuholaiset, kuten kirvat tai kehrääjäpunkit, voivat aiheuttaa vakavia vahinkoja. Voit hidastaa näiden tuholaisten leviämistä noudattamalla seuraavia vinkkejä:

  • Poista kuivat lehdet ja kukat: On tarpeen karsia kasvi käsin säännöllisesti, erityisesti kun huomaat kuihtuneita kukkia ja lehtiä, sillä ne ovat kasvualusta bakteerien ja sienten kasvulle.
  • Käytä sienitautien torjunta-aineita: Ne auttavat estämään sienien pääsyn begonioihisi. Jos et halua turvautua kemialliseen tuotteeseen, voit valmistaa oman kotitekoisen luonnonmukaisen sienitautien torjunta-aineen. Ripottele vain kanelia lehdille tai levitä sitä maahan.
  • Tarkasta kasvit: Mikään ei voita silmätarkastusta taudin merkkien havaitsemiseksi. Katso kasveja, kukkia ja jopa juuria tuholaisten munien varalta.
  • Pidä yllä terveellistä ympäristöä: Älä unohda noudattaa antamiamme neuvoja. Muista, että ympäristö, jossa on riittävä ilmankosteus, säännöllinen kastelu ilman vettymistä ja hyvä valoisuus ilman suoraa auringonvaloa, ovat keskeisiä tekijöitä, joilla estetään kasvien sairastuminen.

Mitkä ovat suosituimpia begoniatyyppejä?

Begoniat voivat olla hyvin erilaisia muodoltaan, kooltaan ja väriltään. American Begonia Societyn mukaan tämä suku jaetaan kolmeen tyyppiin:

  • Kuitumaiset: Niiltä puuttuvat juurakot ja mukulat.
  • Tuberoosit: Ne, joilla on mukula.
  • Rihmamaiset: Niillä on paksuuntunut maanalainen varsi (juurakko).

Nyt näytämme sinulle kotien koristeluun suosituimpien begonialajien ominaisuudet.

Begonia rex

Some figure
Begonia rex on kotoisin Amerikan, Afrikan ja Aasian trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta.

Begonia rex on yksi tämän suvun tunnetuimmista ja kestävimmistä lajeista. Sille ovat ominaisia punertavan kellertävät varret, joissa on pieniä karvoja, sekä punertavat tai violetit lehdet.

Begonia semperflorens

Some figure
Begonia semperflorens on yksi suosituimmista sisäkäyttöön tarkoitetuista koristekasveista.

Semperflorens tarkoittaa latinaksi “ympäri vuoden kukkivaa”. Tämän lajin pienet kukat ovatkin hyvin näyttäviä kaikkina neljänä vuodenaikana, ja ne voivat olla valkoisia, vaaleanpunaisia tai punaisia. Ne ovat myös pieniä: niiden korkeus ei ylitä 35 senttimetriä.

Lue lisää: 10 pientä kasvia, joilla on näyttävät lehdet

Begonia elatior

Some figure
Begonia elatior ei siedä kylmää, joten sitä on pidettävä yli 12 asteen ympäristössä.

Yksi kauneimmista vaihtoehdoista on alun perin Brasiliasta kotoisin oleva Begonia elatior, jolla on pyöreät, lihaisat lehdet. Sen kukat voivat olla punaisia, keltaisia, valkoisia, oransseja tai vaaleanpunaisia.

Begonia valentino

Some figure
Begonia valentinon kukan väri on vaaleanpunertava tai punertava.

Begonia valentino on samanlainen kuin Begonia elatior, mutta sillä on suuremmat lehdet, ja se sopii erinomaisesti olohuoneen koristeluun. Se vaatii samaa hoitoa kuin muutkin suvun lajit: puolivarjoa ja säädeltyä kosteutta.

Begonia maculata

Some figure
Begonia maculata on yksi suosituimmista lehtiensä vuoksi.

Begonia maculatan tunnusomaisin osa on sen lehdissä olevat valkoiset pisteet, jotka tekevät siitä yhden parvekkeesi tai olohuoneesi tähdistä. Lehtien takaosa on punainen.

Hauska fakta: sanotaan, että Christian Louboutin sai tästä kasvista inspiraation ikonisten korkokenkiensä punaisiin pohjiin.

Huolehdi begoniastasi, jotta se kukkii ympäri vuoden!

Begoniat ovat erittäin koristeellisia kasveja. Niiden tekstuurit ja värit vetävät puoleensa niin puutarhaharrastajia kuin aloittelijoitakin. Jotta voit nauttia niiden näyttävistä kukista, niitä on tietenkin hoidettava asianmukaisesti. Pienellä huolenpidolla ja rakkaudella begoniasi kukoistavat ympäri vuoden.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.