Askorbiinihappo: käyttö ja hyödyt

Lääketeollisuudessa askorbiinihappoa käytetään mm. C-vitamiinitablettien valmistukseen. Elintarviketeollisuudessa sitä käytetään usein hapettumisen estoaineena.
Askorbiinihappo: käyttö ja hyödyt

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Askorbiinihappo, joka tunnetaan yleisemmin C-vitamiinina, on täynnä antioksidantteja. Tämän aineen antioksidanttisella vaikutuksella viitataan sen kykyyn viivästyttää tai ehkäistä muiden solujen hapettumista.

Monet uskovat, että oksidatiivinen stressi osallistuu useiden sairauksien syntyyn. Monissa tapauksissa on epäselvää mitkä oksidantit toimivat sairauden laukaisijana tai ovatko ne vain seuraamuksia. Antioksidantit ovat joka tapauksessa todella tärkeitä terveyden kannalta. Ei ainoastaan kehon oikeanlaisen toiminnan ylläpitämiseksi vaan myös mahdollisten häiriöiden ehkäisemiseksi.

Askorbiinihappo tuo myös suojaavan kilven tartuntoja ja viruksia vastaan. Se on äärimmäisen tehokas tekijä raudan imeytymisessä sekä luukudoksen vahvistamisessa.

Askorbiinihapon fyysiset ominaisuudet

Askorbiinihappo on luonnollinen ainesosa, jota on yleensä hedelmäsokerissa, vihanneksisssa ja vähemmässä määrin myös proteiinissa. Kun se erotetaan muista aineista, on sen ulkonäkö jauhemaista tai kellertävän kristallista. Se on väritöntä, hajutonta, kiinteää ja liukoista.

Askorbiinihappo on välttämätön antioksidantti ja sen pH-arvo on 2,1-2,6. Kuten nimikin jo viittaa, on kyseessä hapokas aine. Tämä happo tulee sen hapokkaasta vetypitoisuudesta. Kuten mainitsimme aikaisemmin, on askorbiinihappo vesiliukoista ja C-vitamiinin kaupallinen muoto.

Mihin askorbiinihappoa käytetään?

Tätä ainetta käytetään monilla eri aloilla. Sen käyttötarkoitukset ovat erilaiset ja ne vaihtelevat yritysten tavoitteiden mukaan. Tässä lista joistakin teollisuusaloista:

Kosmetiikkateollisuus

Kuten mainitsimme aikaisemmin, askorbiinihappo on mahtava antioksidantti. Se on erittäin tehokas ominaisuus kosmetiikkatuotteiden valmistuksessa. Sitä käytetään pääosin ihon kollageenin tuottamiseen ja kudosentsyymien uudistamiseen käytettävän aktiivisuuden stimuloimiseen. Askorbiinihappo on yhdessä E-vitamiinin kanssa tärkeä ainesosa muun muassa ikääntymistä vastaan tarkoitettujen kauneustuotteiden valmistamisessa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Muuta kuiva iho pehmeäksi ja hehkuvaksi

Elintarviketeollisuus

Askorbiinihappoa on luonnostaan esillä monissa ruoka-aineissa ja se on perusravintoaine optimaalisen terveyden ja kunnon ylläpitämisen kannalta. Siltikään monet ihmiset eivät käytä sitä yhtä paljon kuin heidän pitäisi kohdatakseen minimivaatimukset ravinnollisesti.

Tästä syystä ruoanvalmistus- ja juomienpakkausyritykset käyttävät usein tätä ainesosaa ja sen mineraalisuoloja. He tekevät niin vahvistaakseen ruoan antioksidanttista kykyä.

Lääketeollisuus

Askorbiinihappoa käytetään lääketeollisuudessa mm. C-vitamiinitablettien valmistamiseen. Tästä vitamiinista tuli ravintolisä sen löytämisen jälkeen vuonna 1932. Se vahvistaa myös joitakin kehon biokemiallisia prosesseja. Näitä lisäravinteita tarvitsevat yleensä ihmiset, jotka eivät pysty saamaan riittävää määrää, sillä heidän kehonsa ei kykene syntetisoimaan sitä.

Askorbiinihappo ja sen hyödyt

Tämän ravintoaineen hyödyt liittyvät läheisesti sen käyttötapaan.

Se on tärkeää ihon kannalta. Huomaat askorbiinihapon vaikutuksen melkein välittömästi sen antioksidanttipitoisuuden ansiosta. Se siis viivästyttää ihon ikääntymistä. Se stimuloi myös luonnollisen kollageenin tuotantoa, mikä puolestaan parantaa ihon ja kudosten ulkonäköä. Kollageeni on pysymätön proteiiniaine, joka vaatii hydroksylaation kehossa mahdollisesti tapahtuneiden vahinkojen uudistamiseksi.

Kehon elimet ja kudokset alkavat heikentyä, kun kollageenia ei ole riittävästi. Joten jos ihmisellä ei ole tarpeeksi askorbiinihappoa, kärsii hän todennäköisemmin keripukista – ihoon, ikeniin ja hiuksiin vaikuttavasta taudista.

Askorbiinihappo on myös välttämätön aineenvaihdunnan oikeanlaisen toiminnan kannalta, sillä se auttaa seuraavien aineiden aineenvaihdunnassa:

  • Kolesteroli
  • Sappihapot
  • Aminohapot
  • Hiilihydraatit

Se auttaa myös muiden aineiden sulatuksessa sekä luuston rakenteiden pitämisessä täydellisessä kunnossa. Se jopa vahvistaa hampaita pitämällä ne terveinä.

Muita askorbiinihapon hyötyjä ovat sen kyky parantaa verisuonten, jänteiden ja nivelsiteiden kimmoisuutta sekä auttaa verisuonten laajenemisen ja hyytymisen ehkäisyssä.

Kuten huomaat, askorbiinihappo auttaa korkeasta verenpaineesta ja ateroskleroosista kärsiviä ihmisiä saaden heidät välttymään iskeemisiltä ongelmilta.

Yhteenveto

Askorbiinihappo, tai C-vitamiini, on kehon perusainesosa. Sitä täytyy saada välttämätön määrä oikeanlaisen ruokavalion kautta. Jos se ei kuitenkaan ole mahdollista, on olemassa lisäravinteita, joista voi olla apua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vannucchi, H., & Rocha, M. de M. (2012). Vitamina C ( ácido ascórbico ). ILSI Brasil – International Life Sciences Insyitute Do Brasil. https://doi.org/10.1016/B978-84-9113-015-4/00050-2
  • Head, K. A. (1998). Ascorbic acid in the prevention and treatment of cancer. Alternative Medicine Review.
  • Michels, A. J. (2018). Vitamin C | Linus Pauling Institute | Oregon State University.
  • Teucher, B., Olivares, M., & Cori, H. (2004). Enhancers of iron absorption: Ascorbic acid and other organic acids. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Internationale Zeitschrift Für Vitamin- Und Ernährungsforschung. Journal International De Vitaminologie Et De Nutrition, 74, 403-19. doi:10.1024/0300-9831.74.6.403
  • Iqbal, K., Alam, K., & Khattak, Muhammad Muzaffar Ali Khan. (2004). Biological significance of ascorbic acid (vitamin C) in human health – A review. Pakistan Journal of Nutrition, 3 doi:10.3923/pjn.2004.5.13
  • Keen, M. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal, 7 doi:10.4103/2229-5178.185494

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.