Asitretiinin tunnusmerkit, käyttötarkoitukset ja käyttö

Psoriaasi on ihosairaus, jonka oireita voidaan hoitaa, muttei parantaa. Asitretiini on lääkeaine, jota käytetään mm. psoriaasin oireiden hoidossa. Jatka lukemista, sillä tämän päivän artikkelissamme kerromme tarkemmin millainen lääkeaine asitretiini oikein on.
Asitretiinin tunnusmerkit, käyttötarkoitukset ja käyttö

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Asitretiini on lääke, joka kuuluu retinoidien tai A-vitamiinin johdannaisten ryhmään. Siksi se on toimiva apu hoidettaessa sellaisia iho-ongelmia, jotka paksuntavat ihoa ja aiheuttavat sille oireina hilseilevän ilmeen.

Tämä lääkeaine auttaa edistämällä solujen kasvua ja ihon keratinisoitumista. Keratinisaatio on prosessi, jossa ihon solut paksuuntuvat proteiinien kertymisen johdosta. Mihin asitretiinia sitten käytetään?

psoriaasi

Asitretiini on yleisesti käytetty lääkeaine vakavien ja laajalle levinneiden iho-ongelmien hoidossa. Yksi yleisimmistä tälläisistä sairauksista on psoriaasi. Lisäksi asitretiini on hyvä apu suomutaudin hoidossa. Kyseisessä ihosairaudessa ihosoluihin kertyy liikaa keratiinia ja ne kovettuvat. Tämä on samankaltainen ilmiö kuin joka tapahtuu kynsissä ja hiuksissa.

Tätä lääkeainetta tulee käyttää ainoastaan lääkärin, mieluiten dermatologin, valvonnan alaisena. Tämä johtuu siitä syystä, että tämän alan erikoislääkäreillä on enemmän kokemusta retinoidilääkkeiden käytöstä hoitomuotona.

Kuinka asitretiini tulee annostella

Asitretiini on lääkeaine joka tulee nauttia aina ruoan tai maidon kanssa. Annoskoko puolestaan vaihtelee ja riippuu aina potilaasta. Sinun tulee aina seurata oman lääkärisi määräyksiä.

Yleinen aloitusannos aikuisille ja vanhuksille on 25 mg-30 mg asitretiinia kerran päivässä nautittuna. Annoskokoa voi olla kuitenkin tarpeellista muuttaa 2-4 viikon päästä, riippuen siitä kuinka tehokasta hoito on ollut ja millaiset vaikutukset lääkeaineella on ollut potilaaseen.

Joka tapauksessa enimmäisannos asitretiinia on 75 mg päivässä, ja näin suurella annoksella hoitoa voidaan jatkaa korkeintaan kolme kuukautta kerrallaan. Mikäli erikoislääkäri katsoo kuitenkin tarpeelliseksi, erikoistapauksissa hoitoa voidaan pitkittää lääkärin määräyksestä.

Jos unohdat oman annostuksesi, älä yritä keksiä sitä itse omasta päästäsi, vaan kysy lääkäriltäsi. Pyri kuitenkin päästä ottamaan päivittäinen lääkeannoksesi mahdollisimman pian. Jos yksi annos jää välistä unohduksen takia, eikä seuraavaan annokseen ole enää pitkä aika, sinun kannattaa jättää unohtamasi annos kokonaan ottamatta, ja palata taas normaaliin tahtiin seuraavasta annostuksesta alkaen. Mikäli haluat lopettaa lääkekuurin, sinun tulee keskustella asiasta lääkärisi kanssa, sillä lääkekuuria tule koskaan lopettaa omatoimisesti.

Sivuoireet

Asitretiini otetaan aina lääkärin ohjeiden mukaan.

Kuten kaikki lääkeaineet, myös asitretiini voi johtaa sivuoireisiin. Yleensä sivuoireisiin vaikuttaa annoskoko. Mitä suurempi päivittäinen annosmäärä on, sitä suurempi riski on saada oireita.

Useimmat sivuvaikutukset ilmaantuvat hoidon aloittamisen yhteydessä, ja ne katoavat kun annosmäärää muutetaan tai kun hoito lopetetaan.

Kuiva iho, kuivat limakalvot sekä huulet ovat yleisimpiä asitretiinin aiheuttamia sivuoireita. Lisäksi sillä voi olla muita ei-toivottuja vaikutuksia, kuten:

  • Hiusten kasvunopeuteen tai pituuteen liittyvät muutokset.
  • Ienten ja suun limakalvojen turpoaminen.
  • Ihon rakkulat ja halkeamat.
  • Värimuutokset ihossa tai hiuksissa.
  • Näköoireet kuten kuivat silmät, sumentunut näkö, huono hämäränäkö, ja vaikeudet piilolinssien käytössä.

Joissain tapauksissa suun ja nenän limakalvojen kuivuuden lisäksi voi esiintyä ihon kuoriutumista. Ihoa voi irrota etenkin kämmenistä ja jalkapohjista.

Pienellä prosentilla potilaista esiintyi myös muita sivuvaikutuksia, kuten nenän verenvuotoa. Lisäksi esiintyi suomuista ihoa sekä terveen ihon ohentumista, minkä mukana ihon herkkyys lisääntyi.

Pitkän asitretiini hoitojakson jälkeen saattaa ilmetä luuston muutoksia, kuten luiden ohenemista tai luun lujuuden heikentymistä eli osteoporoosia.

Milloin asitretiini ei ole oikea lääkevaihtoehto?

Asitretiini ei ole hyvä valinta seuraavissa tilanteissa:

  • Jos olet raskaana tai saatat tulla raskaaksi seuraavien 3 vuoden aikana hoidosta.
  • Jos sairastat maksan, munuaisten tai sepelvaltimoiden vajaatoimintaa.
  • Jos olet allerginen asitretiinille tai muille retinoidilääkeaineille.
  • Jos saat jo tetrasykliini-lääkehoitoa.

Sinun on tiedettävä ja pidettävä mielessäsi se, että asitretiini on erittäin teratogeeninen. Tämä tarkoittaa sitä että se voi aiheuttaa sikiön epämuodostumia raskaana oleville naisille, jos sitä käytetään hoitomuotona raskauden aikana. Tyypillisiä asetretiinin aiheuttamia epämuodostumia ovat:

  • Vauriot sikiön keskushermostossa.
  • Sydänongelmat ja laajentuneet verisuonet.
  • Epämuodostumat kallossa, kasvoissa tai luurangossa.
  • Kateenkorvan ongelmat.

Sikiön epämuodostumien ilmaantuminen on korkealla, vaikka lääkehoitoa ei käytettäisi raskaana ollessa pitkiä aikoja. Sikiön kasvun ongelmia voi esiintyä jopa mikäli äidin asitretiini-lääkehoito on lopetettu jo kolme vuotta ennen raskaaksi tuloa.

Johtopäätös

Asitretiini on sellainen lääkeaine, jonka käyttöä tulee aina valvoa lääkärin, ja erityisesti naisten tulee olla sen käytön kanssa varovaisia. Älä koskaan ota tätä lääkeainetta kun olet raskaana, tai edes suunnittelet hankkivasi lapsia seuraavan kolmen vuoden sisällä. Kuten sanoimme, tämän lääkeaineen käyttö voi johtaa vakaviin sikiön epämuodostumiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carretero, G., Ribera, M., Belinchón, I., Carrascosa, J. M., Puig, L., Ferrandiz, C., … Moreno, J. C. (2013). Acitretina: guía de uso en psoriasis. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2013.01.003

  • Höpker, L. M., Ribeiro, C. G., Oliveira, L. M., & Moreira, A. T. R. (2011). Ichthyosis follicularis, alopecia and photophobia syndrome (IFAP): Report of the first case with ocular and cutaneous manifestations in Brazil with a favorable response to treatment. Arquivos Brasileiros de Oftalmologia. https://doi.org/10.1590/S0004-27492011000100013

  • Medina, S., & Ledo, A. (1992). RETINOIDES. Monografias de Dermatologia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.