Logo image
Logo image

Arginiini hiustenhoidossa

3 minuuttia
Arginiini on yksi ravintoaineista, joita hiukset tarvitsevat pysyäkseen terveinä. Tässä artikkelissa kerromme kuinka voit hyödyntää sitä hiustenhoidossa!
Arginiini hiustenhoidossa
Viimeisin päivitys: 26 marraskuuta, 2022

Hiukset tarvitsevat ravinteita, kuten arginiinia, edistääkseen sekä niiden ulkonäköä että terveyttä. On olemassa loputon määrä kosmetiikkatuotteita, jotka lupaavat tehdä hiuksistasi kauniit, mutta ennen tuotteen ostamista on aina parasta tarkistaa etiketistä, onko siinä niitä komponentteja, joita hiuksesi todella tarvitsevat.

Ihotautilääkärit ja kampaajat suosittelevat arginiinia hiusten kasvun stimuloimiseksi. Kuten Professional Pharmacyn tekstissä todetaan, hiukset ovat rakenne, joka tarvitsee aminohappoja korjatakseen vaurioita.

Arginiini on osa näitä yhdisteitä; se toimii vasodilataattorina ja verenkierron aktivoijana hiusrakkuloissa. Katsotaanpa joitain muita tämän aineen vaikutuksia.

Mikä on arginiini?

L-arginiini on aminohapon nimi, joka osallistuu kehon proteiinien tuotantoon. Mayo Clinicin mukaan tätä ainetta löytyy useimmista proteiinipitoisista elintarvikkeissa ja ravintolisistä.

Muita tapoja hyötyä arginiinista ovat ulkoinen paikallinen käyttö ja suonensisäinen käyttö. Se liittyy hoitoihin, jotka säätelevät endokriinisten rauhasten toimintaa ja sydänsairauksia.

Tämä aminohappo on hyödyllinen kosmetiikkateollisuudessa hiusten terveyden edistämiseksi, koska se parantaa päänahan ja hiusrakkuloiden verenkiertoa. Lisäksi arginiini yhdistää keratiinin, joka tunnetaan hiusten perusproteiinina.

Arginiinin vaikutukset hiusten terveyteen

Arginiinin päätehtävä hiuksissa on tarjota ravinteita hiuspohjalle. Tämä aminohappo lisää myös typpioksidin määrää, jota hiuskuidut tarvitsevat kasvaakseen.

Some figure
Hiusten ulkonäköä voidaan parantaa arginiinilla, koska tämä yhdiste edistää hiusfollikkeleiden elinvoimaisuutta.

Lue myös: Kiinanruusu hiusten hoidossa

Tässä on joitakin arginiinin lisäetuja:

Se estää hiustenlähtöä

Aktivoimalla veren mikroverenkiertoa, ravitsemalla hiuskuitua ja säilyttämällä karvatupet arginiini tekee hiuksista vahvemmat sekä kosteuttaa ja pehmentää niitä. Näin ollen hiuksia lähtee vähemmän.

Se suojaa hiuskuituja kemikaaleilta ja kuumuudelta

Hiusvärien, valkaisuaineiden tai suoristusaineiden valmistukseen käytetyt kemikaalit vahingoittavat hiuksia. Nämä ainesosat lisäävät hiuskuitujen huokoisuutta ja vähentävät hiuskuidun vastustuskykyä, mikä johtaa hauraisiin hiuksiin.

Arginiini ravintolisissä tai ulkoisesti käytettynä vähentää hiuskuitujen murtumista. Se myös pelastaa hiukset olosuhteissa, jotka johtuvat jatkuvasta suoristusraudan, hiustenkuivaajan ja kihartimen käytöstä.

Tämänkaltainen lämpökäsittely yhdessä auringolle altistumisen kanssa heikentävät hiuskuituja. Tämän aminohapon avulla tehostat hiusten uusiutumista ja suojaat hiuksiasi lämpökäsittelyn aiheuttamilta tuhoilta.

Se korjaa hauraita hiuksia

Arginiinilla on hiuksia korjaavia ominaisuuksia, jotka pystyvät pysäyttämään follikkelien sopimattoman kehittymisen. Näin se vähentää vaurioita, joita hiukset voivat kärsiä vaurioituneesta juuresta.

Se säilyttää hiusten värin

Jotkut hiusvärit sisältävät vetyperoksidia tai ammoniakkia, jotka vahingoittavat hiusrakenteen luonnollisia proteiineja ja öljyjä. Kun nämä kemikaalit korvataan L-arginiinilla, hiukset eivät menetä vahvuuttaan ja säilyttävät väripigmentin paremmin.

Quiton Salesian Polytechnic Universityn raportoima tutkimus osoitti, että arginiinia aktiivisena aineosana sisältävät väriaineet tarjoavat hyviä vaikutuksia ilman, että ne eroavat suuresti muiden aineosien kanssa formuloidun värin intensiteetissä. Samalla koe osoittaa, että seuraavien pesujen seurannassa arginiini saavutti pigmenttisuojan.

Se poistaa hilsettä

Antifungaalisten ja antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta arginiini auttaa poistamaan tai ehkäisemään hilsettä. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että tästä aminohaposta johdetut yhdisteet ovat ihanteellisia hiussoluja horjuttavia mikro-organismeja vastaan.

La Platan kansallisen yliopiston täsmätieteiden tiedekunnan arvioima tutkimus korostaa, että arginiini estää hiivojen kasvua ja kiinnittymistä, mikä osoittaa myös sen fungisidisen aktiivisuuden. Hilse aiheuttaa myös muita ongelmia, kuten päänahan kutinaa.

Päänahan herkkä iho voi vaurioitua jatkuvan raapimisen seurauksena. Jos näin tapahtuu, suun kautta otettavalla ja paikallisesti lisättävällä arginiinilla on parantavia ja kipua lievittäviä ominaisuuksia, kuten Revista Enfermería Castilla y Leónin julkaisusta käy ilmi.

Some figure
Hilseen torjunta ei ole helppoa. Hyvä luonnollinen vaihtoehto on arginiini.

Lue myös: 4 mahdollista syytä siihen, miksi saamme harmaita hiuksia nuorena

Luonnolliset arginiinin lähteet

Tietyt ravintolisät, useat elintarvikkeet ja raaka-aineet sisältävät tätä aminohappoa, joten sinun tulee sisällyttää ne osaksi tasapainoista ruokavaliotasi:

  • Munat: Munankeltuaiset sisältävät runsaasti arginiinia. Munanvalkuaiset sisältävät myös arginiinia, mutta pienemmässä määrin.
  • Vihannekset: Pinaatti, sipulit, valkosipuli ja merilevät sisältyvät niiden vihannesten luetteloon, jotka tarjoavat keholle L-arginiinia.
  • Hedelmät: Kiivi, vesimeloni ja avokado ovat mahdollisia arginiinin ja muiden vitamiinien, kivennäisaineiden sekä antioksidanttien lähteitä.
  • Pähkinät: Hasselpähkinät ja mantelit sisältävät erityisen paljon arginiinia. Niiden nauttiminen tukee myös optimaalista kolesterolitasoa ja aivojen toimintaa.
  • Liha ja kala: Nämä proteiinit sisältävät runsaasti L-arginiinia ja muita aminohappoja. Punaisen lihan syöntiä on kuitenkin rajoitettava hyvän terveyden ylläpitämiseksi.

Arginiinia sisältävät tuotteet hiuksille

Arginiinia sisältävien ruokien ja lisäravinteiden lisäksi kosmeettisia lähteitä ovat hiusnaamiot ja -voiteet, shampoot, hoitoaineet ja seerumit. Tätä aminohappoa sisältävät tuotteet yhdistävät siihen usein myös muita ainesosia, kuten biotiinia, B7-vitamiinia ja kasvien kantasoluja.

Tärkeintä on ensin noudattaa tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota. Ota sitten yhteyttä ihotautilääkäriin ja kysy, mikä tuote sopisi parhaiten arginiinin lisäämiseen lisäravinteena.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.