Logo image
Logo image

Amalgaamipaikkojen terveyshaitat

3 minuuttia
Vaikka kehosi pystyy poistamaan osan siihen päätyneestä elohopeasta omin avuin, saattaa siihen jäänyt määrä kerääntyä aivoihisi ja aiheuttaa siellä monia hermostoa tuhoavia sairauksia. Tämän aineen kanssa tulee siis olla varovainen myös hammaspaikkojen suhteen.
Amalgaamipaikkojen terveyshaitat
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Tiesitkö, että hampaisiin laitettavat amalgaamipaikat koostuvat pääasiassa elohopeasta, joka on raskasmetalli sekä äärimmäisen haitallista terveydellesi? Amalgaami on jopa kiellettyjen aineiden listalla monissa maissa, sillä sen käyttö tuo mukanaan vakavia riskejä. Tässä artikkelissa kerromme siis tarkemmin näistä riskeistä – jatka lukemista, mikäli olet joskus miettinyt mitä nuo harmaat hammaspaikat oikeasti sisältävät!

Kerromme seuraavassa amalgaamin terveys- ja turvallisuusriskeistä niiden koostumusta koskien. Annamme myös muutamia ohjeita tämän materiaalin oikeaa käsittelyä koskien, mikäli haluat poistattaa omat amalgaamipaikkasi.

Mitä amalgaamipaikat sisältävät, ja miksi ne ovat vaarallisia?

Amalgaami on hopeanvärinen materiaali, jossa on monia metalleja – näistä huomionarvoinen vaarallisuutensa vuoksi on etenkin elohopea. Hammaslääkärit käyttävät tätä materiaalia hammaspaikkoihin, jotka ovat tarpeellisia hampaiden reikiintyessä.

Nykyisin useimmat maat ovat kuitenkin tehneet päätöksen käyttää muita aineita hampaiden paikkauksessa, sillä tutkimusten mukaan suuret määrät elohopeaa ovat potilaan terveydelle haitaksi. Itse asiassa ne vaarantavat hammaslääkärinkin terveyden. Lisäksi huoli näiden hammaspaikkojen vaikutuksista ympäristöön kasvaa, ja elohopeaa sisältävien tuotteiden käyttöä pyritäänkin rajoittamaan, sillä niillä on erittäin haitallinen vaikutus luonnolle.

Vuodesta 2008 lähtien amalgaamipaikkojen käyttö on ollut kiellettyä esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Miksi elohopea on haitaksi ihmisen terveydelle?

Some figure

Amalgaamipaikka sisältää 120-570 milligrammaa elohopeaa, joka vapautuu ajan kuluessa hitaasti – tämä johtuu syljen, mahahappojen, ruoan, korkeiden lämpötilojen sekä muiden tekijöiden vaikutuksista paikkoihin.

Tässä prosessissa syntyy elohopeahyöryjä, jotka sitten imeytyvät elimistöön elämäsi varrella päivä päivältä. Siksi tällaiset hammaspaikat ovat olennainen jatkuvan myrkyttymisen lähde kehossa.

On myös muistettava, että elohopealle altistuminen voi johtua mistä tahansa suorasta yhteydestä sitä sisältäviin tuotteisiin. Tällaisia ovat kuumemittarit, lamput, patterit, kosmetiikka, ihoa valkaisevat voiteet, maalit, hyönteismyrkyt ja muut vastaavat tuotteet. Tutkimukset ovat myös todistaneet, että suurikokoiset valtameren kalat, kuten tonnikala ja miekkakala, voivat sisältävää vaarallisia määriä elohopeaa, joten kyseisiä kaloja ei kannata syödä kovin usein.

Some figure

Elohopean terveysriskeistä

Yksi suurimmista elohopean riskeistä terveydelle on se, että vaikka osa tästä metallista poistuukin elimistöstä luonnollisesti, kertyy olennainen määrä ihmisen aivoihin, ja elohopea saattaa säilyä siellä vuosien ajan. Tämä rappeuttaa pikkuhiljaa neuroneja, mikä on yhdistetty tutkimuksissa esimerkiksi Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin.

Toinen vakava elohopeaan liittyvä ongelma on se, että tämä metalli siirtyy istukan rajojen yli ja pääsee siten käsiksi sikiön keskushermostoon.

Elohopeaa voi myös kertyä vatsaan, suuhun, kilpirauhaseen, aivolisäkkeeseen ja muuallekin elimistöön. Ole siis varovainen – tämä metalli ei missään tapauksessa ole vaaraton, vaikka sitä käytetäänkin hammaspaikoissa!

Voidaanko amalgaamipaikat poistaa, jos niitä on jo laitettu suuhusi?

Kun ihmiset kuulevat amalgaamipaikkoihin liittyvistä riskeistä terveydellensä, on heidän yleisin kysymyksensä seuraava: voidaanko amalgaamipaikat poistaa, jotta pystyisin välttämään kaikki mahdolliset vakavat haitat? Asia on olennainen etenkin niille ihmisille, joilla elohopeaan liittyviä oireita jo ilmenee, mutta jotka eivät ole aikaisemmin tienneet oireidensa alkuperää.

Vastaus kysymykseen on tämä: kyllä, amalgaamipaikat voidaan poistaa, mutta tämä tulee tehdä hyvin varovaisesti. Jos on mahdotonta noudattaa erittäin tarkkaa ohjeistoa poiston suhteen, on parempi jättää nämä metallipaikat paikoilleen, jotta sekä hammaslääkäri että potilas välttyisivät äkilliseltä elohopealle altistumiselta. Tämä saattaa aiheuttaa heidän terveydelleen paljon pahempaa haittaa kuin paikkojen paikoilleen jättäminen.

Käänny asiantuntijan puoleen, mikäli haluat päästä eroon omista amalgaamipaikoistasi, ja ole tarkkana sen kanssa, että nämä seuraavat ohjeet tulevat noudatetuiksi:

  • Pidä koko suusi eristettynä paikkojen pois ottamisen ajan, jotta voisit välttää palasten nielemistä toimenpiteen aikana tai sen jälkeen.
  • Käytä suojusta silmilläsi.
  • Käytä happinaamaria.
  • Toimenpide tulisi tehdä kylmässä lämpötilassa.
  • Paikat tulisi poistaa yhtenä palasena, ja tämä tulisi tehdä nopeasti.
  • Vanhat paikat tulee vaihtaa uusiin, joissa materiaalina on jokin parempilaatuinen vaihtoehto.
  • Alueita tulisi hoitaa jollakin antiseptisella tuotteella.

Sekä potilaalle että hammaslääkärille olisi hyväksi – elohopealle altistumisen ehkäisemiseksi – käyttää jotakin tehokasta luontaishoitoa, jonka avulla raskasmetalleja voidaan poistaa kehosta. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi chlorella. Tämä levästä valmistettu tuote on tehokas ja kyvykäs kehon myrkkyjä poistava apu, joka poistaa kaikenlaisia haitallisia aineita, ei vain raskasmetalleja. Tämä johtuu sen sisältämästä lehtivihreästä.

Korianteri, valkosipuli ja magnesium voivat myös olla hyvin hyödyllisiä apuja myrkkyjen poistossa. Meiltä löytyy runsaasti artikkeleita, mikäli tarvitset ohjeita elimistösi puhdistamiseksi myrkyllisistä aineista luonnollisesti mutta tehokkaasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Clarkson, T. W., & Magos, L. (2006). The toxicology of mercury and its chemical compounds. Critical Reviews in Toxicology. https://doi.org/10.1080/10408440600845619
  • Zahir, F., Rizwi, S. J., Haq, S. K., & Khan, R. H. (2005). Low dose mercury toxicity and human health. Environmental Toxicology and Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.etap.2005.03.007
  • Rice, K. M., Walker, E. M., Wu, M., Gillette, C., & Blough, E. R. (2014). Environmental mercury and its toxic effects. Journal of Preventive Medicine and Public Health. https://doi.org/10.3961/jpmph.2014.47.2.74
  • About Dental Amalgam Fillings. (2017). US Food and Drug Administration. Recuperado el 13 de marzo de 2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.