Alentaako punainen riisi kolesterolia?

Punaisesta riisistä on tullut suosittu apukeino korkean kolesterolin hoitamiseen. Toimiiko se? Mitä tiede sanoo? Katsotaanpa asiaa tarkemmin!
Alentaako punainen riisi kolesterolia?

Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2022

Punainen riisi on fermentoitu tuote, joka saadaan Monascus purpureus -nimisestä homeesta. Itä-Aasian maissa, kuten Kiinassa, Japanissa ja Koreassa, sitä käytetään gastronomisiin ja lääketieteellisiin tarkoituksiin. Sitä arvostetaan, koska sillä on kyky alentaa kolesterolia ja parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä.

Ja kuten Foods -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, se koostuu polyketideistä, tyydyttymättömistä rasvahapoista, fytosteroleista, pigmenteistä ja monakoliinista. Monakoliini K on identtinen lovastatiinin kanssa, statiinin kanssa, jota käytetään sen lipidejä alentavan vaikutuksen vuoksi. Haluatko tietää aiheesta lisää?

Mitä on punainen riisi?

Punaista riisiä pidetään ravintoaineena. Se syntyy, kun normaali valkoinen riisi käy läpi käymisprosessin Monascus purpureus -hiivan tai muun homesienen kanssa. Kulinaarisella tasolla sitä on käytetty ruokien maustamiseen, värjäämiseen ja säilöntään. Sen suosio perustuu kuitenkin sen lääkinnällisiin ominaisuuksiin.

Se sisältää erityisesti ainetta, joka tunnetaan nimellä monakoliini K, jolla on veren kolesterolitasoja alentava vaikutus. Lisäksi se on runsas pigmenttien, orgaanisten happojen, sterolien, flavonoidien ja muiden bioaktiivisten yhdisteiden lähde, joilla kaikilla on myönteisiä terveysvaikutuksia.

Frontiers in Pharmacology -lehdessä julkaistun katsauksen mukaan sillä on seuraavanlaisia ominaisuuksia:

  • Ehkäisee hypolipidemiaa
  • Ehkäisee ateroskleroosia
  • Neurosytoprotektiivinen
  • Ehkäisee kasvainten muodostumista
  • Ehkäisee osteoporoosin kehittymistä
  • Antaa energiaa
  • Auttaa diabeteksen hoidossa
  • Verenpainetta alentava

Vaikka jotkut tahot, kuten Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen, tunnustavat tämän potentiaalin alentaa korkeita kolesterolitasoja, muut viranomaiset, kuten Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA), eivät kuitenkaan hyväksy monakoliini K:n käyttöä ja kieltävät sen myynnin.

Syy? Sen pelätään aiheuttavan samanlaisia ​​sivuvaikutuksia kuin lovastatiini. FDA uskoo, että sen käyttöä tulisi säännellä kuten minkä tahansa lääkkeen. He eivät luokittele sitä ravintolisäksi.

Silti punaista riisiä on saatavilla markkinoilla ja monet ihmiset luottavat sen kolesterolia alentaviin ominaisuuksiin. Onko sen tehokkuudesta olemassa tieteellisiä todisteita? Tutkitaanpa asiaa tarkemmin.

Punainen riisi voi alentaa veren kolesterolia.
Korkea kolesteroli on kardiovaskulaarinen riskitekijä. Varsinkin kun sen ateroskleroosiin liittyvä LDL-fraktio lisääntyy.

Auttaako punainen riisi alentamaan kolesterolia?

Punaisen riisin tärkein vaikuttava aine, monakoliini K, hallitsee tehokkaasti korkeita kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuksia. Critical Reviews in Food Science and Nutritionin jakamassa katsauksessa todettiin, että tämä tuote – yhdessä statiinien kanssa – alentaa tehokkaasti kokonais- ja LDL-kolesterolitasoja.

Todisteet viittaavat siihen, että se alentaa triglyseridejä, verenpainetta ja siten kardiovaskulaarista riskiä. Se näyttää aiheuttavan vähemmän sivuvaikutuksia kuin samaan tarkoitukseen käytetyt lääkkeet.

BMC Cardiovascular Disorderstutkimuksessa todettiin, että tämän ravintoaineen käyttö auttoi parantamaan potilaan lipidiprofiilia pienemmällä määrällä sivuvaikutuksia verrattuna simvastatiiniin. Todisteet viittaavat siihen, että monakoliini K toimii estämällä HMG-CoA-reduktaasientsyymiä ja endogeenisen kolesterolin biosynteesiä.

Samoin Methodist Debakey Cardiovascular Journal -lehdessä julkaistussa katsauksessa selitetään, että monakoliini K parantaa endoteelin toimintaa ja verisuonten joustavuutta, mikä on avainasemassa hyperkolesterolemiaan liittyvien riskien vähentämisessä.

Mahdolliset sivuvaikutukset ja turvallisuus

On huolestuttavaa, että punaisen riisin nauttiminen voi aiheuttaa samanlaisia ​​sivuvaikutuksia kuin statiinit. Mayo Clinic toteaa, että suuri monakoliini K:n saanti voi johtaa maksavaurioon tai lihashäiriöihin (myopatia).

Lisäaine on kuitenkin turvallinen useimmille ihmisille. Itse asiassa osalla potilaista on vain pieniä määriä monakoliini K:tä, mikä pyrkii vähentämään sen lipidejä alentavaa vaikutusta.

Joka tapauksessa yleisimmät haittavaikutukset ovat seuraavat:

Turvallisuussyistä seuraavat henkilöt eivät saa käyttää sitä:

  • Lapset ja nuoret
  • Raskaana olevat ja imettävät naiset
  • Yli 64-vuotiaat aikuiset
  • Ihmiset, joilla on lihassairaus
  • Potilaat, joilla on munuais- tai maksasairaus

Yksi punaisen riisin  huolenaihe on sen mahdollinen kontaminaatio sitriniinillä, homesienen tuottamalla myrkyllä, joka liittyy munuaisten vajaatoimintaan.

Vuorovaikutus muiden yhdisteiden kanssa

Kuten kolesterolin hoitoon tarkoitetut lääkkeet, punainen riisi voi aiheuttaa ongelmia, kun sitä käytetään samanaikaisesti tiettyjen elintarvikkeiden ja lääkkeiden kanssa, kuten seuraavat:

  • Greippimehu. Saattaa lisätä monakoliini K:n pitoisuutta plasmassa.
  • Maksatoksiset lääkkeet, yrtit ja lisäravinteet. Lisää maksavaurion riskiä.
  • Alkoholi. Lisää maksavaurion riskiä.
  • Muut kolesterolia alentavat lääkkeet.
  • Antibiootit.
  • Antifungaalit.
  • Masennuslääkkeet.
  • Antiretroviraaliset lääkkeet.
Punainen riisi ei sovi nautittavaksi greippimehun kanssa.
Greippimehua suositellaan usein kolesterolin alentamiseen, mutta sitä ei kuitenkaan pidä yhdistää punaisen riisin kanssa.

Annostelu

Tällä hetkellä punaista riisiä on saatavilla kapselina tai tablettina. Jotkut niistä tulevat yhdessä muiden aineiden, kuten CoQ10:n, nattokinaasin tai Omega-3 -rasvahappojen kanssa.

Suositellut annokset vaihtelevat 600 – 1200 mg päivässä jaettuna 2 tai 3 annokseen. Lisäksi sitä suositellaan yleensä vain, kun kolesterolitasot ovat 200-239 mg/dl. Neuvottele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen kuin aloitat lääkkeen käytön. Lisäksi se tulisi ostaa vain hyvämaineisista apteekeista.

Mitä kannattaa muistaa?

Todisteet viittaavat siihen, että punaisella riisillä on potentiaalia hallita korkeita kolesterolitasoja. Itse asiassa on todettu, että sillä voi olla vähemmän sivuvaikutuksia kuin statiineilla. Tästä huolimatta sen kulutuksesta lisäravinteena tulee keskustella lääkärin kanssa.

Ei pidä unohtaa, että se voi aiheuttaa sivuvaikutuksia ja lääkkeiden yhteisvaikutuksia. Sitä ei tule ottaa samanaikaisesti kolesterolia alentavien lääkkeiden kanssa. Lisäksi, kun on kyse lipidiprofiilin parantamisesta, sinun tulee muistaa, että mikään ei korvaa hyvän ruokavalion ja liikunnan vaikutuksia.

Ennen kuin lääkäri suosittelee näitä lisäravinteita tai muita lääkkeitä, hän voi määrätä erityisruokavalion sekä elintapojen muutoksia. Nämä toimenpiteet ovat usein riittäviä hallitsemaan hyperkolesterolemiaa ja siihen liittyviä riskejä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.