Logo image
Logo image

Älä syö näitä ruokia, jos sinulla on korkea virtsahappopitoisuus

3 minuuttia
Jos kärsit korkeasta virtsahappopitoisuudesta, sinun tulee pitää silmällä ruokavaliotasi, muutoksia kehonpainossa ja joitakin elintapoja. Tasapainoinen ja oikeanlainen ruokavalio voi pitää hyperurikemian hallinnassa.
Älä syö näitä ruokia, jos sinulla on korkea virtsahappopitoisuus
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Korkea virtsahappopitoisuus eli hyperurikemia mielletään yleensä ihmisiin, jotka syövät epäterveellisiä ruokia tai juovat epäterveellisiä juomia ylenpalttisesti. On selvää, että kehon virtsahappopitoisuuden hallinta riippuu monista tekijöistä, mutta yksi tärkeimmistä on huomion kiinnittäminen ruokavalioon.

Korkea virtsahappopitoisuus eli hyperurikemia

Virtsahappo on hiilestä, typestä, hapesta ja vedystä koostuva yhdiste, joka syntyy, kun keho hajottaa puriineja. Puriineja muodostuu luonnollisesti kehossa, ja niitä esiintyy myös joissakin elintarvikkeissa.

Virtsahappo ei aiheuta terveysongelmia silloin kun se on normaalilla tasolla, sillä keho hankkiutuu siitä eroon munuaisten avulla. Toisinaan, erilaisista syistä johtuen, virtsahappopitoisuus voi kuitenkin nousta epäterveelliselle tasolle.

Kun kehon virtsahappopitoisuus on korkea, alkaa ilmenemään erilaisia oireita. Yksi tunnetuimmista ja tavallisimmista on kihti. Hyperurikemian negatiiviset seuraukset voivat kuitenkin olla kihtiäkin vakavampia. Tämä tila nimittäin liittyy kohonneeseen munuaissairausten, sydän- ja verisuonitautien sekä kroonisten niveltulehdusvaurioiden riskiin.

Ruoat, jotka sisältävät suuria määriä virtsahappoa

Virtsahapon saantia ruokavaliosta on rajoitettava, jotta voimme välttää pitkäaikaisia terveysongelmia ja elämänlaadun heikkenemistä. Jo muutaman ruokailutottumuksen muuttaminen parempaan päin voi auttaa suuresti.

Jos kehosi virtsahappopitoisuus on jo korkea tai haluat välttää sen kohoamista, sinun tulee välttää joitain ruokia. Haluamme korostaa, ettemme tässä yhteydessä puhu kielletyistä elintarvikkeista, vaan elintarvikkeista, joiden saantia tulisi rajoittaa.

Puriinipitoisia ruokia

Some figure
Punainen liha sisältää runsaasti puriineja.

Puriinit ovat aineosia, joita muodostuu kehossa luonnollisesti. Kun ne hajoavat, ne muuttuvat virtsahapoksi. Siksi hyvin puriinipitoisten ruokien syönnin rajoittaminen voi auttaa vähentämään virtsahapon määrää veressä.

Seuraavat ruoat sisältävät runsaasti puriineja:

  • Maksa, munuaiset ja muut sisäelimet.
  • Punainen liha: naudanliha, sianliha, lampaanliha.
  • Rasvaiset kalat ja äyriäiset, kuten sardiinit, anjovikset, tonnikala, katkaravut ja taskuravut. Näitä ei pitäisi jättää ruokavaliosta kokonaan pois, sillä niillä on myös loistavia etuja terveyden kannalta, mutta niiden syöntiä tulee rajoittaa.
  • Makkarat, leikkeleet ja muut jalostetut lihatuotteet.
  • Tietyt juustot, etenkin pitkään fermentoidut.
  • Jotkut vihannekset, kuten parsa, herneet, pinaatti ja tomaatti, sisältävät paljon puriineja. Koska niilläkin on myös hyötyjä terveyden kannalta, niitä ei kannata jättää kokonaan pois, vaan nauttia esimerkiksi kerran tai kaksi viikossa.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue tämäkin: 5 terveydelle haitallista jalostettua ruoka-ainetta

Rasvaiset ruuat

Virtsahapon poistaminen on vaikeampaa silloin, kun syömme paljon rasvaa. Näin ollen, jos kärsit korkeasta virtsahappopitoisuudesta, sinun tulee niukentaa ruoasta saadun rasvan määrää.

Parasta olisi poistaa kokonaan jalostetut elintarvikkeet, joissa voi olla transrasvoja tai hydrattuja rasvoja, ja vähentää tyydyttyneiden rasvojen saantia mahdollisimman paljon. Nämä rasvat voidaan korvata terveellisemmillä vaihtoehdoilla, kuten oliiviöljyllä. Sitä voidaan käyttää sinällään vaikkapa salaatin joukossa, tai ruoanlaitossa.

Fruktoosi ja sokeripitoiset juomat

Fruktoosi on ainoa hiilihydraatti, jolla on osoitettu olevan suora yhteys virtsahapon metaboloitumiseen. Tässä tapauksessa puhumme virvoitusjuomista, hedelmämehuista ja muista makeutetuista juomista. Kihdin muodostumisen riski on kaksinkertainen niillä ihmisillä, jotka juovat kaksi tai enemmän sokeripitoista juomaa päivässä verrattuna niihin, jotka juovat niitä vähemmän yhden kuukaudessa.

Sokeripitoisiin juomiin liittyvään kohonneeseen virtsahapon kerääntymisen riskiin ei ole löydetty tarkkaa syytä. Sillä voi olla tekemistä myös tällaisten juomien muiden epäterveellisten ainesten kanssa, sekä erilaisten epäterveellisten tottumusten kanssa.

Alkoholi

Alkoholijuomien yhteydestä veren kohonneeseen virtsahappopitoisuuteen ei ole epäilystäkään. Kihdin kehittymisen riski on esimerkiksi yli kaksinkertainen niillä miehillä, jotka nauttivat 50 grammaa tai enemmän alkoholia päivässä verrattuna niihin, jotka eivät juo alkoholia ylipäätäänkään.

Sekä miehillä että naisilla alkoholin liikakäyttö liittyy kehon korkeaan virtsahappopitoisuuteen ja kihtiin. Itse asiassa riski on jopa suurempi naisilla kuin miehillä.

Tämä yhteys johtuu siitä, että kun alkoholia nautitaan paljon lyhyessä ajassa, se lisää kehon maitohappopitoisuutta, ja tällöin munuaisten on vaikea poistaa virtsahappoa. Jos alkoholin nauttiminen on niin sanotusti kroonista, ongelma taas kehittyy jatkuvasta puriinien kerääntymisestä kehoon.

Some figure
Alkoholi lisää virtsahapon kertymisen riskiä sekä naisilla että miehillä.

Jatka lukemista: Alkoholin 10 välitöntä vaikutusta terveyteen

Mitä kannattaa pitää mielessä

Yllä mainittujen ruokien ja juomien välttäminen on tärkeää veren virtsahappopitoisuuden hallitsemiseksi, mutta on olemassa muitakin ruokavalioon ja terveyteen liittyviä näkökohtia, jotka tulee huomioida:

  • Kehonpaino on tärkeä tekijä kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa. Jos olet ylipainoinen, painoa on pyrittävä pudottamaan.
  • Paasto tai hyvin niukka kalorien saantikaan ei kuitenkaan kannata, sillä sellainen voi myös kohottaa virtsahappotasoa. Pyri siis pudottamaan painoa hiljalleen, terveellisin keinoin.
  • Pysy nesteytettynä. Vettä tulisi juoda noin 2 litraa päivässä.

Noudata näitä vinkkejä ja terveellisiä elämäntapoja, sekä tietenkin lääkärisi ohjeistuksia.

Yhteenveto

Jos kehossasi on korkea virtsahappopitoisuus, sinun tulisi rajoittaa punaisen lihan, rasvaisen kalan, sokeripitoisten juomien ja alkoholin kulutusta. Kohtuullisen kokoiset ruoka-annokset, runsas veden juominen sekä ruokavalio joka sisältää tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, täysjyvätuotteita ja maitotuotteita ovat suuri apu tämän terveysongelman torjunnassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Álvarez Larido B, Alonso Valdivielso JL. [Hyperuricemia and gout; the role of diet]. Nutrición Hospitalaria. Abril 2014. 1;29(4):760-70.
  • Jamnik J, et al. Fructose intake and risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. Octubre 2016. 3;6 (10).
  • Pemberton C, et al. Manual de dietética de la Clínica Mayo. Ediciones Medici. 1993.
  • Rongrong L. et al. Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pacific Journal of clinical Nutrition . 2018;27(6). 1344-1356.
  • Contreras Roura, Jiovanna. “Errores innatos del metabolismo de las purinas y otras enfermedades relacionadas.” Revista Cubana de Pediatría 84.2 (2012): 197-200.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.