Älä anna toisten tehdä oloasi syylliseksi
Jos joku aikoo tehdä oloasi syylliseksi, ole varuillasi! Saatat tällöin olla tekemisissä ihmisen kanssa, joka haluaa manipuloida sinua omaa hyötyä saadakseen.
Toisen ihmisen olon syylliseksi tekeminen on yksi kaikkein helpoimmista tavoista saada jotakin aikaiseksi. Syyllisyydellä on valtava voima, ja sitä voidaan käyttää sekä ihmistä vastaan että hänen hyödykseen.
Syyllisyys on tunne, joka saa sinut uskomaan, että olet tehnyt jotakin väärin ja että et ole sopeutunut siihen, mitä sinulta odotetaan. Se saa sinut kokemaan, että sinun täytyy nyt jotenkin korjata tilanne.
Joskus syyllisyys tekee ihmisestä nöyrän sekä saa hänet pyytämään anteeksi. Toisinaan taas se saa toimimaan sellaisella tavalla, joka hyödyttää toista ihmistä. Mutta mitä jos syyllisyys onkin yksinkertaisesti vain ansa?
Mitä tällä tarkoitamme? Jatka lukemista ja saat tietää tarkemmin, miksi syyllisyyttä kannattaa tarkastella hiukan pintaa syvällisemmin – älä anna toisen ihmisen tehdä oloasi syylliseksi!
Älä anna ihmisten manipuloida ja tehdä oloasi syylliseksi
Kun olet tekemisissä manipuloivan ihmisen kanssa, hän saattaa tehdä oloasi syylliseksi koskien sitä mitä teet, mutta on hyvin todennäköistä, että hänellä ei kuitenkaan ole mitään pätevää syytä siihen, että hän saa olosi tällaiseksi.
Jos esimerkiksi olet manipuloivan ihmisen kanssa parisuhteessa, hän voi tehdä olosi huonoksi siksi, että vietät aikaa muiden ihmisten kanssa. Näin hän voi yrittää kontrolloida sinua, ja hän myös kohtelee parisuhteen toista osapuolta kuin omana sätkynukkenaan.
Kun annat toisen ihmisen manipuloida sinua, olosi voi olla kurja, ja kun tämä kestää pitkään, se voi vahingoittaa itsetuntoa.
Lue aiheesta lisää: Löydä itsellesi positiivinen itsetuntoharjoitus
Et kenties halua myöntää sitä, että muut ihmiset (olipa tässä kyseessä kumppanisi, perheenjäsenesi tai ystäväsi) voivat saada sinut epäilemään sitä mitä teet, mitä sinulla on oikeus tehdä ja mistä pidät.
Jos haluat tehdä jotakin, ja toinen ihminen saa olosi tuntumaan tämän suhteen huonoksi, on tärkeää miettiä sitä, mitä sinun tulisi priorisoida ja mitä sinun taas ei kannattaisi priorisoida.
Muut ihmiset eivät aina ole oikeassa
Kun et kyseenalaista sitä, mitä toiset kehottavat sinua lopettamaan tekemästä siksi, että he pitävät kyseistä asiaa vääränä, suurin ongelma on se, että tilanne saattaa saada sinut kertomaan heille syyn.
Miksi sitten toimit näin? Siksi, että sinulla on sellainen huono tapa, että olet riippuvainen toisten hyväksynnästä ja heidän mielipiteistään – ennen kaikea olet riippuvainen koskien sitä, kuinka ympärilläsi olevat ihmiset saavat sinut tuntemaan.
Jos kumppanisi saa olosi huonoksi siksi, että olet ulkona ystävien kanssa, lopetat tämän asian tekemisen, vaikka se sattuisikin sinuun. Rinnallasi olevan ihmisen mielipide on sinulle tärkeämpi kuin omasi.
Tämä on asia, joka sinun tulee tunnistaa ja josta tulee päästä ylitse. Jokaisessa suhteessa on tärkeää tietää, kuinka asetetaan omat rajat ja kuinka tunnistetaan sellainen, mitä kieltäydytään sietämästä.
Lue aiheesta lisää: Voit olla onnellinen ilman parisuhdetta
Luota omaan itseesi
On tärkeää olla selkeä siitä, että kenelläkään ei ole oikeutta saada sinua tuntemaan oloasi huonoksi, kun se mitä teet tekee olosi hyväksi.
On monia sellaisia ihmisiä, jotka usein käyttävät toisia hyödykseen.
On sinusta itsestäsi kiinni, että estät tätä tapahtumasta. Teet näin asettamalla rajoja sekä olemalla tietoinen siitä, että tekemäsi päätökset eivät ole toisten käsissä, vaan sinusta itsestäsi kiinni. On erittäin tärkeää alkaa luottaa omaan itseesi sekä pitää omaa intuitiotasi oppaanasi. Opettele siis kääntämään pienemmälle ympärilläsi olevien muista lähtevien äänien volyymi.
Se mitä sinä haluat, on se millä on väliä. Se mikä tekee sinut onnelliseksi, on tärkeää. Sinun ei tarvitse tyydyttää toisia ja heidän halujaan, tai mennä sen mukaan, mitä he pitävät oikeana tai vääränä.
Se ainoa ihminen, jolla on väliä, olet sinä itse, ja tämä pätee myös sitä koskien, mitä haluat tehdä ja milloin haluat sen tehdä.
Lue aiheesta lisää: Sinä pystyt ja tulet selviämään parisuhteen loppumisesta
Et ole enää pieni lapsi, joka on valtaa pitävien vanhempien armoilla, jotka sanovat, mitä sinun kuuluu tehdä. Nyt olet aikuinen, jolla on valta tehdä omat päätökset, ja olet vapaa tekemään sen mitä haluat, vaikka muut ihmiset tuomitsisivatkin sinut tai eivät olisi samaa mieltä.
Älä anna toisten hidastaa itseäsi.
Oletko samaa mieltä? Onko elämässäsi ihmisiä, jotka tekevät oloasi syylliseksi?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Turan, N., & Cohen, T. R. (2015). Shame and Guilt. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00067-7
- Farrell, A. (2015). Guilt. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.45042-7
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.