Logo image
Logo image

Aivojen hypoksia - tyypit ja aiheuttajat

3 minuuttia
Aivojen hypoksia eli hapenpuutostila esiintyy, kun aivot eivät saa tarpeeksi happea. Hapenpuute on erittäin vaarallista tälle elintärkeälle elimelle. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat aivojen hypoksian yleisimmät syyt.
Aivojen hypoksia - tyypit ja aiheuttajat
Viimeisin päivitys: 07 heinäkuuta, 2020

Aivojen hypoksiaa esiintyy, kun aivoihin kulkee normaalia vähemmän happea. Normaali happivirtaus aivoihin sallii niiden toimia kunnolla ja kehon vaatimusten mukaisesti.

Aivot ovat sellainen elin, jonka toiminnot eivät saa koskaan pysähtyä. Aivojen eri osat aktivoituvat eri aikoina, mutta muut ihmiskehon komponentit riippuvat aivojen oikeanlaisesta suorituksesta.

Juuri niiden jatkuvan toiminnan vuoksi aivot kuluttavat suuren määrän happea. Lisäksi, happi kulkeutuu aivoihin valtimoiden kautta, jotka jakavat verta kehoon kaulasta ylöspäin. Siten, jos veri laskee, niin laskevat myös happitasot.

Hapenpuute vaikuttaa suuresti aivoihin. Aivosolut alkavat kuolla, jos ne joutuvat olemaan viisikin minuuttia ilman happea. Tätä kutsutaan aivoinfarktiksi, ja se osoittaa aivojen hypoksian aiheuttamien ongelmien vakavuuden.

Aivojen hypoksian aiheuttajat

Aivojen hypoksiaa voivat aiheuttaa monet asiat. Joskus niin käy yksinkertaisesti siksi, ettei aivoihin saakka kulkeudu riittävästi happea. Joskus taas kyse on siitä, ettei aivoihin kulkeudu tarpeeksi verta.

Joitakin syitä aivojen hypoksiaan:

  • Korkeudet merenpinnan yläpuolella johtavat aivojen toiminnassa käytettävän hapen vähenemiseen. Tällä viitataan korkeussairauteen, joka liittyy urheilun, kuten kiipeilyn ja vuorikiipeilyn, harjoittamiseen.
  • Hiilimonoksidi on pääasiallinen kaasumyrkytyksen edustaja. Kun näin tapahtuu, happi menettää paikkansa veressä ja hiilimonoksidi korvaa sen. Tällä tavalla koko kehon solut saavat käyttöönsä hapen sijaan alkuaineen, jota ne eivät voi käyttää aineenvaihduntaansa.
  • Jotkin patologiat, kuten esimerkiksi amyotrofinen lateraaliskleroosi, hyökkäävät aivojen hengityskeskukseen, halvauttaen kehon hengityslihakset. Kun hengitysmekanismi epäonnistuu, vähemmän happea kulkeutuu niiden sisään, ja tämä aiheuttaa kehossa tukehtumismaisen mekanismin.
  • Tukehtuminen voi tapahtua joko tahallisesti ja rikollisilla motiiveilla tai vahingossa, ja se aiheuttaa lopputuloksena aivojen hypoksiaa. Kaulan kiristäminen, nesteisiin hukkuminen ja tulen aiheuttaman savun hengittäminen ovat kaikki tukehtumisen eri muotoja.
  • Valtimoiden hypotensiosta puhutaan silloin, kun verenpaine laskee liian alhaiseksi ja tulee riittämättömäksi kastelemaan kaikkia kehon kudoksia, etenkin sydämestä kauimpana olevia kehon kudoksia. Aivot ovat yksi niistä alueista, joihin tämä ongelma verenkuljettamisessa vaikuttaa.
  • Mikä tahansa sydänsairaus, joka rajoittaa normaalia sydämen pumppauskykyä ja -vauhtia, voi johtaa aivojen hypoksiaan. Kyseessä voi olla joko akuutti tapahtuma, kuten sydäninfarkti, tai krooninen tilanne, kuten rytmihäiriöt.
  • Aivohalvaukset aiheuttavat aivojen hypoksiaa tietyillä alueilla, joko johtuen aivovaltimon tukkeutumisesta hyytymällä, tai johtuen aivojen suonen osan katkeamisesta ja sen aiheuttamasta verenvuodosta.
Sekä aivoinfarkti että sydäninfarkti voivat laukaista aivojen hypoksian.
Some figure

Aivojen hypoksian tyypit

Erilaiset aivojen hypoksiat voidaan luokitella riippuen vaurioittuneesta aivojen alueesta. Jotkut hypoksiset jaksot satuttavat vain aivojen tietyn alueen soluja, kun taas toisinaan aivojen yleinen virtaus pysähtyy.

Nämä ovat erilaisia aivojen hypoksian tyyppejä:

  • Fokaalinen hypoksia. Tässä tapauksessa aivojen hypoksia on täsmällinen, yhteen aivojen alueeseen kohdistuva. Klassinen esimerkki on aivoinfarkti, joka alkaa hyytymästä, joka tukkii aivovaltimon.
  • Diffuusi hypoksia. Tämä tarkoittaa on aivojen hapen virtauksen vähenemistä, joka tapahtuu tasaisesti koko aivojen alueella ilman, että siitä tulee liian vakavaa. Aivosolujen toiminnot vähenevät, mutta aivoinfarkti tapahtuu harvoin.
  • Globaali hypoksia. Tässä yksi hypoksian tyyppi, jolloin hapen vähentyminen vaikuttaa koko aivoihin. Hapenpuute on niin havaittavissa, että aivojen solut kuolevat. Seuraavat oireet riippuvat mistä aivojen alueesta on kyse.
  • Massiivinen hypoksia. Tämä on suurin olemassa oleva aivojen hypoksia, jossa suuret aivoalueet saavat infarktin samanaikaisesti, aiheuttaen riskin myöhemmälle toipumiselle, sekä asettavat potilaan hengen vaaraan.
Some figure

Aivojen hypoksian oireet

Vaikka aivojen hypoksian aiheuttamat oireet riippuvat pitkälti siitä, kuinka kauan aivojen hapenpuute kestää, jotkut sen merkit ovat varsin erottuvat. Kuten edellä mainitsimme, muutaman sekunnin kestävä aivojen hypoksia ei välttämättä jätä piileviä ongelmia, mutta jos aivojen hapenpuute kestää yli viisi minuuttia, tapahtuu varmasti infarkti.

Hetkellisen aivojen hypoksian oireina voi esiintyä huomion herpaantumista, jonkin verran muistinmenetystä, omituisia tuntemuksia kehon raajoissa sekä puhevaikeuksia. Liikkuminen voi myös olla rajoitettua, samankaltaista kuin raajojen halvaantumisessa.

Jos hapen virtauksen estyminen aivoihin kestää pidempään, myöhemmin henkilöllä voi esiintyä kouristuksia, pyörtyminen tajunnan menettämisen kanssa ja henkilö voi jopa vaipua koomaan. Tälläisessä tilanteessa hoitoon täytyy päästä kiireellisesti, koska henkilö tarvitsee välittömästi lääketieteellistä apua tärkeiden elintoimintojen ylläpitämiseksi.

Jos aivojen hypoksia kestää yli viisi minuuttia, henkilö saa sydänkohtauksen. Lievän sydänkohtauksen aiheuttamat ongelmat voidaan myöhemmin hoitaa kuntoutuksen avulla, mutta massiivinen sydänkohtaus voi aiheuttaa koko aivojen kuoleman.

Joten, sinun on otettava heti yhteys lääkäriin, jos sinulla esiintyy joitakin yllä mainittuja neurologisia oireita. Jos aivojen hypoksiasta kärsinyt henkilö pyörtyy eikä reagoi heti ärsykkeisiin, tai hänellä on kouristuksia, oikea askel on ottaa yhteyttä ensiapuun, jossa häntä pystytään auttamaan riittävän nopeasti ja ammattimaisin keinoin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Flores-Compadre, José Luis, et al. “Hipoxia perinatal y su impacto en el neurodesarrollo.” Revista chilena de neuropsicología 8.1 (2013): 26-31.
  • Rodríguez-Boto, G., et al. “Conceptos básicos sobre la fisiopatología cerebral y la monitorización de la presión intracraneal.” Neurología 30.1 (2015): 16-22.
  • Sánchez Silva, Daniel José. “Protección Cerebral ante el Daño Neuronal.” Informe Médico 13.10 (2011).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.