Logo image
Logo image

Aivohalvaukset lapsilla: oireet ja syyt

2 minuuttia
Aivohalvaus lapsella voi olla vaikeampi tunnistaa kuin aikuisella. Useimmiten se ilmaantuu elämän ensimmäisen kuukauden aikana.
Aivohalvaukset lapsilla: oireet ja syyt
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Usein ajatellaan, että aivohalvaukset koskettavat vain aikuisia. Ongelma liitetään usein ikään. Vaikka onkin totta, että aivohalvauksia esiintyy eniten yli 65-vuotiailla ihmisillä, aivohalvaukset ovat mahdollisia myös lapsilla.

Aivohalvaukset tunnetaan myös nimellä apopleksia. Aivohalvauksessa verenkierto lakkaa tietyllä aivojen alueella joko verenvuodosta tai iskemiasta johtuen. Tämän seurauksena happi ja ravinteet eivät pääse kunnolla alueelle.

Aivohalvaukset ovat onneksi harvinaisia lapsuudessa. Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría -lehdessä vuonna 2014 julkaistun artikkelin mukaan niiden vuosittainen ilmaantuvuus kasvaa iän myötä: ne koskettavat 2–3/100 000 lasta ensimmäisten viiden elinvuoden aikana ja 8/100 000 lasta 14. ikävuoteen saakka.

Ne ovat kuitenkin merkittävä kuolleisuuden syy, tällä hetkellä kymmenen johtavan kuolinsyyn joukossa lapsilla. Tietojen perusteella näyttäisi myös siltä, että niiden esiintyvyys on kasvussa.

Useimmiten lapset saavat aivohalvauksen elämän ensimmäisen kuukauden aikana. Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarvittavan aivohalvauksista lapsilla, jotta osaat tunnistaa oireet ja viedä lapsen hoitoon mahdollisimman nopeasti.

Mistä aivohalvaukset lapsilla johtuvat?

Kuten jo mainittiin, aivohalvaus määritellään verenkierron keskeytymiseksi jollakin aivojen alueella. Se aiheuttaa lisäksi eräitä neurologisia oireita, jotka kestävät vähintään 24 tuntia.

Aikuisilla useimmat aivohalvaukset liittyvät riskitekijöihin kuten korkea verenpaine tai ateroskleroosi. Aivohalvauksien syyt lapsilla ovat kuitenkin melko erilaiset. Sikiönkehitys raskauden aikana, syntymähetki ja tietyt epämuodostumat ovat ratkaisevia tekijöitä.

On hyvä huomioida, että yksi merkittävimmistä aivohalvauksen syistä lapsilla on hapenpuute syntymähetkellä. Muita tärkeitä tekijöitä ovat fyysiset traumat ja seuraavat:

  • Sirppisoluanemia ja muut verisairaudet, esimerkiksi hemofilia.
  • Synnynnäiset sydämen tai verisuonten epämuodostumat, kuten aivoverisuonten valtimo-laskimoepämuodostuma (AVM).
  • Tietyt infektiot, kuten aivokalvontulehdus.
  • Raskaudenaikaiset ongelmat, joihin kuuluvat raskausmyrkytys, lääkkeiden väärinkäyttö ja raskausdiabetes. Aivohalvaukset lapsilla liittyvät myös istukan irtoamiseen ja ennenaikaiseen sikiökalvojen puhkeamiseen.

Tässä elämänvaiheessa ihminen on hyvin hauras. Aivohalvaus voi syntyä myös varhaislapsuudessa tai nuoruudessa, mutta kuten jo yllä todettiin, eniten niitä ilmenee elämän ensimmäisen kuukauden aikana.

Some figure
Lapsilla aivohalvauksia ilmenee eniten elämän ensimmäisen kuukauden aikana.

Käy lukemassa myös: Mitkä ovat raskauden pääasiallisimmat oireet?

Miten tunnistaa aivohalvaukset lapsilla?

Useimmat osaavat tunnistaa aivohalvauksen aikuisella. Hyvin tavallisesti se vaikuttaa puheeseen ja aiheuttaa jonkin kehonosan voimattomuutta. Pienillä lapsilla aivohalvausta voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa.

Kun se ilmenee syntymän yhteydessä, oireita ei välttämättä näy ennen kuin vauva kasvaa ja kehittyy. Itse asiassa monessa tapauksessa oireita ei välttämättä esiinny lainkaan. Vallitseva oire ovat epileptiset kohtaukset.

Muita varoitusmerkkejä pienillä lapsilla ovat muun muassa kehityksen viivästyminen ja syömisvaikeudet. Joillakin vauvoilla saattaa olla hengitysvaikeuksia. Osalla potilaista kehon toinen puoli halvaantuu äkillisesti, kuten aikuisilla.

Vanhemmilla lapsilla on oireita, jotka muistuttavat enenevissä määrin aikuisten oireita. Heillä voi esiintyä:

  • Puhevaikeuksia
  • Päänsärkyjä
  • Halvaantumista
  • Muistiongelmia
  • Käytöksen muutoksia
Some figure

Opi lisää: 7 ideaa lapsiystävällisen kylpyhuoneen sisustamiseen

Miten aivohalvauksia hoidetaan?

Jos huomaat tällaisia poikkeavuuksia lapsella, lapsi tulee viedä kiireellisesti ensiapuun. Kuten nähtiin, oireet voivat jäädä myös huomaamatta. Tästä syystä on tärkeää olla niiden kanssa tarkkana ja käydä lastenlääkärillä usein.

Aivohalvauksen hoito lapsella on moniulotteista ja riippuu sen aiheuttajasta. Jos lapsella esiintyy epileptisiä kohtauksia, useimmiten tarvitaan hoitoa epilepsialääkkeillä.

Jos lapsella on jokin epämuodostuma tai synnynnäinen ongelma, siihen tulee puuttua. Lisäksi useimmat aivohalvauksen saaneet lapset tarvitsevat kuntoutusta, jonka tarkoituksena on yrittää palauttaa vaurioituneen alueen toiminnot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Matão, M. E. L., de Miranda, D. B., Campos, P. H. F., da Paixão Pacheco, L., & Pereira, P. M. (2011). Atención al accidente cerebro vascular infantil: perspectiva de la neurología pediátrica. Enfermería global, 10(2).
  • ACCIDENTES CEREBROVASCULARES EN LA INFANCIA: AFECTAN A ENTRE 3 Y 6 DE CADA 100 MIL NIÑOS | Octubre | Noticias 2016. (n.d.). Retrieved January 10, 2020, from http://www.garrahan.gov.ar/noticias-octubre-2016/octubre/accidentes-cerebrovasculares-en-la-infancia-afectan-a-entre-3-y-6-de-cada-100-mil-ninos
  • Nunes, T., & Recalde, L. (2008). Características de los accidentes cerebrovasculares (ACV) en niños. Pediatría (Asunción), 35(1), 18-23.
  • de Castro, P. (n.d.). Accidentes cerebrovasculares en el niño y en el adolescente. Retrieved January 10, 2020, from https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/35-acv.pdf
  • Dabdoub, C. B., Mercado, C., Jordán, O., Ferrufino, J. L., Silveira, E. N., & Dabdoub Arrien, C. (2014). Accidente cerebrovascular: un manto oscuro en pediatría. Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría, 53(3), 129-136.
  • Accidentes cerebro-vasculares (para Padres) – Nemours KidsHealth. (n.d.). Retrieved January 10, 2020, from https://kidshealth.org/es/parents/strokes-esp.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.