Aiheuttaako hiusten toistuva pesu kaljuuntumista?
On todennäköistä, että olet jossain vaiheessa elämääsi kuullut jonkun sanovan tai olet lukenut jostain, että hiusten toistuva pesu aiheuttaa kaljuuntumista. Ehkä olet joskus tullut ulos suihkusta kourallinen hiuksia käsissäsi, ja olet kauhistunut. Aiheuttaako hiusten toistuva pesu todella kaljuuntumista? Kuinka usein meidän tulisi pestä hiukset? Lue eteenpäin!
Ihotautilääkärit ovat tietoisia tästä asiasta, ja useiden tieteellisten tutkimusten jälkeen heillä on vastaus tähän kysymykseen.
Totuus on, että hiusten toistuva pesu ei aiheuta kaljuuntumista. Itse asiassa, hiusten ja hiuspohjan kunto kärsii, mikäli et pese hiuksia tarpeeksi usein. Pesu on välttämätöntä hiusten elinvoimaisuuden kannalta.
Ihminen menettää keskimäärin 80-100 hiusta päivässä. Tämä irtoaminen on luonnollinen osa hiusten kasvuprosessia. Hiustenpesun yhteydessä tämä irtoaminen on usein näkyvämpää. Se johtuu kylpyhuoneessa olevasta kosteasta ilmasta.
Monet säikähtävät sitä, kun hiuksia irtoaa runsaasti hiustenpesun yhteydessä. Tämä on kuitenkin täysin luonnollista, eikä se ole iso juttu!
Itse asiassa, menetämme suurinpiirtein saman määrän hiuksia joka päivä vaikka emme olisikaan pesseet hiuksiamme.
Hiusten kasvuvaiheet
Hiukset käyvät läpi useita vaiheita elinkaarensa aikana. Nämä vaiheet huipentuvat siihen, että hiukset putoavat ja tekevät tilaa uusille hiuksille. Matka alkaa kasvulla, jatkuu vakaalla jaksolla ja lopulta hius siirtyy telogeeniksi tunnetulle ajanjaksolle.
Jos peset hiuksiasi usein, irrotat monia telogeenivaiheessa olevia hiuksia. Nämä hiukset putoaisivat joka tapauksessa, joten ei syytä huoleen. Mutta katsotaanpa hiuksen kasvuvaiheita tarkemmin:
- Anageenivaihe: Ensimmäinen vaihe on kasvuvaihe. Karvatuppi on aktiivinen ja saa hiuksen kasvamaan noin 0,3 millimetriä päivässä. Se on pitkä vaihe, joka voi kestää vuosia. Se on myös aikaa, jolloin hiukset ovat herkempiä vaurioille, koska niiden aineenvaihdunta toimii.
- Katageenivaihe: Siirtymä- tai stabiliteettijakso on lyhyt, noin kaksi viikkoa. Hiukset lakkaavat kasvamasta estääkseen solujen lisääntymisen. Karvatuppi kutistuu ja käy läpi useita muutoksia, jotka tekevät siitä elinkelvottoman kyseiselle hiukselle. Hius ei enää kasva.
- Telogeenivaihe: Hiusten viimeinen jakso kestää noin kolme kuukautta. Nämä hiukset eivät enää kasva, ja ne ovat putoamaisillaan. Niissä ei ole enää elinvoimaa. Tästä ryhmästä tulevat ne 100 hiusta, jotka menetämme päivässä.
Kuinka usein hiukset kannattaa pestä?
Tiedämme nyt, että usein toistuva hiustenpesu ei aiheuta kaljuuntumista. Mutta kuinka usein hiukset kannattaa pestä? Voiko hiukset pestä vaikkapa joka päivä tai joka toinen päivä?
Ihotautilääkärit sanovat, että hiukset tulee pestä silloin, kun ne tarvitsevat pesua lian tai talin kertymisen vuoksi. Eli silloin, kun hiukset tuntuvat ja näyttävät rasvaisilta.
Kaljuuntumisen pelossa monet ihmiset yrittävät välttää hiustenpesua. Se voi kuitenkin vahingoittaa hiusta ja hiuspohjaa. Liiallinen öljy ja tali päänahassa voi itse asiassa vaikuttaa karvatuppien kuntoon. Erityisesti henkilöiden, joilla on pitkä hiukset ja helposti rasvoittuva päänahka, tulisi pestä hiukset aina kun ne alkavat näyttää rasvaisilta. Mikäli hiukset ja hiuspohja tarvitsevat päivittäista pesua, niin silloin hiukset tulisi pestä päivittäin.
Huonosta hygieniasta johtuvat terveysongelmat ovat usein vakavia. Karvaa kasvavan alueen öljyntuotanto on hormonaalisesti säädeltyä. Naisilla kuukautiskierto vaikuttaa suuresti öljyntuotantoon.
Äärimmäinen seborrea johtaa patogeenisten mikro-organismien asettumiseen, jotka muuttavat hiusten tasapainoa. Tietyissä tapauksissa ilmenee myös infektioita, joiden oireisiin kuuluu hiustenlähtö, joka johtuu hiusten pesemättömyydestä.
Lue myös: Peitä harmaat hiukset luonnollisesti
Kuinka pestä hiukset oikein?
Seuraavaksi kerromme kuinka pestä hiukset oikeaoppisesti. Sinun tulee noudattaa tiettyjä sääntöjä, jotka parantavat pesun tehokkuutta.
- Veden tulee olla lämpötilaltaan haaleaa. Shampoon käyttö on hyödyllistä, kunhan se on dermatologisesti testattu ja sitä käytetään kohtuullisia määriä. Vain pieni määrä shampoota riittää koko pään pesuun.
- Huolellinen huuhtelu on myös välttämätöntä. Tuotejäämiä ei saa jäädä hiuksiin, kun tulet suihkusta. Suihkun päätteeksi huuhtele hiukset kylmällä vedellä hiuskuitujen sulkemiseksi.
Hiusten toistuva pesu ei aiheuta kaljuuntumista
Kaljuuntuminen ei johdu siitä, että peset hiuksiasi usein. Hiustenlähtö tapahtuu hiusten telogeenijakson aikana ja tämä on luonnollinen osa hiusten elinkaarta.
Ihotautilääkärit suosittelevat hiusten pesua niin usein kuin on tarpeen. Sinun tulee pestä hiukset haalealla vedellä, pienellä määrällä shampoota ja huuhdella hiukset lopuksi kylmällä vedellä hiuskuitujen sulkemiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gil-Redondo, R., et al. “Alopecia.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.92 (2019): 5394-5404.
- Alcalde, MT. “Cuidados del cabello.” OFFARM 25.11 (2006).
- Arostegui Aragon, Fredy. “Determinación del porcentaje de cabellos en catagen-telogen en el tricograma de pacientes mayores de 18 años sin alopecia, en un hospital público de Lima-Perú, durante el período de mayo-julio 2018.” (2019).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.