Logo image
Logo image

Äidiksi 35-vuotiaana: 6 etua

3 minuuttia
"Mummoäidit" ja "väsyneet äidit" ovat termejä joita ihmiset joskus käyttävät vanhemmista äideistä puhuttaessa. Mutta tiesitkö, että heillä on lukuisia etuja nuoriin äiteihin verrattuna? Jatka lukemista saadaksesi tietää mitkä nuo edut ovat. 
Äidiksi 35-vuotiaana: 6 etua
Bernardo Peña

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Bernardo Peña

Kirjoittanut Bernardo Peña
Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

Äidiksi tuleminen 35-vuotiaana ei ole helppoa. Ajan myötä yhteiskunta on rakentanut häpeäleimoja vanhempien äitien ympärille sanoen, että heillä on “vähemmän energiaa”, he ovat “mummoäitejä” tai “väsyneitä äitejä”.

Vain jokin aika sitten yli 30-vuotiaana äidiksi tulemista pidettiin riskitekijänä. Uskottiin, että se on riski sekä äidin että vauvan terveydelle. Nyt kuitenkin tajuamme, että asia ei ole niin.

Äidiksi 35-vuotiaana: kasvava trendi

Äidiksi tuleminen myöhempinä vuosina on demografinen ilmiö, joka kasvaa teollisuusmaissa. Tämä trendi on sellaisten tekijöiden kuten tehokkaampien ehkäisykeinojen, sukupuolten välisen tasa-arvon sekä koulutusta tavoittelevien naisten suuremman määrän tulosta.

35-vuotiaana äitinä tulemiseen yhdistetään myös taloudelliset näkökohdat. Naisilla on nyt esimerkiksi suurempi osuus työmarkkinoilla ja taloudellinen vakaus.

National Institute of Statistics of Spain -järjestön (INE) vuonna 2016 julkistaman tilaston mukaan Espanjassa raskaaksi tulemisen ikä siirtyi hieman taaksepäin edelliseen vuoteen verrattuna. Keski-ikä tulla raskaaksi oli 32,5 vuotta.

Oletko itse tullut äidiksi 35-vuotiaana, tai suunnitteletko sitä?

Mitä tuoreimmat tutkimukset sanovat?

Some figure

Jotkut tutkimukset ovat todenneet, että turvallisin ikähaarukka lasten saamiseksi on yhä 20-35 vuotta. Kuitenkin vain vuosi sitten the International Journal of Epidemiology -lehti julkaisi tutkimustuloksia naisista, jotka synnyttivät yli 35-vuotiaita ja heidän lapsistaan.

Tulokset olivat yllättäviäNe osoittivat, että lapset joiden äidit olivat synnytyshetkellä 35-39 vuoden ikäisiä, onnistuivat melko hyvin testeissä joissa mitattiin heidän sanallisia kognitiivisia taitojaan. Itse asiassa he saivat paremmat pisteet kuin lapset, joilla oli nuoremmat äidit.

Millaisia tulokset olivat aikaisempiin vuosisatoihin verrattuna? Erot riippuivat eri tekijöistä kuten:

  • Testissä olleet lapset olivat perheen nuorimmaisia lapsia. Tämä merkitsi sitä, että lapset saivat rajatonta huomiota ja huolenpitoa.
  • Taloudellinen tilanne. Perheillä, joissa oli useampia lapsia, oli usein alhaisemmat tulot ja vähemmän mahdollisuuksia. Heidän tilanteestaan johtuen heillä ei ollut mahdollisuutta terveelliseen ruokavalioon saati terveyspalveluihin. Sen tuloksena, resurssien puutteella oli negatiivinen vaikutus kehitykseen.

Joten jos olet lähellä 35 vuoden ikää ja mietit äidiksi tulemista, suosittelemme sinua jatkamaan lukemista, jotta voit olla itsevarmempi ja tietoisempi tekemään oikean päätöksen.

Mitkä ovat 35-vuotiaana äidiksi tulemisen edut?

1. Äitiyden kohtaaminen kypsemmin

Tämä ei tarkoita sitä, että nuoret äidit eivät voisi olla kypsiä äitejä.

Kuitenkin 35-vuotiaana nainen on paljon tietoisempi raskauden sisältämistä riskeistä. Hän yrittää huolehtia itsestään paremmin ja ennen kaikkea hän miettii ja suunnittelee mahdollista tulevaa elämänmuutosta.

2. Parempi taloudellinen vakaus

Some figure

Yleisesti ottaen 35-vuotiaana ihmisillä on enemmän akateemista ja ammatillista kokemusta, mikä johtaa vakaampiin tuloihin. Sen tuloksena vanhemmat voivat tarjota enemmän aikaa ja huomiota lapsilleen.

3. Enemmän kokemusta

Äitiydestä puhuttaessa, kokemusta ei voi koskaan olla tarpeeksi. Vahvuudet kuten ymmärrys, empatia ja kärsivällisyys (muun muassa) auttavat äitejä kohtaamaan äitiyden haasteet positiivisella ajattelutavalla.

Lisäksi naisen läpi elämänsä kokemat erilaiset kokemukset tulevat auttamaan naista olemaan hyvänä esimerkkinä lapsilleen.

Toisinaan äitiyteen liittyvät vaistot. Suosittelemme sinua lukemaan siitä tässä: Äidit, antakaa vaistojenne johtaa teitä.

4. Henkinen vakaus

Some figure

Iän myötä meillä on parempi käsitys itsestämme, mihin on vaikea tarttua nuorempana. Opimme tekemään päätöksiä, hyväksymään virheemme, olemaan joustavia ja kehittämään vakaampia ihmissuhteita.

Nämä perusteet rikastuttavat lastemme kasvatusta ja suhteitamme lapsiimme. Se tarjoaa heille enemmän henkistä vakautta. Sellainen ympäristö tarjoaa terveen, psykologisen ympäristön, lisää turvaa ja antaa paremman esimerkin lapsille.

5. Nostaa eliniänodotetta

Tulokset osoittivat useissa tutkimuksissa, että naisten jotka synnyttivät 33 ikävuoden jälkeen, odotettiin elävän pidempään kuin heidän, jotka kantoivat viimeistä lastaan 29-vuotiaana. 

Toisin sanoen, tulee enemmän aikaa nauttia lapsista, huolimatta suositusta mielipiteestä, joka väittää päinvastaista.

6. Terveellisempi elämäntyyli

Some figure

Yli 30-vuotiailla ihmisillä on todennäköisesti parempi käsitys kehonsa tarpeista. Toisin sanoen he todennäköisesti kiinnittävät enemmän huomiota terveyteensä. Tähän kuuluvat niin terveellinen ruokavalio kuin liikuntatottumuksetkin.

Sinun ei tarvitse muuttaa tottumuksiasi radikaalisesti kun päätät hankkia lapsen, koska sinulla on jo tasapainoinen ja terveellinen elämäntyyli.

Johtopäätökset

Kaikenkaikkiaan äidin ja lasten elämänlaadulla on suora vaikutus lasten kehitykseen. 

Ei ole epäilystäkään siitä, että 35-vuotiaana äitinä olemisella on lukuisia etuja. Älä kuitenkaan unohda, että raskauteen sisältyy tiettyjä riskejä vanhemmalla iällä. Joten varmista ne puhumalla lääkärin kanssa, jotta saat tietää kaiken sen mitä sinun tarvitsee tietää omassa tapauksessasi.

Mitä sinä olet mieltä?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bewley, S., Davies, M., & Braude, P. (2005). Which career first? BMJ, 331(7517), 588–589. Available at: https://doi.org/10.1136/bmj.331.7517.588. Accessed 27/04/2020.
  • Instituto Nacional de Estadística (2017). Movimiento Natural de la Población (Nacimientos, Defunciones y Matrimonios). Indicadores Demográficos Básicos. Año 2016. Datos provisionales. Available at: http://www.ine.es/prensa/mnp_2016_p.pdf. Accessed 27/04/2020.
  • Goisis, A., Schneider, D. C., & Myrskylä, M. (2017). The reversing association between advanced maternal age and child cognitive ability: evidence from three UK birth cohorts. International Journal of Epidemiology, 46(3), 850–859. Available at: https://doi.org/10.1093/ije/dyw354. Accessed 27/04/2020.
  • Mills, M., Rindfuss, R. R., McDonald, P., & te Velde, E. (2011). Why do people postpone parenthood? Reasons and social policy incentives. Human Reproduction Update, 17(6), 848–860. Available at: https://doi.org/10.1093/humupd/dmr026. Accessed 27/04/2020.
  • Sun, F., Sebastiani, P., Schupf, N., Bae, H., Andersen, S. L., McIntosh, A., Abel, H., Elo, I. T., & Perls, T. T. (2015). Extended maternal age at birth of last child and women’s longevity in the Long Life Family Study. Menopause, 22(1), 26–31. Available at: https://doi.org/10.1097/gme.0000000000000276. Accessed 27/04/2020.
  • Williams, L. M., Brown, K. J., Palmer, D., Liddell, B. J., Kemp, A. H., Olivieri, G., … Gordon, E. (2006). The Mellow Years?: Neural Basis of Improving Emotional Stability over Age. Journal of Neuroscience, 26(24), 6422–6430. Available at: https://doi.org/10.1523/jneurosci.0022-06.2006. Accessed 27/04/2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.