Logo image
Logo image

9 tapaa estää ruokaa jäämästä kiinni pannuihin

3 minuuttia
Yritä parhaasi mukaan välttää pannujen laittamista pinoon, jotta voisit estää niiden vahingoittumisen. Tällä tavalla pannujen ruokaa hylkivä pinta ei vahingossa naarmuunnu.
9 tapaa estää ruokaa jäämästä kiinni pannuihin
Maria Patricia Pinero Corredor

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ei ole mikään salaisuus, että keittiön siivous on yleensä kaikkein monimutkaisin kodin siivousprosessi. Keittiötä täytyy siivota monta kertaa päivässä, ja siihen voi myös kulua runsaasti aikaa – keittiötavaroita käytetään alituiseen ja niitä siirrellään koko ajan paikasta toiseen. Näillä vinkeillä estät ruokaa palamasta kiinni pannuihin.

Ne, jotka pitävät ruoanlaitosta, tietävät kymmeniä erilaisia niksejä, joilla hankalat tehtävät voi tehdä helpommin. Toisille keittiön siivoaminen on kuitenkin yksinkertaisesti ärsyttävää.

Kun esimerkiksi puhdistat keittovälineitäsi, saatat huomata pannujesi pintaan jämähtäneitä öljyn tai ruoan jäämiä. On hyvin turhauttavaa käyttää suuri määrä vaivaa ja aikaa aterian valmistukseen, ja huomata sitten, että ruoka jääkin kiinni pannuihin.

Näin vältät ruokaa jäämästä kiinni pannuihin

Jotta voisit välttää tällaisia hetkiä, tässä artikkelissa kerromme yhdeksästä kätevästä niksistä, joiden avulla voit välttää ruoan jäämistä kiinni pannuihin.

Hoida siis pannujasi hiukan paremmin, ja voit välttää monet turhauttavat hetket keittiössäsi!

1. Käytä oliiviöljyä

Some figure

Jos laitat hiukan oliiviöljyä pannuun, pystyt estämään ruoan jäämistä kiinni erittäin tehokkaasti. Kaada siis hiukan öljyä pannullesi, levitä sitä paperipyyhkeellä, ja varmista, että olet peittänyt kaikki alueet.

Ennen kuin laitat pannulle ruokaa, odota, kunnes pannu on kuuma (mutta varmista kuitenkin, että et polta öljyä).

2. Käytä hiukan suolaa

Alumiinista valmistetut pannut ovat yleensä hiukan alttiimpia ruoan kiinni jäämiselle, sillä niiden materiaali on huokoisempaa.

Jotta voisit estää tämän ongelman, levitä ohut kerros auringonkukkaöljyä pannulle ja lisää sitten hiukan suolaa varmistaen, että se levittäytyy koko pinnalle.

Älä käytä kuitenkaan kovin runsaasti suolaa, sillä liika määrä voi vaikuttaa paistamasi ruoan makuun. Jos olet vahingossa laittanut liikaa, pyyhi ylimääräinen suola pois paperipyyhkeellä ennen kuin kuumennat pannusi.

3. Käytä omenaviinietikkaa

Some figure

Alumiinipannut ja muista huokoisista materiaaleista valmistetut pannut tarvitsevat pinnan “sinetöinnin” ennen kuin niillä voidaan pastaa ruokaa. Muuten ainekset jäävät kiinni pintaan.

Yksi hyvä vaihtoehto on laittaa hiukan öljyä pannulle, kuumentaa, ja lisätä sitten vielä hiukan omenaviinietikkaa.

Varmista, että pidät pannun matalalla lämmöllä, ja että annat nesteen haihtua kokonaan ennen kuin etenet reseptisi kanssa.

4. Käytä oikeaa voita

Oikea voi on ensinnäkin yleisesti ottaen parempi elimistöllesi kuin margariini, mutta lisäksi siinä on rasvaisia yhdisteitä, jotka tekevät ruoan pannuun tarttumisen välttämisen mahdolliseksi.

Riippuen alkuperästä, voista voidaan saada monenlaisia ravinteita: elintärkeitä rasvahappoja, vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja.

Käytä pieni teelusikallinen voita, jotta voisit rasvata pannusi hyvin ennen kuin paistat esimerkiksi kananmunia, makkaraa tai muita vastaavia ruokia.

Jotta voisit estää ruokiesi palamisen, pidä lämpötilat keskitasolla ja lisää vielä hiukan suolaa.

5. Vältä metallisten keittiövälineiden käyttöä

Some figure

Sinun ei koskaan kannata käyttää metallisia lusikoita tai muita välineitä sellaisten pannujen kanssa, joissa on tarttumista estävä pinnoite, sillä muuten aiheutat niiden kunnon huonontumista.

Sen sijaan kannattaa ostaa sellaisia välineitä, jotka on valmistettu puusta, muovista tai silikonista, sillä nämä materiaalit eivät naarmuta pintoja. Siten ne estävät ruokaa tarttumasta pannuusi.

6. Älä käytä hankaussieniä

Sekä hankaussienet että metallilangasta valmistetut sienet voivat lisätä alumiinipannujen pinnan huokoisuutta, ja ne voivat siten vaikuttaa tarttumista estävään pinnoitteeseen.

Käytä mieluummin pehmeitä sieniä tai harjoja, jotta voisit pitää pannusi hyvässä kunnossa.

7. Vältä pannujen pinoamista

Some figure

Jos sinulla on teflonista valmistettuja keittiövälineitä, älä koskaan säilytä niitä siten, että pinoat ne päällekkäin. Kyseinen materiaali on hyvin herkkä kaikelle hankaukselle, ja se voi vahingoittua helpostikin.

8. Kuivaa pannusi kunnolla ennen niiden pois laittamista

Sen jälkeen kun olet pessyt kaikki ruoantähteet keittiövälineistäsi, anna pannujesi kuivua kunnolla ennen niiden asettamista taas kaappeihin.

Kosteus voi aiheuttaa homeen kehittymistä keittiövälineisiin, ja tämä johtaa siihen, että ruokaa jää kiinni pintaan.

9. Estä pannujen pintaa kuivumasta

Some figure

Tärkein niksi on seuraava: laita pannuihin hiukan öljyä ennen kuin paistat pannuillasi ruokaa.

Jos huomaat, että pannu alkaa kuivua kesken ruoanlaiton, laita hiukan lisää öljyä ja varmista, että levität sen kunnolla ja tasaisesti.

Ota talteen nämä helpot niksit, ja tulet varmasti huomaamaan, että voit laittaa ruokaa ilman, että ainekset jäävät kiinni pannuihisi.

Et ainoastaan pääse helpommalla kokatessasi mahtavia aterioita, vaan säästät runsaasti aikaa siivotessasi, ja lisäksi jätät keittiövälineesi loistavan näköisiksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Navarro, Elena. (2017). ¿De qué material elegir los cacharros de la cocina? La Vanguardia. Disponible en: https://www.lavanguardia.com/comer/tendencias/20170220/4296966088/materiales-sartenes-como-elegir-cacharros-cocina.html
  • Yagnik, Darshna, Serafín, Vlad, y Shah, Ajit J. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Scientific Reports. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
  • Sabaté, Jordi. (2018). ¿Son seguras las sartenes de teflón? consumoClaro. Disponible en: https://www.eldiario.es/consumoclaro/cuidarse/teflon-pefoa-sartenes-peligroso_1_2176292.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.